Duży sedan do 20tys. - benzyna

16 Mar 2011, 17:22

Witam

Planuję zakup jakiegoś eleganckiego sedana w benzynie co by mi się wygodnie podróżowało z Holandii do Polski. Roczniki 1998 - 2002 '03. Myślałem na początku o BMW 5 (nowszej) lub 7 (starszej), ale zmieniłem zdanie. Szukam czegoś, czego nie ma 10% Polaków. Myślałem o Rover 75 lub Renault Vel Satis albo Acura :D. Co do Rovera to myślałem o tym silniku 1.8 Turbo 150KM, ale gdzieś wyczytałem, że nie jest to udana konstrukcja. Ten Rover waży 1,6 tony, także silnik 2.0 150KM byłby dobry. Na temat Vel Satisa są i dobre i złe opinie. Myślałem o wersji 2.0 163 KM (nie 16V, gdyż jest to konstrukcja od 2005 roku). Szukam auta, które nie będzie korodowało na powietrzu (ocynkowana blacha), gdyż niemam garażu. Liczę się także ze spalaniem w trasie - max 9-10 litrów przy 150-160 km/h. Jakby autko miało manual 6 biegowy to rewelacja. Jestem otwarty na inne propozycje (jakieś Japończyki), tylko proszę pisać dlaczego akurat ta.

Dzięki

Pzdr
Legion
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

16 Mar 2011, 17:25

Mitsu Galant "rekin" 2.5 V6 . Bo tak ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

16 Mar 2011, 17:40

AreBie napisał(a):Mitsu Galant "rekin" 2.5 V6 . Bo tak ;-)

2.5 V6 to z wersji VII robiony do '96 roku. Deczka dużo pali i za stara konstrukcja. Może z wersji VIII 2.0 16V GDi 145KM? Robiony od 2000.
Legion
Nowicjusz

16 Mar 2011, 17:59

2.5 V6 był w "rekinie" i w połączeniu z skrzynią tiptronick to najlepsza wersja Gala. Natomiast 2.4 GDI pali na poziomie V6
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

16 Mar 2011, 18:28

Kolego Legion Vel Satis to bardzo dobry wybór ;) Z benzyną nie ma problemów, wygodniejsze niż Laguna i większa w środku. Tylko że to hatchback a nie sedan ;)
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

16 Mar 2011, 18:38

Wiem że jest to juz bardziej popularny samochod ale od razu o nim pomyslałem...
na pewno wygodny i z niezłym wyposażeniem za te pieniadze co na pewno nie jest bez znaczenia jesli chodzi o tak dalekie trasy.. duży przestronny sedan mysle ze idelnie powinien pasować no prócz tego że jest popularny.... [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[ Dodano: 16 Marzec 2011, 17:48 ]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a możę saab:>? autko raczej zadko spotykane;)
albo peugeot? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...

16 Mar 2011, 20:24

Co do Vel Satisa to rzeczywiście - jedyny hachback w tej klasie aut. Zapomniałem o tym.

Co do Forda... słyszałem powiedzenie, że Fordy lubią tylko użytkownicy Fordów. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
Saab - ciekawa opcja. Trzeba będzie ją rozważyć. Do 200KM jaką wersję silnika polecacie? I wyczytałem, że bardzo opłaca się wgrać nowe oprogramowanie. Zwiększa moc i redukuje spalanie. Ciekawie.
607ka mi się po prostu nie podoba :) Poza tym kiedyś prawie zginąłem na autostradzie przez Peugeota i jakoś tak mam uraz jak widzę tę markę.
Legion
Nowicjusz

16 Mar 2011, 21:21

Myślę, że dobrym wyborem w tej cenie byłaby E39 np. 523i lub jeśli ma być jeszcze większy to E38 tylko tutaj już spalanie będzie wyższe ale i komfort również. Gdzieś nawet mam artykuł sprzed kilku lat, w którym bardzo pochlebne opinie otrzymuje silnik 2.8.
Ale jeśli rozważasz silnik 1.8 T to zapewne wiesz, że po mieście 10l i więcej to on spalał będzie. Turbo wyraźnie podnosi reakcję na gaz zwłaszcza przy niższych obrotach ale za to pod maską mamy jeden element więcej który może wymagać kosztownej naprawy, a to należy wziąć pod uwagę bo to nie nowy samochód i swoje zapewne już przeżył. Tutaj po forum różne opinie krążą odnośnie jego spalania, są nawet informacje że pali tyle co 1.9 TDI. Pamiętam kilka dobrych lat temu jak wchodził na rynek ten silnik w Passacie to po teście długodystansowym ukazał się artykuł w jakiejś gazecie no i jednoznacznie stwierdzono, że przy normalnej mieszanej jeździe spala średnio 10,1l PB.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

16 Mar 2011, 21:44

No myślałem też o e38. Ale, czy nie lepiej do tego auta wziąć silnik 3.0 218KM? Spalanie naprawdę niewiele większe a różnica w kopie jest. I tak poza tematem dlaczego wg wikipedii e38 (7ka) ma ma masę własną 1900kg a e39 (5ka) między 1500 a 1900kg? Sądziłem, że 7ka będzie jeszcze cięższa. Kwestia, że jechałem już e39 520i 150KM wyposażenie Shadow Edition i jest to trochę za słaby silnik. Kwestia, że nie mam pojęcia jaka jest masa tej beemki. Jeżeli masa podchodzi po 1900kg to przy e38 i silniku 2.8 te 193 kucyki w zupełności wystarczą. Ale jeżeli jest lżejsza (czyt. bliżej 1600kg) to lepszy byłby silnik z 218KM. Pytam, gdyż nie mam żadnego odniesienia przy doborze silnika (tak wiem... trzeba jeszcze patrzeć na moment obrotowy). Wracając do tematu... jak pisałem na wstępie - BMW jest u mnie na dalszym miejscu ze względu na popularność tej marki. Szukam czegoś co wyróżni się na ulicy, ale i da mi komfort długiej jazdy w trasie (nie przekraczając 10l zużycia wachy przy max 160km/h). I kwestia domówienia: auto będzie tzw. autem weekendowym. W tygodniu po prostu nie będę go potrzebował.
Legion
Nowicjusz

16 Mar 2011, 22:06

Myślę, że taką E38 wyróżnisz się na ulicy, tutaj to już kwestia gustów, bo jeden spojrzy i powie że ładne cacko a drugi że paskudna krowa. To auto ma się Tobie podobać a nie przechodniom, takie jest bynajmniej moje zdanie :razz:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997