Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze modelu samochodu, gdyż od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem drugiego samochodu w nowo powstałej rodzinie. Przeglądałem założone wątki osób, które szukając samochodu kierowały się wymaganiami podobnymi do moich, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Samochód ma mi służyć głownie na trasy (80-90%), kilka razy w roku 1000km , raz w miesiącu 300km i raz w roku wyjazd na wakacje. Do pracy nie muszę dojeżdżać, sporadycznie jakieś zakupy (do miasta 15 km). W sumie do 10 tysięcy km rocznie (przypominam- głównie trasa
![Exclamation :!:]()
). Moje założenia:
- do 20, max 25 tysięcy złotych
- wygodny i dobrze wyposażony
- duży sedan/liftback lub kombi - potrzebuję spory bagażnik, no i czasem jak teściowa z tyły usiądzie żeby miała wygodnie
- przyspieszenie do 100km/h poniżej 10s (przy dużej budzie pewnie ponad 140 KM)
- myślałem o dieslu- pierwszy samochód passat b5 w dieslu (niezniszczalne 1.9 tdi) służy mi już 5 lat
- skrzynia- automatem nie jeździłem, manual mi nie przeszkadza
- oczywiście niskie koszty eksploatacji i ewentualnych napraw (oby rzadkich) w granicach zdrowego rozsądku
- nie bratający się za bardzo ze rdzą
Modele którymi jestem zainteresowany są poza moim budżetem, nie licząc sztuki bite tak mocno, że opieka społeczna się nimi zainteresowała
![Śmiech :lol:]()
.
Długi czas zastanawiałem się nad volvo s80 II 2.4D, ale pewnie musiałbym co najmniej 5 tysięcy dorzucić
![Kwaśna mina :/]()
. Boję się japońców ze względu na rdzę, z dziada pradziada w rodzinie i wśród znajomych panuje przekonanie że nie kupuje sie samochodów na "f": fordów, fiatów i francuskich-
ale ja się tego nie boję. Alfy romeo mi się nie podobają, podobnie jak fiaty. BMW ze względu na wysokie koszty eksploatacji tez przestały mi się podobać
![Smutny :(]()
( chyba że się mylę). Czekam na Wasze propozycje i dobre rady
![Uśmiechnięty :)]()