Dwa samochody, dwóch ubezpieczycieli

06 Lut 2010, 22:46

Witam wszystkich!

Mam pytania, na które mam nadzieję uzyskam kilka fachowych odpowiedzi.

Mam ubezpieczony samochód w PZU, gdzie mam maksimum zniżek. Chcę kupić drugi samochód, ale ubezpieczyć go w innej firmie.

1. Czy drugi ubezpieczyciel dowie się, że pierwszy samochód mam ubezpieczony w PZU?

2. Czy jeśli spowoduję wypadek drugim samochodem (ubezpieczonym w tej drugiej firmie), to PZU dowie się o tym? Czy jest jakieś ryzyko, że stracę zniżki w PZU z powodu wypadku z udziałem mojego drugiego samochodu ubezpieczonego w innej firmie?

Pytania może głupie, ale proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
Uriah
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

07 Lut 2010, 09:28

Uriah napisał(a):1. Czy drugi ubezpieczyciel dowie się, że pierwszy samochód mam ubezpieczony w PZU?

Nawet jesli to nic ci nie zrobi bo to twoja sprawa gdzie ubezpieczasz samochód - ubezpieczenie jest na auto a nie na właściciela. Sam mój szef ma 4 samoch. i każdy ubezpieczony w innej firme.
Uriah napisał(a):Czy jest jakieś ryzyko, że stracę zniżki w PZU z powodu wypadku z udziałem mojego drugiego samochodu ubezpieczonego w innej firmie?

Nie ma takiej opcji.
Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Lut 2010, 14:21

piotrpz87 napisał(a):Nie ma takiej opcji.
Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.

chciałbym zwrócić uwagę, że przy przedłużaniu umowy OC jest rubryka w której deklarujesz, czy w ubiegłym roku lub na przestrzeni kilku ostatnich lat miałeś wypadek. W większości przypadków wystarcza ubezpieczycielowi nasze słowo i zapewnienie, ale czasami wychodzą krzaczki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2010, 13:07

piotrpz87 napisał(a):Jeśli masz auto A ubezpieczone w PZU a np. kolizje spowodujesz autem B ubezpieczonym np. w LINK 4 to zniżki zabiorą ci tylko za auto B i tylko w LINK 4.

Totalna nieprawda, zniżki są przypisane do jednej osoby i mają zastosowanie we wszystkich ubezpieczalniach. W momencie gdy miałeś wypadek, przy następnym opłacaniu składki ubezpieczenia powinieneś powiadomić ubezpieczyciela że miałeś wypadek. Zresztą ubezpieczalnie komunikują się między sobą i przekazują dokumenty.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

08 Lut 2010, 18:04

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... highlight=
Może stary temat tu zamieszczam i moze być to wszystko nie aktualne - ale wydaje mi się ,że nadal można przekręcić ubezpieczalnie mając np. 2 samoch. i kazde w innej firmie opłacone.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Lut 2010, 14:26

To troche taka ruletka- "czy i kiedy ubezpieczalnia poprosi o zaświadczenie o zniżkach ;P"
Moim zdaniem, jak ktoś ma 4 samochody i stać go na nie to już bez przesady, nie ma sensu ryzykować i lepiej zgłosić do każdej ubezpieczalni powstałą szkodę.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne