Dwóch winnych czy jeden?

01 Cze 2020, 23:33

Witam. Jedna sprawa nie daje mi spokoju, kilka dni temu miałem mały incydent na skrzyżowaniu, przesyłam wizualizacje jak to wyglądało. Jedni mówią że wina tego gościa bo nie zatrzymał się na stopie a inni że moja ponieważ nie ustąpiłem mu pierwszeństwa. Obydwoje zawiniliśmy ? A może ja, może on ? Proszę o wypowiedzi

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tomek708
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2016
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8v 75km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

02 Cze 2020, 09:44

Tomek708 napisał(a):Obydwoje zawiniliśmy ? A może ja, może on ?
Obydwaj daliście ciała :) Ty skręcając w lewo powinieneś przepuścić wszystkie samochody z przeciwka i tu nie ważne jest czy tam masz znak STOP czy ustąp pierwszeństwa. Dodatkowo nie możesz wjechać na to skrzyżowanie jak go od razu nie opuścisz bo to droga główna i nie możesz zablokować ruchu poprzecznego lub zajechać komuś drogi.

Patrząc na zdjęcie powinieneś przepuścić oba samochody które wyjeżdżają z przeciwka i dopiero przejechać przez skrzyżowanie. Oczywiście samochody muszą się zatrzymać przed wjechaniem na skrzyżowanie jak tego nie zrobią to również łamią przepisy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Cze 2020, 18:34

Dziękuję za odpowiedź.
Tomek708
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2016
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8v 75km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

03 Cze 2020, 10:24

Rokiko napisał(a):Obydwaj daliście ciała

A dlaczego obydwaj? Skąd takie przypuszczenie? Przepisy są tu jednoznaczne - najpierw jadą samochody numer 2 i 3 , a potem samochód numer 1. I nie jest ważne, czy samochody 2 i 3 zatrzymały się na STOP-ie czy nie, czy samochód numer 1 ma znak "Ustąp pierwszeństwa" czy "STOP". Numer 2 i 3 mają bezwzględnie pierwszeństwo. Gdyby doszło do kolizji to jedynym winnym jest kierowca samochodu numer 1 i to bezdyskusyjnie. Nie ważne też jest to, ile samochodów by tam stało - czy tylko 2 i 3 czy byłoby ich 10.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...