Dwie opcje - która lepsza?

18 Lut 2014, 22:11

Cześć i czołem drodzy forumowicze
Zamierzam w niedługim czasie zmienić auto. Jak dotąd mój Saab sprawuje się super, jednak może pora na zmianę?
Kilka słów o mnie - jestem singlem, mieszkam w dużym mieście. Autem najczęściej jeżdżę sam ew. w weekendy z kumplem na rowery w jakieś ciekawe miejsca ( często nasze piękne góry ), od wielkiego dzwonu podwiozę kogoś z pracy. Roczny przebieg ~15tyś km. Mam takie szczęście, że zawodowo ciągle poruszam się nie swoimi autami :D więc pewnie stąd moje niezdecydowanie.
Do wydania mam około 100 max 120tyś zł. W mej głowie powstały dwa schematy (właściwie trzy), jak je spożytkować :

Schemat nr.1
Bardzo podoba mi się Infiniti FX. Nie powala przestrzenią wewnątrz ale dla mnie jednego wystarczy; wejdą nawet rowery po zdjęciu przednich kół i pewnej porcji gimnastyki :) Nie przeszkadza mi jego spalanie. Żałuję tylko, że nie stać mnie na FX50s ...

Schemat nr.2
Tutaj pojawiła się myśl, aby za w.w kwotę kupić dwa auta. Jednym z nich byłby jakiś fajny sportowy wozik z mocnym silnikiem, o którym zawsze marzyłem, a drugim - np. Subaru Forester II do wypraw rowerowych, podróży, zakupów, wakacji i przemieszczania się w więcej niż 2 osoby.

Schemat nr.3
Tutaj dopuszczam ... dalsze użytkowanie mojego Saaba, i odkładanie funduszy na np. wymarzone FX50 :wink:
Co byście radzili? I jakie auta wchodzą w grę w opcji I i II?

P.S Nie ukrywam, że lubię przycisnąć. Piratem nie jestem ale parę dodatkowych KM pod prawą nogą mile widziane :ok:
Pozdrawiam i życzę Wam miłego wieczoru
bikerr
bikerr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2005
Auto: SAAB
Silnik: 2.0 Turbo 220KM

18 Lut 2014, 22:16

Zostawiłbym Saaba i kupiłbym Focusa RS :mrgreen: A jeżeli bardziej z rozsądkiem to Mazde 3 bo jest piękna.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Lut 2014, 22:25

Jeśli Foca RS to Saab out, chodzi o to, że w sedanie (moje 9-3 ) ciężko z przewozem większych rzeczy a w RS to grzech i świętokradztwo :D
bikerr
Nowicjusz

18 Lut 2014, 22:28

No to ja jestem za opcja drugą :)
Koniu
Forumowicz VIP

18 Lut 2014, 22:37

Masz jakieś propozycje względem opcji nr 2 bo tym Foresterem tak tylko rzuciłem bo wygląda dosyć ciekawie :wink: co do sportowca nie mam żadnego pomysłu fajnie by było mieć jakiegoś amerykańca V8
bikerr
Nowicjusz

18 Lut 2014, 22:44

Mustang? A z praktycznych to może Suzuki Grand Vitara? Albo jakiś van może Honda Odyssey?
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

18 Lut 2014, 23:33

A może amerykańskiego Saab'a-SUV'a z silnikiem V8 ? Podpowiadam, że jest taki :yes:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

19 Lut 2014, 14:58

Geniodekt napisał(a):A może amerykańskiego Saab'a-SUV'a z silnikiem V8 ? Podpowiadam, że jest taki

Tak wierm o nim ale to bardziej amerykaniec niż Saab :)
bikerr
Nowicjusz