Jak to jest z tym UBEZPIECZENIEM OC po zakupie

02 Kwi 2019, 14:32

Witam, kupiłem auto od prywatnej osoby, która przed sprzedażą (tj. 01.03.2019r.) zawarła roczną polisę w ubezpieczalni ERGO H. Polisa została zawarta z płatności na dwie razy (razem ok. 900zł, pierwsza rata ok. 500zł). Zaraz po zakupie pojazdu, wysłałem skan umowy do ERGO H. i dwa dni później zadzwoniłem na infolinie w celu dowiedzenia się czy pierwsza rata została opłacona, bo przy zakupie potwierdzenia nie dostałem. Gość na infolinii powiedział, że weryfikują dane i w ciągu 24h ktoś się ze mną skontaktuje. Po dwóch dniach oczekiwać znów zadzwoniłem na infolinie i usłyszałem to samo. Więc poczekałem kolejne 3 dni i mocno sfrustrowany zadzwoniłem na infolinie i dopiero po poproszeniu kierownika dowiedziałem się, że:

PIERWSZA RATA ZOSTAŁA OPŁACONA, i jeżeli chce korzystać z tego ubezpieczenia to powinienem opłacić drugą ratę do 19.04.2019r. Jeżeli zrezygnuję z OC zwrot dostanie poprzedni właściciel. A na moje pytanie czy mogę zrezygnować z OC po pół roku (czyli wyjeździć tą opłaconą część), a później zawrzeć swoją polisę w innej ubezpieczalni, gość powtórzył, że jeśli chce korzystać z tej polisy do 19.04 muszę ją opłacić. Jednak znajomy twierdzi, że z polisy mogę zrezygnować w każdej chwili. A jeśli zrezygnuję za pół roku, nie mogą mnie obciążyć żadnymi kosztami. Jeżeli jednak przejeżdżę pół roku i tydzień, to będę zobowiązany zapłacić tylko za ten tydzień proporcjonalnie do całej kwoty.

Kto ma rację?

Bo jeśli rację ma gość z ERGO H. pozostaje mi sprzedać samochód firmie
[ reklama ] bo samo OC jest droższe niż mój pojazd.

Proszę o odpowiedź.
Ostatnio edytowany przez ArteK 03 Kwi 2019, 19:24, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
panponn1
Obserwowany

03 Kwi 2019, 19:36

Musisz się zdecydować czy chcesz korzystać z tego ubezpieczenia i jeżeli tak to nie będziesz mógł z niego zrezygnować bo będziesz musiał opłacić drugą składkę. Przejmujesz prawa do polisy przy której ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji ale przejmujesz też kolejne raty tak jak w tym przypadku tak więc obowiązek opłacenia tej skład spocznie na tobie i ciebie będzie ścigał ubezpieczyciel.
Moim zdaniem najlepiej w tym przypadku opłacić tą drugą ratę i mieć na cały rok spokój bo rezygnacja z tego ubezpieczenia i wykup nowego pewnie wyjdzie drożej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 22:21

Cichy77 napisał(a):Musisz się zdecydować czy chcesz korzystać z tego ubezpieczenia i jeżeli tak to nie będziesz mógł z niego zrezygnować bo będziesz musiał opłacić drugą składkę.

Absolutnie nie. Nic nie będzie musiał. Kontynuując ubezpieczenie po poprzednim właścicielu możemy w każdej chwili z tego ubezpieczenia zrezygnować. Polisa wygaśnie również wtedy, gdy nie opłaci się drugiej raty. Pamiętać też należy, że polisa ta nie przedłuży się automatycznie na kolejny okres, tylko po prostu wygasa. Trzeba więc pamiętać, żeby zawrzeć nową.
Po zakupie samochodu, sprzedający MUSI przekazać polisę OC. Ty masz prawo dokonać wyboru - skontaktować się z ubezpieczycielem i poprosić o rekalkulację składki i albo zostać albo zrezygnować i ubezpieczyć się u innego ubezpieczyciela. I nie ma tu mowy, że oddzwonimy, że jutro, że pojutrze. Ubezpieczyciel powinien zrobić rekalkulację w dniu, kiedy się z nim kontaktujesz. Bo za każdy dzień kontynuowania umowy musisz płacić. Jeżeli zrezygnujesz np. po miesiącu, to za ten miesiąc ubezpieczyciel odliczy ci to ze zwrotu składki jeżeli okaże się, że rekalkulacja jest za droga i chcesz ubezpieczyć auto u innego ubezpieczyciela. Ewentualnie jak zrezygnujesz z tej polisy, to każe ci dopłacić, jeżeli rekalkulacja wyszła drożej niż miał poprzedni właściciel.
Nie rozumiem więc sytuacji, że ubezpieczyciel kazał ci czekać tyle czasu. Poprostu cię naciągali.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
    Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...