Dylemat - Mazda 323f czy Megane II

31 Lip 2011, 10:38

Witam,
przymierzamy się z żoną do zakupu pierwszego auta max do 15 tyś. Nasz wybór wstępnie padł na dwa modele jak wyżej. Konkretnie mam na oku Mazdę 323F rocznik 2002/2003 1.6 zagazowaną za ok 14 tys i Renówkę Diesel 1.5 z roku 2004 za niecałe 15 tyś. Moje pytanie dotyczy bardziej Meganki - czy za tą cenę jest to autko godne uwagi? Bo słyszałem że z tymi silnikami diesla to kłopoty, że lepsze 1.9 od renault'a. Auto ma być w zamierzeniu takie bardziej rodzinne, ale głównie jazda po mieście, czasem dłuższy wypad. Do Mazdy jakoś jestem jakoś bardziej przekonany, do Renault mniej ( wiadomo że i tak decydujący jest stan techniczny w chwili obecnej ) Chyba że ktoś ma inne propozycje. Z góry dzięki za pomoc :-)
Kharibi
Obserwowany

31 Lip 2011, 10:41

Ta Renówka jest podejrzanie tania, a tani diesel obojętnie jakiej marki nie wróży nic dobrego.
Mazda ma droższe części i skłonności do korozji. W Renault z kolei trzeba unikać aut sprowadzonych tzn. powypadkowych bo praktycznie niemożliwe jest późniejsze doprowadzenie jej do stanu używalności co może bardzo napsuć krwi.
Gdybyś poszukał Megane II 1.6 2002-2003 to mógłbyś co znaleźć i w tym przypadku byłby to lepszy wybór niż Mazda(choć Meganka jest po prostu lepszym samochodem) a jeśli rozważasz tylko te dwa egzemplarze to Mazda.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Lip 2011, 17:08

Jasiek90 napisał(a):Mazda ma droższe części

"Japończyk = drogie części". Popularne jak golf to auto nie jest, ale nie jest z tym źle. Cytowana przeze mnie opinia powstała jeszcze w latach 80'tych. Teraz to już trochę mit. O ile ktoś nie chce sprowadzać sobie z bezpośrednio z Japonii OEMów [a dużo jest takich!] to na części, w razie czego nie wydasz fortuny.

Jednak porównując dwa auta, mimo całej mojej sympatii do japończyków - może nie tyle polecę Megankę, co odradzę tą konkretną Mazdę.
"Kup mocne sportowe auto, załóż gaz"
"Nawet dobre zapalniczki są na benzynę"
Atreyu
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2011, 17:17

Droższe a drogie to dwie różne rzeczy.
Akurat w tym przypadku to nie musi oznaczać drogo bo Renówka ma jedne z tańszych części na rynku.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sie 2011, 01:34

Dzięki za pomoc :-) też z początku szukałem benzyniaka, ale ten dieselek zwrócił moja uwagę.
Jednak idąc za radą doświadczonych forumowiczów "wygmerałem" taką megankę w benzynie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nie wydaje się Wam podejrzana dosyć niska cena i brak podanego przebiegu?? Jakby ktoś mógł rzucić okiem na zdjęcia i ocenić czy warto się tam fatygować? Nie chciałbym jechać w ciemno, tym bardziej że mam kawałek z miejsca zamieszkania. swoją drogą jutro zadzwonię i wypytam gościa... może coś sensownego powie ( choć nie sądzę :-)).
Kharibi
Obserwowany

01 Sie 2011, 08:23

Nie, cena jest ok i tym się nie martw. To nie jest diesel, który trzyma cenę i stoi po 16-17 tysi. 1,6 w benzynce stoją po jakieś 13.000zł Zadzwoń i wypytaj co jest nie tak w niej, co ostatnio właściciel wymieniał w niej a jak nie będzie cwaniakował to można się przejechać. Choć to handlarz, więc uważaj. Lepiej jedź z kimś kto się zna.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...