Dwie umowy darowizny samochodu i sprzedaż

31 Lip 2012, 13:18

Witam,

sprawa wyglada nastepujaco:

w sierpniu 2011r. brat wystawił mi fakture na samochód ktory był "wciagniety do firmy". Wiec firma X ktorej wlascicielem jest brat sprzedała mi samochód. Trzeba było po prostu sciagnac samochód z firmy. Ale teraz chodzi o ubezpieczenie OC, wiec we wrzesniu 2011 spisuje z bratem jako osoba prywatna umowe darowizny, czyli ja obd arowuje brata tym samochodem( cena ponizej 9tys wiec nie zglaszamy do us). Czyli w dowodzie zostaje tak samo wiec fakt ten nie jest zgłaszany do WK. Teraz potrzebuję aby znowu brat darował mi ten samochód czyli piszemy kolejna umowe darowizny tym razem obdarowanym jestem ja załózmy ze jest to lipiec 2012. Podsumowujac mamy 3 umowy:

1. sprzedajacy Firma brata, kupujący: ja, data: sierpien 2011
2.darczynca: ja, obdarowany: brat, data: wrzesien 2011
3. darczynca: brat, obdarowany: ja, data: lipiec 2012

Teraz idę do ubezpieczalni przepisuje OC na siebie i w sierpniu sprzedaję samochód nie rejestrujac go. czyli dojdzie 4 umowa:

4. sprzedajacy: ja, kupujacy: ktoś, data sierpien 2012

Czy jest w tej procedurze cos niezgodnego z prawem lub sa jakies ograniczenia dotyczące takiego przebiegu sprzedaży i darowizn?
crash50
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Sie 2012, 00:16

Jeśli nikt nie wiedział o waszej poprzedniej umowie (US, WK, ubezpieczyciel) to bym bym je pominął.
Adzik
Nowicjusz

01 Sie 2012, 18:59

no tak, ale pierwsza umowa tj umowa miedzy FIRMĄ brata a mna, tzn była to faktura i samochód trzeba było sciagnac ze stanu, ale ze ja nie mam znizek na OC wiec OC daalej było placone na brata, spisalismy sobie umowe darowizny, miedzy mna a bratem juz prywatnie nie na firme, czego ze wzgledu na kwote nie trzeba bylo zglaszac w US, a zadne dane w dowodzie sie nie zmieniły wiec nie zglaszalismy. Chodzi mi tylko o to czy z prawnego punktu widzenia jest to ok, ciągłość umów jest, wg mnie jest ok, ale moze sa jakies kruczki
crash50
Nowicjusz

04 Sie 2012, 21:28

A nie możesz po prostu ominąć umów darowizny i sprzedać samochód? Przecież masz fakturę zakupu - samochód jest Twój i to wystarczy dla kolejnego kupującego. Polisę OC nowy nabywca albo przedłuży, albo z niej zrezygnuje i koniec.

Owszem jest ciągłość, ale strasznie to poplątane, nie bardzo wiadomo dlaczego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sie 2012, 08:33

Samochód trzeba było sciagnać ze stanu firmy a ja nie chciałem placic całego OC, wiec potem wystarczyło spisać darowizne. Potem mialem stłuczke, z niby mojej winy... W kazdym razie pytanie dotyczyło czy tak mozna, bez roztrzasania sensu. Auto przerejestrowane, zadnych problemów nie było. Dziekuje za dyskusje.
crash50
Nowicjusz