Saab 9-3, Merc W203, Passat B5 FL, Audi A4 B6, Jaguar X-Type

15 Mar 2011, 17:28

Witam, który z tych samochodów byłby najlepszy dla 4 osobowej rodziny, dziecko w wieku 3 lat i młodzian w wieku 16, do użytku codziennego? Chodzi mi przede wszystkim o ekonomiczność i bezawaryjność, ale przyznam, że renoma typu "Mercedes" też jest całkiem miłą perspektywą. Na auto mam ok. 25 tys zł. Silnik diesel, nie musi być dynamiczny, byle byłby oszczędny.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

15 Mar 2011, 17:37

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

15 Mar 2011, 17:38

Na pierwszym miejscy postawił bym

Audi A4 B6 z przyjemnym silnikiem 1.9 TDi bezawaryjny. Średnie spalanie myślę że na poziomie 6,5l powinno cię zadowolic.

Drugie miejsce

Mercedes - Benz w203 z silnikiem c200cdi lub c220cdi. Spalanie też na poziomie około 6,5l

Trzecie miejsce

Volskwagen Passat B5 FL silnik 1.9 TDi (ten sam co w przypadku audi)

A jeżeli chodzi o saaba i jaguara to się niewypowiem.
przemekostry
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

15 Mar 2011, 17:39

Ja bym był za W203 2.2CDI jest bardzo przytulny świetnie się prowadzi silnik jest bardzo elastyczny, i stosunek cena/jakość jest zadowalający.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

15 Mar 2011, 17:45

Mercedes to zdecydowanie najlepsze auto z tych wymienionych przez Ciebie.
Świetnie się prowadzi, gama silników także obfituje w udane jednostki a wnętrze choć niezbyt przestronne daje duży komfort.
Problem jest w tym, że za 25tys. km kupisz co najwyżej wymęczone C220CDI z początku produkcji, na 99% będzie to mocno wyeksploatowane auto którego utrzymanie nie będzie tanie.
To też trzeba wziąć pod uwagę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2011, 18:08

Właśnie tego się obawiałem, ech, czyli mój samochód marzeń (jeden z wielu) będę mógł nadal podziwiać tylko u kogoś w garażu :P
A więc jaki samochód z w/w BĄDŹ INNYCH będzie najlepszy w tej cenie?

EDIT: Myślałem jeszcze nad BMW E46.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

15 Mar 2011, 18:22

Wcale nie musi tak być przecież nie jesteś skazany na padło szukaj sprawdzaj oglądaj wszystko trzeba robić organoleptycznie i nikomu nie wierzyć. Zawsze można pojechać na stacje diag. i teoretycznie wszystko sprawdzić bo ludzie to potrafią niedoskonałości kamuflować. Więc się za bardzo nie przejmuj.
adammtv
Aktywny

15 Mar 2011, 18:28

Pewnie, że nie.
Tyle, że zamiast szukać igły w stogu siana co pochłonie dużo czasu i pieniędzy może warto trochę opuścić z tonu i zainteresować się autami bardziej przyziemnych marek.
Jeśli W203 to lepiej poszukać kompressora lub wolnossącą benzynę typu 2.4 , 2.6 jeśli chcesz założyć LPG, są mniej poszukiwane więc większa szansa na trafienie w tej cenie no i zazwyczaj mniej wyeksploatowane.
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Mar 2011, 19:22

Co do E46 2.0d CR 150 km to jest chyba lepszy pomysł od W203 Ale też zależy na co się trafi, na pewno warto wziąć je pod uwagę. Komfort jest zdecydowanie lepszy w W203 ale to takie dość subiektywne odczucia, sam musiał byś sprawdzić. Ale czy ja wiem wszystkie auta w dieslu (tym bardziej te) będą wyeksploatowane. Bo nikt nie kupuje diesla by stał w garażu. Trzeba się z tym liczyć, ale nie jest powiedziane że musi się od razu psuć, wszystko zależy od tego jak samochód eksploatował poprzedni właściciel. Tak jeszcze poza tym głównym tematem wg. mnie LPG nie koniecznie jest aż taką oszczędnością ponieważ oprócz ceny samej instalacji trzeba doliczyć ceny przeglądów i serwisu tejże instalacji. To nie zawsze musi się opłacać co najwyżej można wyjść na lekki plus. Takie jest moje zdanie na ten temat.
adammtv
Aktywny

15 Mar 2011, 19:27

E46 rzeczywiście jest dobrą propozycją, jest tańsze niż W203 więc większa szansa na dobry egzemplarz w tej cenie.
Problemem jest silnik 2.0d w e46 to nie jest zbyt udana jednostka pod względem awaryjności.
BTW: koszty serwisu LPG są znacznie mniejsze niż naprawa diesla.
Z drugiej strony ojca kolega ma W203 C270CDI 2002r które zbliża się do 500tys. km, samochód po dwóch wypadkach w dodatku kompletnie o niego nie dba a ten jeździ i nie staje, choć trzeba przyznać, że stuka, puka i ogólnie sprawia wrażenie mocno zmęczonego i pewnie gdyby pojechał na serwis połowę części trzeba by w nim wymienić mimo wszystko to chyba dobrze świadczy o jego trwałości.
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Mar 2011, 19:36

Faktycznie masz rację, ale ja patrzę na naprawę z mojej skrzywionej pozycji gdzie wszystko sobie zrobię. Bo naprawdę rzadko muszę się kogoś prosić o pomoc (jak czegoś nie mogę zdiagnozować), więc masz w pewnym sensie racje. Bo praktycznie zawsze u mnie koszt robocizny jest równy zero(jak swoje robię), chyba że od kogoś potrzebuję narzędzia spec.
Ps. W silnikach 2.0d 136km VP i 150 km CR jest osprzęt Boscha który jest szczytem właśnie trwałości nie ma problemu następnie z naprawą gdzie w większości obeznanych zakładów.
adammtv
Aktywny

15 Mar 2011, 21:22

ale na 100% nie kupisz dobrego w203 w tej kwocie .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Mar 2011, 09:50

A4 jest mało komfortowe na tylnej kanapie... Zakładając że żona albo "młodzian" w wieku 16 lat będą musieli siedzieć z tyłu, to raczej nie będą zadowoleni.

Mercedes i Saab to dobre propozycje, ale Saab chyba lepszy bo będzie zauważalnie młodszy niż Mercedes.

Nie wiem za wiele o X-Type, z tego co się orientuję to ma płytę podłogową Mondeo ale nie mam pojęcia jak to się przekłada na wymiary w środku - A4 i Passat też mają tą samą, tylko że w Passacie jest luźniej.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Mar 2011, 07:22

Ja polecam BMW lub Mercedesa. Tu wiadomo że sie płaci za dobrą jakość materiałów tak jak w Audi ale tu jeszcze otrzymujemy napęd na tylną oś i dzięki temu lepsze prowadzenie auta.
Jeśli coś z napędem na przód to polecam Saaba. Będzie kilka lat młodszy niż konkurenci i nie przepłaca sie jak w przypadku VW czy Audi.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok