Duży sedan/kombi diesel

25 Lip 2019, 18:53

Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze modelu samochodu, gdyż od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem drugiego samochodu w nowo powstałej rodzinie. Przeglądałem założone wątki osób, które szukając samochodu kierowały się wymaganiami podobnymi do moich, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Samochód ma mi służyć głownie na trasy (80-90%), kilka razy w roku 1000km , raz w miesiącu 300km i raz w roku wyjazd na wakacje. Do pracy nie muszę dojeżdżać, sporadycznie jakieś zakupy (do miasta 15 km). W sumie do 10 tysięcy km rocznie (przypominam- głównie trasa :!: ). Moje założenia:
- do 20, max 25 tysięcy złotych
- wygodny i dobrze wyposażony 8)
- duży sedan/liftback lub kombi - potrzebuję spory bagażnik, no i czasem jak teściowa z tyły usiądzie żeby miała wygodnie :D
- przyspieszenie do 100km/h poniżej 10s (przy dużej budzie pewnie ponad 140 KM)
- myślałem o dieslu- pierwszy samochód passat b5 w dieslu (niezniszczalne 1.9 tdi) służy mi już 5 lat
- skrzynia- automatem nie jeździłem, manual mi nie przeszkadza
- oczywiście niskie koszty eksploatacji i ewentualnych napraw (oby rzadkich) w granicach zdrowego rozsądku
- nie bratający się za bardzo ze rdzą

Modele którymi jestem zainteresowany są poza moim budżetem, nie licząc sztuki bite tak mocno, że opieka społeczna się nimi zainteresowała :lol: .
Długi czas zastanawiałem się nad volvo s80 II 2.4D, ale pewnie musiałbym co najmniej 5 tysięcy dorzucić :/ . Boję się japońców ze względu na rdzę, z dziada pradziada w rodzinie i wśród znajomych panuje przekonanie że nie kupuje sie samochodów na "f": fordów, fiatów i francuskich- ale ja się tego nie boję. Alfy romeo mi się nie podobają, podobnie jak fiaty. BMW ze względu na wysokie koszty eksploatacji tez przestały mi się podobać :( ( chyba że się mylę). Czekam na Wasze propozycje i dobre rady :)
jerek136
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 01 2011
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Passat b5
Silnik: 1.9tdi 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Lip 2019, 11:21

Pomyśl o Toyocie Toyocie Avensis T25 po lifcie w kombi z silnikiem 2.0 D4D. Jak kupisz zadbany egzemplarz bez ognisk korozji to oddasz do zabezpieczenia i będzie ci długo służyła. W tym modelu polecam wybrać skrzynię manualną.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lip 2019, 14:50

Ja przy takich przebiegach nie brałbym diesla, ale co kto lubi. Benzyna spali w trasie 8-9l, a diesel 6 - przy 10 tys.km rocznie da to różnicę 1500zł.
Do 25 masz takie w miarę dobre dieselki:
CITROEN C5 III 2.0 HDI
HONDA ACCORD VII 2.2
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI
RENAULT LAGUNA 2.0 DCI
VW PASSAT B6 2.0 TDI CR

Volvo możesz poszukać S60 z 2.4D5, będzie mniejsze, ale młodsze (2008-2009). Z klasy wyższej jeszcze Mercedes W211 z 2.2 lub 2.7 CDI.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2019, 17:04

Nad Avensis zastanawiałem się, ale myślę nad czymś ciut szybszym. Chciałbym coś odczuwalnie żwawszego od mojego passata.
Citroen C5- bardzo podoba mi się sedan, tylko bagażnik niewielki. Kombi wpisuje na listę.
Honda Accord- egzamplarze które dane było mi widzieć miały większe lub mniejsze problemy ze rdzą, kombi nie przypadło do gustu- nie wiem jak z bagażnikiem w sedanie.
Ford Mondeo- sporo egzemplarzy w wersji Titanium, na pewno będę sie rozglądał za sedanami- kombi jakoś przypominają mi karawany pogrzebowe.
Renault Laguna- nie wiem czemu ale nie pociąga mnie ten samochód, chociaż czytałem że bezproblemowa.
VW Passat b6- dosyć ciekawy pomysł, auto marzeń z mojego dzieciństwa :D Nie wiem jak bardzo lubi się ze rdzą, ale nie widziałęm żadnej zardzewiałej sztuki.Uda mi się coś znaleźć z moim budżetem bezwypadkowy w bogatszej wersji?
A co z Renault Megane (kombi)?
Volvo s60 już prawie kupowałem, tylko ten bagażnik i miejsce z tyłu ;/ Dla mnie punktem odniesienia jest dotychczas posiadany samochód- i założyłem że kolejny nie będzie mniejszy.
Co do Mercedesa W211- nie wiem nic o tym samochodzie, muszę się bliżej temu modelowi przypatrzeć. Czy w tym modelu nie straszą rdzą?
Z tą rdza-możliwe że przesadzam, ale mój samochód kupowałęm z zerowym pojęciem o motoryzacji i okazał się bity i szpachlowany z każdej strony. Po kilku bezproblemowych latach eksploatacji ruda wychodzi z każdej strony.
Dlaczego diesle?- wydaje mi się że panuje przekonanie (nie wiem czy słusznie) że dobre diesle wytrzymują więcej niż dobre benzyny.
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie :)
jerek136
Nowicjusz

03 Sie 2019, 10:21

Przeszukałem internet i jednak skupiam się ku "karawanom pogrzebowym", czyli mondeo IV w kombi, ewentualnie citroen c5 w kombi.
Czy w moim budżecie (25 tysięcy) mam szansę dostać bezwypadkowego kombi w wersji ST? Czy silnik 2,2 jest dużo "gorszy" od polecanego 2,0? Opinie w internecie są co najmniej dobre.
jerek136
Nowicjusz

03 Sie 2019, 13:26

Przy tym budżecie skupiłbym się na 2.0 TDCI, znajdziesz w miarę zadbaną sztukę. To popularny silnik, więc jest w czym wybierać i naprawy są tańsze, jakby co zawsze można podnieść moc. Tak na szybko coś takiego wpadło mi w oko:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

C5 z polskiego salonu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
    17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...

03 Sie 2019, 14:09

Dziękuję Ossy. Tak jak wspomniałem poszukuję bogatszej wersji, półskórki, a w fordzie titanium, ST- więc zapewne mój budżet może okazać się zbyt skromny na zadbaną sztukę w tej wersji. Citroen całkiem, całkiem- poczekam aż coś bliżej się pojawi. Także wiem już wszystko co chciałem, zaczynam polować. Dziękuję ;)
jerek136
Nowicjusz

09 Sie 2019, 17:59

Panowie, ten silnik 2.2 w fordzie mondeo nie daje mi spać. Akurat sztuki z tym silnikiem były wypuszczane w wersji titanium S, w silnikach 2,0 spotykane rzadko. Więc ponawiam pytanie- ktoś coś może powiedzieć o tym silniku?
jerek136
Nowicjusz

10 Sie 2019, 15:20

Silnik jest ok i jest dość trwały, ale w razie awarii będzie droższy w naprawach niż 2.0:
http://www.motodiesel.pl/silniki/3016-s ... 06-10.html
Ossy
Forumowicz VIP