Alternatywa dla Superb III

20 Kwi 2016, 09:32

Witam,

użytkujemy w naszej firmie różne skody, octavie i superby. Ostatnio zaczęliśmy zmieniać flotę na superb III ale Skoda nas wystawiła, z dnia na dzień przesunęła termin odbioru auta o prawie pół roku. Rozważam zatem szybką zmianę tej marki na inną. Obecnie szukam alternatywy dla Superb III. Jaki polecicie samochód w tej klasie i pieniądzach?

Wskazane auto wytrzymałe i ekonomiczne. Rocznie musi wykręcić około 50 000 km, ale to nie jest górna granica. Ciche, komfortowe, dobrze wyposażone. Nie jestem z tych, którzy lubią płacić za znaczek, więc Merc czy BMW odpadają. Myślałem o Toyocie, ale w porównaniu z Superbem jest jednak znacząco droższa. Nie za bardzo orientuję się w alternatywach, ale rozważam Insignię lub kia optima. Czyli, poszukuję auta flotowego ale w nieco podwyższonym standardzie (nie odpowiednik Octavii).

Z góry proszę o komentowanie osób, która mają realną wiedzę, bo komentarze na poziomie onetu typu żeby sobie kupić punto mają zerowe znaczenie.
darekb
Nowicjusz

Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: superb
Paliwo: Diesel

20 Kwi 2016, 10:08

Kia Optima, Renault Talisman, Peugeot 508, Citroen DS5, Mazda 6, Toyota Avensis
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Kwi 2016, 12:20

Mondeo jest dobrą propozycją i pewnie wyrobią się w 6-8 tyg od zamówienia. Mazda 6 też dobra opcja z tym że terminy odbioru długie.

A może coś innego Volvo V40?
Wszystko zależy od budżetu i oczekiwań :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

20 Kwi 2016, 13:42

Możesz zobaczyć też na Hyundaia i40
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Kwi 2016, 15:26

Toyota to chyba najlepsza opcja z wymienionych. KIA mnie zastanawia, jeszcze nie wiem jak się sprawdza przy intensywnym użytkowaniu. Na temat francuzów mam niestety wyrobione zdanie. Kiedyś mieliśmy jakieś Renaulty, teraz gdzieś też u nas jeździ Peugeot, ale raczej uważam, że nie są to samochody do ostrej jazdy, raczej do objeżdżenia komina.
darekb
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 15:29

mazda to chyba niezły typ. Mondeo... nie, raczej nie. Znam trochę osób użytkujących te auta i o ile nic się nie zmieniło w ciągu ostatniego roku lub dwóch, to jest to raczej przeciętny samochód, z kiepską elektryką, nadwoziem i silnikiem. Aby nie było, że marudzę, to nadmienię, że auto które obecnie wymieniam na nowe (Superb I) ma na liczniku prawie 700 000.
darekb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XVI Moto-Piknik Olsztyn Dajtki 2010 / relacja
    7 sierpnia na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbył się XVI Moto-Piknik. Piknik trwał tylko jeden dzień i nie zabrakło na nim atrakcji. Oprócz największych imprez jak Eliminacje Mistrzostw Polski Car Audio i wyścigi na ...

20 Kwi 2016, 15:34

hundai - nie znam, muszę się rozejrzeć. Ciekawi mnie jakośc wykonania i wytrzymałość. Superb mimo wszystko jest zrobiony bardzo dobrze i starannie.
darekb
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 17:22

A Volvo S60?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM

20 Kwi 2016, 17:27

zbyt wysoka marka ;-)
darekb
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 19:07

Nie wiem skąd bierzesz swoje opinie na temat aut, ale w większości są błędne. Szczególnie jak postawimy superba za wzór trwałości
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Kwi 2016, 19:44

a które konkretnie opinie są błędne? Superba biorę za wzór trwałości o tyle, że na tych samochodach zrobiliśmy sporo kilometrów, mój konkretny ma prawie 700 000. To chyba jest jakiś argument, nie uważasz? Z drugiej strony nie wierzę, aby Superb III był w stanie przejechać więcej niż 300 000 km. Niemniej jednak, jest to jakiś punkt odniesienia. Z tego co widzę Ty robisz nieco mniejszy przebieg niż ja, więc może inaczej rozumiesz niezawodność i trwałość. Inne opinie czerpię od osób mi znanych, które testują po swojemu auta. Np. mondeo odradzają mi stanowczo wszyscy, co jest dość niezwykłe, przy wielu autach zauważalna jest większa różnica opinii...
darekb
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 19:50

Problem w tym że Superb I miał udane silniki, o których Superb III może pomarzyć - jak zrobi 300tys. to będzie rewelacyjny wynik.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Kwi 2016, 19:57

no właśnie, też tak myślę. Tamte silniki to już pieśń przeszłości. Zresztą, nie potrzebuję teraz auta do zrobienia takiego przebiegu, myślę że 200 000 - 300 000 starczy. Rzecz w tym, że kupując auto muszę się liczyć z brakiem możliwości jego wymiany, choć np. superba I trzymam się tak długo, bo jest mi w nim dobrze. Wierzcie lub nie, ale poziom komfortu w tamtej jedynce był wyższy niż w kolejnych modelach, choć oczywiście teraz jest więcej gadżetów i elektroniki.

Dodam, że nie jestem fanatykiem ani superba ani skody, po prostu te auta się dobrze sprawdziły. Zresztą, gdybym fanatycznie je uwielbiał to nie byłoby wątku, po prostu kupiłbym nowego superba - co nie nastąpi z uwagi na politykę firmy skoda, absolutnie nieakceptowalną i chamską. Tak naprawdę auto samo w sobie jest okay ;-)
darekb
Nowicjusz

20 Kwi 2016, 20:02

W sumie jeśli auta są na 200-300 tysięcy to ja bym zdecydwował się na najbardziej korzystną ofertę lub auto w którym będziesz się czuł najlepiej. Właściwie każde z tych aut pokona ten dystans bez problemu , czy to mondeo czy hyundai czy toyota
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Kwi 2016, 20:09

Ja miałem do czynienia z pełną gamą Skody w swojej firmie i osobiście nie kupiłbym żadnego z tych aut dla siebie - za grzyba nie mogę się do nich dopasować i odnaleźć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika