Duży spadek mocy

30 Paź 2024, 19:24

Witam wszystkich , pacjent to Audi TT 2.0TFSI 190k przebiegu.
Od jakiegoś czasu borykam się ze spadkiem mocy w mojej TT , zaczęło się od wahania obrotów stojąc na światłach az do sytuacji że po przełączeniu skrzyni na P potrafi zgasnąć.
Zdarzyło się również , że po szarpnięciu auto całkowicie straciło moc ledwo jechało , jakby totalnie turbo stanęło . Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu jechało już lepiej ale również nie ze 100% mocą.
Komputer pokazał takie dwa błędy "P0236" oraz "00564" , i właśnie po skasowaniu tego drugiego auto jakby zaczęło jechać ale niestety tylko przez kilka km jedzie i później znowu łapie muła i czasami szarpnie.
I teraz pytanie od czego najlepiej zacząć ?.
Mam w planach wymianę czujnika ciśnienia doładowania może to pomoże a jak nie to chyba trzeba się nastawiać na najgorsze czyli turbinka do roboty , jakieś pomysły ?
dastin07
Obserwowany

02 Lis 2024, 15:32

Najlepiej to zacznij od stwierdzenia co oznaczają kody błędów
Kod P 0236 - problem z ciśnieniem doładowania możliwy uszkodzony sensor ( czujnik) ciśnienia doładowania. Nie pozostaje ci nic innego ja wizyta u mechanika na diagnostykę :) On stwierdzi czy winny jest czujnik, czy też powstała nieszczelność czy ..większy wydatek ..TURBINA.Dlatego jeżdżę wolnossakiem :D

Na dole link do kodów.
https://www.v-tuning.pl/bledy-dtc/audi
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna