Dwusów

23 Kwi 2008, 18:31

Mam pytanko dlaczego nie montuje sie silników dwusuwowych do samochodów???
czarny_ali
Nowicjusz

23 Kwi 2008, 18:45

Chodźby z tego względu że smarowane są olejem dodawanym do mieszanki paliwowo-powietrznej i spaliny wypychane są świeżą mieszanką więc raczej niemożliwe jest uzyskanie odpowiedniej czystości spalin, po za tym dwusuw :wink:
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

23 Kwi 2008, 19:24

i apropo silników jeszcze mam pytanie w sprawie silników iskrowych dlaczego tych nie montuje sie w samochodach powyzej 3.5 t.
Mam takie pytanka poniewaz nikt w szkole na nie nie zna odpowiedzi, a ja jestem poprostu ciekawy.
Denks za odpowiedzi.
Pozdro
czarny_ali
Nowicjusz

14 Sty 2009, 18:30

Wobecnym czasie to nawet w Rosji nie robi się samochodów dostawczych i ciężarowych .Silniki benzynowe są mniej ekonomiczne od dizli,dzisiejsze dizle mają przy tej samej pojemności porównywalne osiągi a spalanie sporo mniejsze.
jurek62
Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

25 Sty 2009, 23:55

Robi się. Na przykład w USA pickupy klasy fullsize. Ja mam na przykład takiego. Ale przede wszystkim problem polega na tym, że uzyskanie w silniku otta tak ogromnego momentu i to o jak nabardziej płaskiej charakterystyce jest okupione gigantycznym spalaniem benzyny. Duże masy zawsze będą związane z silnikami diesla bo tu są one wydajniejsze.
muscletruck

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...