06 Wrz 2010, 17:51
Poszukuje dwóch samochodów jeden dla mnie drugi dla ojca.
Najpierw dla mnie ,miałem szukać czegoś nowego ale zacząłem się zastanawiać nad czymś używanym ale jest parę rzeczy , które musi spełniać ten samochód. Po pierwsze musi być prosty w obsłudze i w naprawie i jak najbardziej bezawaryjny , chodzi o to ,że będę o niego dbał ale żebym nie nabawił się ,że ciągle się coś psuje. W moim przypadku może być to benzyna ale nie chce jakiegoś dużego silnika bo będą zbyt duże opłaty i spali zbyt dużo .Chodzi mi o to ,żeby spalanie było do zaakceptowania ( najlepiej niech nie przekracza 10l po mieście max to 13 lale to już przegięcie) .Jeśli diesel to musi on spełniać takie same warunki jak w przypadku ojca ( czytaj poniżej) U mnie jest jeszcze pewna rzecz , która może niektórych śmieszyć a mianowicie mam Swifta 2002r. i nie chce się cofać rocznikowo czyli najlepiej 2003 i nowszy.( Najlepiej takie 2006 ale będize o taki trudno). W moim przypadku myślałem o Accordzie VI albo Avensisie I ale obydwa modele produkowane do 2002 roku. I stąd ten problem bo nie mam weny jaki samochód sobie wybrać .Zastanawiam się czy nie pozostać jeszcze w marce Suzuki i nie zdecydować się tylko na jakiś większy . nowszy model . I dlatego do Glowy przyszedł mi model Grand Vitara najlepiej w dieslu ale rozchodzi się właśnie o ten silnik. Czy jest on właśnie z tych prostych czy to skomplikowana bestia ?
W obydwóch przypadkach wchodzi w grę tylko manualna skrzynia biegów , choć powiem szczerze automat to fajna rzecz.
Ojciec jest mechanikiem i on w ogóle nie ma czasu oprócz serwisów eksploatacyjnych naprawiać swojego samochodu do tej pory jeździ samochodami z lat 90-tych. musi byc w jego przypadku na pewno kombi. W jego przypadku odpada kilka samochodów ( w moim też) np. Passat B5, wszystkie Audi ,Ople, BMW i Mercedesy. Musi być to samochód z silnikiem diesla ale jak najbardziej prosty be żadnych udziwnień typu pomopowtryski , common rail itp. Na pewno nie może przekraczać pojemności 2 litrów najlepiej ,żeby po mieście nie palił więcej niż 7-8 litrów. W przypadku ojca niema tego problemu bo on chętnie kupi takiego Accorda VI lub avensisa ale który nich jest lepszy rozpatrując go pod względem warunków przedstawionych przez mnie?Zanim zaczniecie proponować ten samochód dodam jeszcze ,że skoda Octavia I ( tour0 jest trochę zamała i dlatego odpada, ale poza tym to chyba by była już dawno wybrana dla ojca. W sumie mogę ojcu zaproponować model mitsubishi L200 , ale jest on mało wygodny do jazdy po asfalcie dlatego na razie odrzucam ten wariant.
Cena to drugorzędna rzecz przy tych wymaganiach
Ostatnio edytowany przez
betra 06 Wrz 2010, 18:09, edytowano w sumie 2 razy