Dwa OC na jeden samochód? o co w tym chodzi ?

06 Cze 2010, 22:05

Witam.

W kwietniu ub roku kupiłem samochód od poprzedniego własciciela. Miał on opłacone OC za pół roku w HDI .czyli jego składka w dniu zakupu obowiązywała jescze przez 6 dni. W tym czasie zgłosiłem sie do Wydz Kom. oraz Fiskusa i dopełniłem formalnosci. Zgłosiłem się tez do swego ubezpieczyciela (HESTIA) aby ubezpieczyc swój samochód.Złożyłem wypowiedzenie umowy dla HDI i zapłaciłem składkę w HESTII.

Po pół roku okazało sie ze HDI RZESZÓW wzywa mnie do zapłaty składki za miesiąc czasu. Stwierdzili ze składając wypowiedzenie umowy od dnia złożenia wypowiedzenia do rozwiązania umowy biegnie 30 dni i za te trzydziesci dni nalezy im sie składka.Do tego strasza mnie sadem.Wykonałem telefon i zazadałem podstawy prawnej mowiacej o tym ze na samochodzie moga byc dwie polisy OC, bez odzewu,( I tak przeciez mozna starac sie o odszkodowania tylko z od jednego towarzystwa).
Wyszło na to ze w HESTII i HDI za ten sam miesiąc miałbym dwie składki OC.
HDI nigdy nie było moją firmą nigdy z nimi nie miałem do czynienia i nagle ządaja pieniedzy. Dokonując formalnosci nikt mnie nie poinformował ze moze byc taka sytuacja.

Po ok 2 m-cach pismo przysłał mi WINDYKATOR ( BYDGOSZCZ) i tez straszy sadem.

O ZGROZO mam Wazne OC miałem 30 dni na dokonanie formalnosci a ja załatwiłem sprawe w 6 dni i teraz traktuje sie mnie jak złodzieja.
Fundusz Gwarancyjny nie moze miec do mnie pretensji bo obowiazek posiadania OC spełniłem wiec o co w tym chodzi?.
Jedyny argument HDI jest taki ze " ta składka poprostu Nam sie nalezy" i podaje ustawe o obowiazkowym OC.
A co z prawem konsumenta ? nie chce HDI i nie bede chciał, zmusza sie mnie do ochony ze strony firmy której ochony nie chce bo złożyłem wypowiedzenie umowy.
I teraz wychodzi na to, ze musze dac im kase dwa razy, takze za to, ze nie chce ich (HDI) ochrony?
Pomóżcie co mam zrobic i jak sie bronic bo kazdy mówi co innego ale raczej wychodzi na to ze bede musiał dac dwa razy w łape i krew mnie zalewa.
Ktos mnie okradł albo HESTIA zatajajac ustawe o takim zapisie i biorac pieniadze jakby nigdy nic, albo HDI nadinterpretując zapis w ustawie o OC chce skorzystac i mnie naciagnac. Mówią ze 30 dni jest od tego dnia kiedy strona sie moze zapoznac z pismem a nie z data z którą ją składam.

Bede wdzieczny za wszelkie wskazówki i paragrafy do obrony.
wojtaszek
wojtaszekz
Nowicjusz

Miejscowość: Mielec

06 Cze 2010, 22:19

wojtaszekz napisał(a):ale raczej wychodzi na to ze bede musiał dac dwa razy w łape i krew mnie zalewa.

Niestety w tym przypadku nic nie zrobisz.Będziesz musial im za to zaplacic ...
Nie podam Ci zadnych paragrafow bo ich nie znam ale niestety zyjemy w takim a nie
innym kraju gdzie obowiazuje prawo "buszu"... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2010, 11:24

jak oddawałeś wypowiedzenie to nie zabrałeś pokwitowania odbioru???
standardowy przekręt firm ubezpieczeniowych, zabierają wypowiedzenie i "gdzieś się gubi" lub księgują go 3-4 dni po zakończeniu polisy,
warto jest brać potwierdzenie (pieczątka data godzina podpis osoby która odbierała), lub wysyłać faxem z potwierdzeniem odbioru.

ogólnie masz możliwość zrobienia jeszcze jednej rzeczy czyli zadzwoń i powiedz gdzie i kiedy składałeś wypowiedzenie, i niech sobie szukają winnego u "siebie" bo nie powinieneś płacić za niekompetencję pracowników..

zostaje jeszcze rzecznik praw konsumenta
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Cze 2010, 19:54

O to własnie chodzi ze mam pokwitowania i oni tez. Ale nie rozumiem dlaczego mam placic za tzw ochrone ktorej nie chcialem i wypowiedzialem ja.Powiedzialem im NIE CHCE i MACIE TO NA PISMIE a oni co MAM SIE TO NALEZY i juz. Szukam Wiec sposobu jak sie obronic a nie uciec przed placeniem bo to róznica.To oni mi chca wyjac kase z portfela za nic.
wojtaszek
wojtaszekz
Nowicjusz

09 Cze 2010, 13:45

HDI może tylko żądać zapłaty za ubezpieczenie za okres od daty zakupu do daty złożenia wypowiedzenia. Jeżeli więc od daty zakupu do daty wypowiedzenia upłyneło te 30 dni, to jak najbardziej musisz zapłacić.
Napisz kiedy kupiłeś autko ( data która jest na umowie ) i kiedy złożyłeś wypowiedzenie ( data napisana na wypowiedzeniu umowy OC ). Ważne też jest to, w jaki sposób złożyłeś wypowiedzenie - czy na miejscu u ubezpieczyciela, czy telefonicznie bądz faxem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Cze 2010, 20:11

Witaj MotoAlbercik

Zakup auta 03,04,2009 a wypowiedzenie umowy 08,04,2009 pisemne i złożone za pośrednictwem ERGO HESTIA, które mnie ubezpieczyło.HDI z tego co sie od nich dowiedziałem dostało papiery 23,04,2009.

Zrobiłem tak ze zapłaciłem składke ale bez odsetek i wysłałem pismo ze nie zgadzam sie na forme postepowania ze mną i zastrzegłem że bedfe dazył so odzyskania tej składki przy pomocy róznych instytucji
wojtaszek
wojtaszekz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Urwana świeca zapłonowa NGK przy próbie odkręcenia
    Witajcie, dopadł mnie problem urwanej świecy NGK chciałem wymienić wczoraj świece w moim Voyagerze z silnikiem 3.3 i w tylnej głowicy środkowa świeca została ukręcona. Pozostałe dwie odkręciły się bez większych problemów ...

28 Cze 2010, 16:29

ja czytałem sporo opinii gdzie ludzie z HDI nie byli zadowoleni...
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

29 Cze 2010, 16:27

Jeżeli autko kupiłeś 3 kwietnia, a wypowiedzenie umowy HDi dostało 23 kwietnie ( nie liczy się napisanie czy wysłanie wypowiedzenia umowy tylko data dotarcia tego wypowiedzenia do ubezpieczyciela ), to zmieściłeś się w przepisach - na wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC masz miesiąc czasu od daty zakupu samochodu.
Jak się nie mylę, to nawet HDI nie powinno żądać od ciebie żadnej kwoty do zapłaty, ponieważ przez ten miesiąc czasu jeździ się na ubezpieczniu poprzedniego właściciela. Tak było przynajmniej kiedyś.
Osobiście radzę ci się skontaktować z Rzecznikiem Ubezpieczonych. Możesz albo zadzwonić ( jest dość ciężko się tam dodzwonić ) , albo napisac maila ( trzeba dość długo czekać na odpowiedz - na stronie rzwecznika jest napisane ). Ale jedno jest pewne - jeżeli zrobili coś niezgodnego z ustawą, a odezwie się do nich rzecznik, to od razu zrezygnują z jakichkolwiek form dyskusji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000