Dwa pasy ruchy a sygnalizator tylko po prawej.

25 Maj 2020, 14:57

Witam co sądzicie o takich światłach

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Są dwa pasy a sygnalizator jest tylko po prawej a moim zdaniem powinien być po prawej lewej i do góry jak jest w większości przypadków.Takie skrzyżowanie jest niebezpieczne wydaje mi się, że łatwo można się zagapić i nie zauważyć tych świateł jadąc lewym pasem a dodatkowo jak jest ruch i jadą ciężarówki..Teraz już tam jest zmienione i są widoczne do góry.
MATRIX266
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

25 Maj 2020, 15:35

O których bo filmik dosyć długi a świateł jest kilka. Podaj dokładny czas w którym widoczne są te światła.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2020, 16:48

Zaczyna się od 1.35 i jest ich kilka po sobie.Może ja się myle ale chyba tak nie powinno być to stwarza większe zagrożenie,że ktoś takie światła przejedzie po prostu.Wiem, że trzeba być skupionym szczególnie w mieście ale tutaj może być chwila nieuwagi i te światła można przegapić.
MATRIX266
Początkujący

25 Maj 2020, 20:21

Ciężko przegapić takie światła :) nie zawsze mogą być tez ustawione po lewej stronie i myślę że że tu żadne tłumaczenie by nie przeszło jak byś je przegapił.
Na pewno ułatwieniem byłby dodatkowy sygnalizator po lewej stronie ale nie zawsze jest też miejsce żeby go tam postawić.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Maj 2020, 20:55

Wyczytałem przed chwilą,że takie światła są niezgodne z przepisami.

Mi się wydaje właśnie, wcale nie ciężko a jak jadą wysokie samochodu, które mogą zasłonić to tym bardziej.Jeśli nie ma miejsca po lewej, to powinien być zawieszony.
na wlocie dwupasowym jezdni dwukierunkowej
o naturalnej strukturze kierunkowej (tzn. prosto
i w prawo oraz prosto i w lewo) umieszcza się
sygnalizator ogólny po prawej stronie wlotu
i sygnalizator dodatkowy nad osią wlotu
(rys. 7.3.5 lit. a) albo dwa sygnalizatory podwieszone nad pasami ruchu (rys. 7.3.5 lit. b),

[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] m -->, ... 312!8i6656

Tutaj też jest takie.
MATRIX266
Początkujący

26 Maj 2020, 10:22

No nie powinno tak być - tym bardziej, że w większości nie widziałem nawet znaku ostrzegającego o sygnalizacji. Takie przypadki nieprawidłowego oznakowania można zgłaszać albo do KP. Oni to sprawdzają, piszą raport ( jak jest zgłoszenie to muszą ) i ewentualnie, jak jest coś nie tak, to przesyłają to dalej, do odpowiednich służb.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Maj 2020, 10:55

MotoAlbercik napisał(a):tym bardziej, że w większości nie widziałem nawet znaku ostrzegającego o sygnalizacji
Te znaki rzadko występują z tego co się przyglądam jak jeżdżę.

Ale teraz tak myślę że faktycznie jak byś jechał lewym pasem, a po prawym ciężarówka to możesz nie zauważyć tego sygnalizatora.
Rokiko
Forumowicz VIP