Dwa mandaty jednej nocy

19 Mar 2019, 16:15

Witam.
W zeszłą sobotę wracałem z miejsc w których byłem pierwszy raz. Było coś około godziny 22:30 pusta droga i w terenie zabudowanym jechałem ze 110... ze względu iż byłem tam pierwszy raz (było to małe miasteczko w którego centrum biegła droga) to nie wiedziałem ze stoi tam fotoradar i ten odcinkowy pomiar prędkości. Fotoradar strzelił mi zdj ale chamowalem gwałtownie przed nim wiec wydaje mi się ze zeszło poniżej tych 100km/h ale to tylko mi się wydaje. Teraz chodzi mi o to ze z tego odcinkowego to mi na pewno prawko na 3 miesiące zabiorą ale przyjedzie tez drugi mandat od fotoradaru i co jeśli nie zeszło poniżej 100km/h? Prędkość w terenie zabudowanym była przekroczona o 50 wtedy wiec zabiorą mi prawko na pół roku? Dostanę dwa mandaty? Jak teraz to będzie wyglądało?
Daniellon17
Obserwowany

19 Mar 2019, 16:27

Daniellon17 napisał(a):wtedy wiec zabiorą mi prawko na pół roku?
Nie, dostaniesz maksymalnie na 3 m-c bo mandaty będą z tego samego dnia. Oczywiście punkty zsumują się i grzywnę też będziesz musiał zapłacić za dwa.
Przy pomiarze odcinkowym jak był poza terenem zabudowanym to nie zabierają prawka ale przy fotoradarze w terenie zabudowanym jak będziesz miał zdjęcie z prędkością powyżej 50km/h od dopuszczalnej to je stracisz na 3 m-c.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Mar 2019, 16:40

Odcinkowy tez był w zabudowanym a jechałem ze 110 i jeszcze chodzi o to ze mam 19 lat prawko od pół roku i to nie będzie jakoś zaostrzone ?
Daniellon17
Obserwowany

19 Mar 2019, 21:45

chłopie! a gdzie Yanosika zostawiłeś?
berni87
Nowicjusz

31 Mar 2019, 17:26

W twoim przypadku podejrzewam, że sprawa może trafić do sądu i sąd orzeknie o karze. Nie chcę straszyć, ale że jesteś "na warunkowym", to możesz mieć ciepło pod sercem...Może się nie skończyć na zabraniu prawka na trzy miesiące.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...