REKLAMA
Witam,
poszukuje już od dłuższego czasu samochodu dla siebie. Przeszukuje forum i ogłoszenia w sumie już 3 miesiąc i chyba wkońcu wpadłem na samochody które mi odpowiadają. Niestety mam tutaj dylemat, czy wybrać droższego w utrzymaniu(części) mercedesa C180, czy bardzo ubogą w dodatki(chodzi mi o elektronikę: tempomat, klimatronik itp.) BMkę E46. Dzwoniłem do obu właścicieli. Jeśli chodzi o MB, to jest to samochód z polskiego salonu, znajomy mechanik w serwisie sprawdził, że 5 lat temu był na przeglądzie i miał ~20tys. przebiegu. teraz ma ~50tys. Właściciel twierdzi, że miał jedną stłuczkę czego efektem była wymiana błotnika i zderzaka. Natomiast BMW było sprowadzone 3 lata temu, przebieg ~130tys. km. Tutaj oprócz letnich ma też zimowe koła na osobnych felgach. Zostałem zapewniony, że nie było żadnych przygód. BMW jest 2 lata starsze od MB.
Niezależnie od wyboru planuje założyć gaz do tych samochodów więc koszty paliwa będą podobne. Oba samochody są w podobnej cenie, przy czym MB jest dość daleko więc kupiłbym bez 'wizyty u znajomego mechanika'. Mam kilka dylematów. Przede wszystkim, przebiegu MB, czy to nie jest tak, że samochód jest czarną owcą produkcji i coś jest z nim nie tak, nie wiem, np. gasnie w zimie. Ale no nikt nie ma czarodziejskiej różdźki i tego nie powie więc pytanie skierowane do was dotyczyłoby kosztów utrzymania. Czy części, koszty robocizny są dużo większe w MB względem BMW? Bo oczywiście MB się lepiej prezentuje, ma więcej bajerów poprostu bardziej mi się podoba, ale gdyby miało być to kosztem dużo większych pieniędzy wolałbym wybrać rozsądnie BMW. Możecie coś doradzić ?