Witam, który z tych samochodów byłby najlepszy dla 4 osobowej rodziny, dziecko w wieku 3 lat i młodzian w wieku 16, do użytku codziennego? Chodzi mi przede wszystkim o ekonomiczność i bezawaryjność, ale przyznam, że renoma typu "Mercedes" też jest całkiem miłą perspektywą. Na auto mam ok. 25 tys zł. Silnik diesel, nie musi być dynamiczny, byle byłby oszczędny.
Mercedes to zdecydowanie najlepsze auto z tych wymienionych przez Ciebie.
Świetnie się prowadzi, gama silników także obfituje w udane jednostki a wnętrze choć niezbyt przestronne daje duży komfort.
Problem jest w tym, że za 25tys. km kupisz co najwyżej wymęczone C220CDI z początku produkcji, na 99% będzie to mocno wyeksploatowane auto którego utrzymanie nie będzie tanie.
To też trzeba wziąć pod uwagę.
Właśnie tego się obawiałem, ech, czyli mój samochód marzeń (jeden z wielu) będę mógł nadal podziwiać tylko u kogoś w garażu A więc jaki samochód z w/w BĄDŹ INNYCH będzie najlepszy w tej cenie?
Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować? Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
Wcale nie musi tak być przecież nie jesteś skazany na padło szukaj sprawdzaj oglądaj wszystko trzeba robić organoleptycznie i nikomu nie wierzyć. Zawsze można pojechać na stacje diag. i teoretycznie wszystko sprawdzić bo ludzie to potrafią niedoskonałości kamuflować. Więc się za bardzo nie przejmuj.
Pewnie, że nie.
Tyle, że zamiast szukać igły w stogu siana co pochłonie dużo czasu i pieniędzy może warto trochę opuścić z tonu i zainteresować się autami bardziej przyziemnych marek.
Jeśli W203 to lepiej poszukać kompressora lub wolnossącą benzynę typu 2.4 , 2.6 jeśli chcesz założyć LPG, są mniej poszukiwane więc większa szansa na trafienie w tej cenie no i zazwyczaj mniej wyeksploatowane.
Co do E46 2.0d CR 150 km to jest chyba lepszy pomysł od W203 Ale też zależy na co się trafi, na pewno warto wziąć je pod uwagę. Komfort jest zdecydowanie lepszy w W203 ale to takie dość subiektywne odczucia, sam musiał byś sprawdzić. Ale czy ja wiem wszystkie auta w dieslu (tym bardziej te) będą wyeksploatowane. Bo nikt nie kupuje diesla by stał w garażu. Trzeba się z tym liczyć, ale nie jest powiedziane że musi się od razu psuć, wszystko zależy od tego jak samochód eksploatował poprzedni właściciel. Tak jeszcze poza tym głównym tematem wg. mnie LPG nie koniecznie jest aż taką oszczędnością ponieważ oprócz ceny samej instalacji trzeba doliczyć ceny przeglądów i serwisu tejże instalacji. To nie zawsze musi się opłacać co najwyżej można wyjść na lekki plus. Takie jest moje zdanie na ten temat.
E46 rzeczywiście jest dobrą propozycją, jest tańsze niż W203 więc większa szansa na dobry egzemplarz w tej cenie.
Problemem jest silnik 2.0d w e46 to nie jest zbyt udana jednostka pod względem awaryjności.
BTW: koszty serwisu LPG są znacznie mniejsze niż naprawa diesla.
Z drugiej strony ojca kolega ma W203 C270CDI 2002r które zbliża się do 500tys. km, samochód po dwóch wypadkach w dodatku kompletnie o niego nie dba a ten jeździ i nie staje, choć trzeba przyznać, że stuka, puka i ogólnie sprawia wrażenie mocno zmęczonego i pewnie gdyby pojechał na serwis połowę części trzeba by w nim wymienić mimo wszystko to chyba dobrze świadczy o jego trwałości.
Faktycznie masz rację, ale ja patrzę na naprawę z mojej skrzywionej pozycji gdzie wszystko sobie zrobię. Bo naprawdę rzadko muszę się kogoś prosić o pomoc (jak czegoś nie mogę zdiagnozować), więc masz w pewnym sensie racje. Bo praktycznie zawsze u mnie koszt robocizny jest równy zero(jak swoje robię), chyba że od kogoś potrzebuję narzędzia spec.
Ps. W silnikach 2.0d 136km VP i 150 km CR jest osprzęt Boscha który jest szczytem właśnie trwałości nie ma problemu następnie z naprawą gdzie w większości obeznanych zakładów.
A4 jest mało komfortowe na tylnej kanapie... Zakładając że żona albo "młodzian" w wieku 16 lat będą musieli siedzieć z tyłu, to raczej nie będą zadowoleni.
Mercedes i Saab to dobre propozycje, ale Saab chyba lepszy bo będzie zauważalnie młodszy niż Mercedes.
Nie wiem za wiele o X-Type, z tego co się orientuję to ma płytę podłogową Mondeo ale nie mam pojęcia jak to się przekłada na wymiary w środku - A4 i Passat też mają tą samą, tylko że w Passacie jest luźniej.
Ja polecam BMW lub Mercedesa. Tu wiadomo że sie płaci za dobrą jakość materiałów tak jak w Audi ale tu jeszcze otrzymujemy napęd na tylną oś i dzięki temu lepsze prowadzenie auta.
Jeśli coś z napędem na przód to polecam Saaba. Będzie kilka lat młodszy niż konkurenci i nie przepłaca sie jak w przypadku VW czy Audi.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.