Dylemat miedzy BMW vs MB

15 Paź 2014, 12:44

Jakieś opinie mógłby ktoś?
Plus, mam kolejne do sprawdzenia: [link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
caveDigger
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: MB W203 C200 coupe
Silnik: 1.8 163KM
Paliwo: Benzyna

15 Paź 2014, 14:48

Skup się na tym BMW i nie kombinuj.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Paź 2014, 16:13

Na którym ?
caveDigger
Początkujący

16 Paź 2014, 21:11

Pojechałem dzisiaj z gościem do serwisu mercedesa [link do oferty na Olx wygasł], żeby mi go posprawdzali. I teraz tak, powiedzieli, że są wahacze z przodu do wymiany/zrobienia, ale z tym się nie pali. Z tego co się orientowałem to robota u normalnego mechanika da się to przegryźć. Czym mnie natomiast zmartwili to, że jest do wymiany na teraz łańcuch rozrządu + ewentualnie to co będzie tam już zniszczone. Określili, że w najlepszym wypadku koszt takiej wymiany u nich to będzie ~3k zł. Tak poza tym powiedzieli że moduł ESP ma błędy i być może będzie do wymiany. MB ma 206tys przejechane. Nie jest zardzewiały strasznie, wygląda ładnie. Teraz moje pytanie do was, czy koszt wymiany tego łąncucha będzie aż tak wysoki, oraz czy jeśli zainwestował bym w naprawę tych elementów, to warto go kupić i liczyć że posłuży parę lat?
caveDigger
Początkujący

16 Paź 2014, 21:33

caveDigger napisał(a):Nie jest zardzewiały strasznie

Czyli jest zardzewiały?
Rozrząd?
Wahacze?
Jeszcze elektronika (chyba, nie wiesz ile to może kosztować).

Na dzień dobry pięć tysięcy jakby nie patrzył. Starguj na 13 tysięcy albo szukaj czegoś innego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2014, 21:45

caveDigger napisał(a):Pojechałem dzisiaj z gościem do serwisu mercedesa [link do oferty na Olx wygasł], żeby mi go posprawdzali.

Dla mnie takie auto jest klęską ponieważ za serwis płacisz jak za auto premium a wybierasz coś co nie jedzie, dużo pali i w środku jest jak zwykły populus klasy golfa...tak właściwie co ma oznaczać w tym czymś gwiazda na masce?
Oczywiście gdyby to było za 10k to ok. ale prawie 19k to chyba jakieś nie porozumienie.

P.S.

Jak chcesz to mogę Ci wkleić fotki auta za 19k które wczoraj pomogłem kupić koledze i porównasz do tego "mercedesa".
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Paź 2014, 22:02

szybki napisał(a):Jak chcesz to mogę Ci wkleić fotki auta za 19k które wczoraj pomogłem kupić koledze
Wklejaj :D aż sam jestem ciekaw
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Paź 2014, 22:05

@Ossy
Sorki trochę bojaźliwie napisałem z tą rdzą. Auto nie ma rdzy przynajmniej ani ja nie widziałem, w serwisie też powiedzieli, że jest zadbane ładne, przód nie skorodowany wszystko jest ok, tyle, że tak jak już napisałem dokładnie to prawy przedni wahacz jest do naprawy/wymiany. Poza tym, elektronika, wszystkie układy są sprawne, komputer im nie wyświetlał błędów.
Ja nie planuje go naprawiać w ASO, poza tym nawet oni nie zasugerowali takiej kwoty (5tys) nie wiem skąd to sobie wymyśliłeś. Gdyby kosztował 13tys. to by już znaczyło, że coś więcej jest nie tak. Tutaj ten wahacz + błędy przy jakiś zmianach faz są z czego ich zdaniem wynika, że jest naciągnięty ten łańcuch rozrządu, ale napisali mi, że to należałoby rozebrać i przeanalizować a prawdopodobnie trzebaby wymienić + ewentualne rzeczy z tym związane.
@szybki
nie zgadzam się. Tym mercedesem się ekstra jeździ tu nie ma dyskusji, że dużo lepiej niż innymi markami(z małymi wyjątkami). Silnik też ma porządny, to nie jest golf koniec kropka. Poza tym wolałbym merytoryczne opinie i wiadomości a nie osobiste preferencje.
Co do fotek, to jeśli możesz to wklej/wyślij mi proszę chętnie zobaczę.
caveDigger
Początkujący

16 Paź 2014, 22:21

A to BMW: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
caveDigger
Początkujący

16 Paź 2014, 22:54

caveDigger napisał(a):Tym mercedesem się ekstra jeździ tu nie ma dyskusji

No proszę Cię, powiedz to osobie która jeździła prawdziwym mercedesem :ok:
caveDigger napisał(a):że dużo lepiej niż innymi markami(z małymi wyjątkami)

O jakich markach myślisz? Tylko podaje te premium gdzie konkretnie ten model Merca jest lepszy.
Ja preferuje np: lexa tylko że lex nawet najtańszy bije na głowę to auto pod każdym względem więc w sumie odpada :ok:

caveDigger napisał(a):Silnik też ma porządny,

Jak chcesz merytoryki to zdradź na czym polega porządność tej jednostki ...

Co do zdjęć jutro postaram się je zrobić a jak się nie wyrobię to na weekend ogarnę sprawę.
szybki
Moderator - Tuning

18 Paź 2014, 11:24

A więc tak w/g obietnicy wklejam zdjęcia autka za 19k ... Dołoże Ci jeszcze autko za 3k droższe czyli około 21-22k (pierwsze zdjęcie) IS2o0 przebieg 150k.km. 05r...(jest na alledrogo polecam :D )

Ten z tymi gorszymi zdjęciami to:

GSik3oo wymienię Ci pozycję z których robi miazgę z Twojego ukochanego Mercusia :
- wnętrze miazga (skóry)
- komfort miazga (wyciszenie, webasto, dwie strefy klimatronica)
- nagłośnienie miazga (system połączony z oddzielny subwooferkiem)
- napęd miazga (2j.z fvti)
- osiągi miazga
- bezawaryjność miazga

Co do ekonomii to spalanie 10-12l pb
Ceny części serwisowych podobne...

Więc proszę Cię nie pisz ze ten ubogi pseudo mercedes ekstra jeździ bo on nie jeździ i gdyby nie maska i znaczek na niej to spokojnie ustawiamy to autko z Golfikiem na jednej półce.

P.S
Za felgi trzeba było dopłacić są to ori TTE szerokość 10' /8,5' może nie widać ale z tyłu to autko ma gumki 275/35/18 :ok:

caveDigger napisał(a):nie zgadzam się. Tym mercedesem się ekstra jeździ tu nie ma dyskusji, że dużo lepiej niż innymi markami(z małymi wyjątkami). Silnik też ma porządny, to nie jest golf koniec kropka. Poza tym wolałbym merytoryczne opinie i wiadomości a nie osobiste preferencje.
Co do fotek, to jeśli możesz to wklej/wyślij mi proszę chętnie zobaczę.
szybki
Moderator - Tuning

18 Paź 2014, 11:29

A tu Twój mercedesik :D który chcesz nabędnąć twierdząc że jest ok...
Prezentacja zacna jak na Mercedesa, silnik też fajny no ale baz gwiazdy nie ma jazdy...tylko szkoda że trzeba zapłacić kaskę :)
szybki
Moderator - Tuning