Wymiana płynów eksploatacyjnych porada.

29 Paź 2024, 21:51

Dobry wieczór. Potrzebuję porady. Mam wymienić olej silnikowy, filtr oleju ,powietrza, paliwa i kabinowy. Auto to ford c max 1.6tdci 109km 2007r. przebieg 178tys. km. Czy trzeba dodatkowo wymieniac inne plyny? Chłodniczy byl wynieniany 2020 roku, hamulcowy nie pamiętam, ale chyba, także około 2021-2022. Czy dodatkowo coś jeszcze? Wszystko jest sprawne, ale może warto coś wymienić żeby służył dłużej sprawny . Proszę o pomoc i poradę.
Czytaj więcej: plyny-eksploatacyjne-czy-i-kiedy-wymieniac-vt136803.htm
lejto007
Początkujący

Miejscowość: janów lubelski
Prawo jazdy: 07 07 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: fiat punto 2
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Paź 2024, 08:27

Słuszne podejście,jeśli jest hydraulika wspomagania ukł.kierowniczego,to też,z doświadczenia swojego wiem,że jeżeli jeździ się na miejscu już po 3 l jest zawodniony ,brudny,mętny.Natomiast ukł.hamulcowy,ja płynu nigdy jeszcze nie wymieniałem,po co?! Wystarczy zlecić mechanikowi by odpowietrznikami wypompował do momentu,aż pojawi się czysty przy kazdym kole,wystarczy dolać świeżego,od zawsze tak robię i nigdy nie miałem problemów z ukł.hamulcowym.Przy wymianie klocków tak robię,potem co 2 l.tylko wywalam brudny do poj.się czystego,i tak co dwa lata.Takim sposobem nie muszę niczego odpowietrzać,walczyć z powietrzem w pompie ABS,stosować procedur czasochłonnych,płyn zużyty ,zawodniony gromadzi się tylko przy kołach i jego należy wywalać sukcesywnie dolewając do zbiorniczka.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...