Dylemat początkującego taksówkarza. Prośba o pomoc.

06 Mar 2016, 19:31

Witam serdecznie. Wiem wiem kilka takich tematów było na forum oczywiście zapoznałem się z nimi ale poszukuje porady może jakiegoś argumentu bodźca ,który przekona mnie do konkretnej decyzji. Cel taxi ale również jako prywatny samochód. Jestem młody (25 lat) pracuje normalnie mam dobrą wypłatę na razie brak potomstwa żona pracuje w różnych godzinach często się mijamy stąd dużo wolnego czasu należe do pracowitych osób i pomysł żeby go pożytecznie zagospodarować. Miasto Poznań wiec możliwości są. Auto będzie również prywatnym samochodem stad takie nie inne pomysły kwota do 30 tys. Do konkretów:

1. Volkswagen pheaton 3.2 benzyna + gaz
Za tą kwote oczywiście będzie to początek modelu 2003.
Duzy komfort ,bardzo niedocenmiony model ze względu na znaczek na masce.
Mój faworyt osobisty taki z serca.

2. Mercedes w 211 silnik 2.2 cdi ewentualnie 2.7 cdi
Propozycja oczywista. Od znajomego taksówkarza usłyszałem ,ze klient zawsze jako pierwszego wybiera merca i nic tego nie zmieni (sam jeździ mondeo i zaluje ze nie wybral gwiazdy)
Faworyt z oczywistych wzgeldów. Nie bez powodu tyle tego jeździ.

3. Mercedes w220 3.2 cdi lu 3.2 bezyna + gaz
Wiekszy od okulara niestety wiadomo rdza ale komfort duży
Sam nie wiem

4. Renault grand espace 2.2 benzyna + gaz
Wieksza ilość miejsc. Duza przestrzen w aucie. Niestety to francuz wiadomo jaka opinia aczkolwiek wujek ma grand scenica i nachwalić się nie może.
Dodatkowe miejsce i chyba tylko dlatego tu się znalazł

Proszę o jakieś rady, pomysły ,może jakies inne propozycje co kolwiek. Mam 190 wiec cos małego nie bardzo poprawi komfort podróżujących na tylnej kanapie a w taksówce wlasnie o to chodzi. Gaz oczywiście chciał bym sam montować ale jak się trafi młoda instalacja to dalczego nie. Obawiam się ,że pheaton będzie traktowany przez potencjalnych klkientow jako po prostu passat jak zresztą większość ludzi go postrzega. Jednak kto jechał to wie co ma do zaoferowania ten samochód. E klasa nie trzeba się rozpisywać sprawa jasna jak nic mnie nie skłoni to innego to po prostu będę kolejnym mercem na miescie, w220 szczerze coś tego nie czuje tak samo espace ale może mnie ktoś przekona. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
muszysty
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2013
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Nie mam

06 Mar 2016, 20:00

A ja może jeszcze polecę od siebie fajne auto jakim jest lexus GS mkII, np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
niby nie pali mało ale twoje typy zwłaszcza pheaton też dużo spala, a diesel to raczej nie jest dobra opcja na taksówkę :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Mar 2016, 20:11

Dużych pojemności się nie boisz to zobacz;
Lexusa LS/GS
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Lincoln Town Car

Volvo z 2.4 diesel / 2.4 benzyna
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - choć ten trochę tani jak na rocznik ale ciekawy.

Wszystkie jednostki pogodzisz z LPG i spalanie schodzi na drugi plan,diesle od Volvo jedne z lepszych.

Taki pejton nie jest konkurentem do Lexa.
Kieł
Stały forumowicz

06 Mar 2016, 21:31

Tradycyjnie polecę Volvo. W mojej okolicy jest kilka V70 na Taxi i bardzo dobrze się sprawują, duży kufer i sporo miejsca dla klienta, świetne zawieszenia i silnik nie do zdarcia. Polecam auto z volvoforum.pl:
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

06 Mar 2016, 22:04

Lexus ciekawy pomysł. W sumie nie widziałem jeszcze na taryfie 4.3 trochę spora pojemność. To toyota tak więc ceny napraw będą w miarę przystępne jak na tą klasę. S80 nie wiem.jak z wyposażeniem nie miałem styczność będę musiał zobaczyć na żywo i wsiąść do środka v70 myślę, że odpadnie że względów Estetycznych mi się podoba ale dla żony będzie jak.karawan jej zdanie nie jest najważniejsze ale również.sie liczy. Lincoln rewelacja wygląda z tyłu, że można biegać.hehe ciekawe jak.ceny części itp. Bardzo nietypowe. Robi się ciekawie może coś jeszcze.ktos zaproponuje? Spalanie to jest dalszy plan to.nie będzie jedyne źródło dochodów i.nie zamierzam jeździć.trumna na kołach i na wszystkim oszczędzać żeby zarobić. Dzięki wszystkim.
muszysty
Nowicjusz

07 Mar 2016, 00:48

W GS mk2 masz jeszcze 3.0 do wyboru :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia automatyczna Multitronic - opis, awarie
    Skrzynia Multitronic to bezstopniowa, automatyczna przekładnia stosowana w samochodach marki Audi z napędem przednim i silnikiem umieszczonym wzdłużnie. Produkowano je do 2016 roku. Do dziś możemy je spotkać w modelach A4, ...

07 Mar 2016, 13:11

Subaru Legacy? :naughty:
Miałem proponować sportowe taxi czyli WRX, ale w sumie trochę ciasne :D
No chyba że Evo :naughty: wg mnie byłby młyn na kursy a i jakoś przyjemnie by się wstawało do pracy z myślą o takim aucie :wink:

P.S
muszysty napisał(a):pracuje normalnie mam dobrą wypłatę na razie brak potomstwa żona pracuje w różnych godzinach często się mijamy stąd dużo wolnego czasu należe do pracowitych osób i pomysł żeby go pożytecznie zagospodarować.
podziwiam :?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2016, 14:38

Panowie ale Was fantazja nosi... :D
Fajne Taxi EVO9 dołożyłbym klatkę bezpieczeństwa z procedurą startu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Mar 2016, 15:09

Witam wszystkich zainteresowanych. WRX hehe fajnie by było ale trzeba by coś reprezentować ,ze tak powiem stylem jazdy żeby to miało sens a nie bardzo chciał bym kolekcjonować mandaty hehe. Legancy hm... idziemy trochę w dół ,ze tak powiem z klasą auta. Myślałem nad insignia też ale za te pieniadze to by były auta ,ze tak napisze z początku listy wiec raczej z jakimiś wadami co mnie odrzuca może Mazda 6 II co myślicie ?
muszysty
Nowicjusz

07 Mar 2016, 18:42

muszysty napisał(a):może Mazda 6 II co myślicie ?

Z benzyniakiem jest ok. Uwaga tylko na rdzę na tylnych nadkolach.

A może Citroen C5? Na komfortową taxówkę jak znalazł.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

10 Mar 2016, 07:02

Część wszystkim. Mam pytanie odnośnie w211 czy miał ktoś styczność z wersją w "cudownym" majonezowym kolorze i może przybliżyć temat czy warto i wogole? Obejrzałem parę aut z.listy niedaleko.w komisie mazda 6, c5, Espace i S80 odpadają długo.by pisać ale w211 bezkonkurencyjny jak.dla.mnie fakt.,że wersja była avangarde ale na moje kryteria i potrzeby. I ciągle.ten pheaton... Pozdrawiam
muszysty
Nowicjusz

10 Mar 2016, 19:17

Pejton jest droższy w utrzymaniu od Meśka nawet, więc nie wiem czy tak warto się o niego zabijać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Mar 2016, 20:13

Zasadniczo Pejton przeczy nazwie marki :mrgreen: Auto "dla ludu" a koszta utrzymania jak w limuzynie.
Kiedyś próbowałem sobie zwizualizować klienta na ten model VW, tzn w jakiej branży jest prezesem. Moja wyobraźnia tego nie ogarnęła :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2016, 21:55

Wiadomo, że większe ale czymś by się zawsze wyróżniał jeśli można to powiedzieć o nadmuchanym passacie. Ale nie jeździ chyba żadnen na dryndzie taki a wypracowuje się w sumie w tej branży jakąś swoją klientele nie mówię, że marzy mi się wozić prezesów bo nie żyje w sferze marzeń ale po prostu tych mietasów jest tyle i są tak pospolite, że może coś zmienić wybór tego auta tylko pytanie czy na plus czy na minus... Wiadomo jak w mercu coś padnie jadę na giełdę i mam wszystko na pierwszym stoisku od wejścia z VW gorzej... A z ciekawostek pheatona przed śmiercią uratowały Chiny bardzo dobrze się tam sprzedaje wiele osób zadaje pytania czemu nie stworzyli marki luksusowej jak Lexus czy infiniti ale mają już audi i porsche po co dodawać kolejnego konkurenta. Nie wiem naprawdę jeszcze mam trochę czasu. Słyszałem, że te majonezowe Merce były wzmacnianie i Niemieccy taksówkarze nie Czaja się i wszystko muszą na czas robić a po fl naprawdę wygląda ciekawie. Pozdrawiam
muszysty
Nowicjusz

10 Mar 2016, 22:05

To jak chcesz się wyróżnić to weź GS 430 i wyrobisz sobie na pewno specyficzną klientelę. Po prostu nawet na postoju wiele osób wybierze Twój samochód z ciekawości, a Pajdline pomylą z Passatem i wsiądą do Merca.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika