DYLEMAT, POWER BOX VW CADDY 1.6 75km, common rail

14 Cze 2012, 22:00

Witam serdecznie grono. Panowie mam problem poniewaz posiadam auto służbowe VW Caddy 2011r. 1.6 TDI 75km. NIestety osiołek. Fura jest na gwarancji nie moge zrobic mappingu silnika bo mam ciulową firmę leasingową ktora zaraz zrobi wojne. Bardzo chce go ożywić dodać mocy wiec zostaje POWER BOX. Nie mam jednak przekonania do tych urządzen. Poprzednio robiłem "mape" i auto zabijało BETY na trasie (mialem 1.9 tdi 75km zmienione na ok. 135km) i bylo bezawaryjne.
Panowie na czym polega działanie power boxu?? Czy są różne rodzaje ? Jeśli tak to jakie najlepsze?
Czy znacie jakis dobre firmy gdzie mozna nabyć oby POWER BOX dobrej jakości???
i OSTATNIE PYTANIE:
Przymierzałem już Jednego power boxa i było czuc wzrost mocy (niby dedykowany na ten silnik) ale na niskich obrotach klekotał głośno? czzzemu tak? czy to groźnie dla silnikaa?
DZIEKI ZA WSZELKĄ POMOC
ptasznik25
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 04 1985
Auto: vw caddy 1,6 75km tdi

26 Lis 2012, 17:35

Witam

Nie wiem, czy już załatwiłeś temat box'a (trochę czasu minęło), ale ja właśnie szukam
coś do mojej Skody (auto na gwarancji) i mogę na świeżo co nieco powiedzieć w tym temacie.

Ogólna zasada działania Power Box'a opiera się na oszukiwaniu sygnałów idących do komputera
sterującego silnikiem w taki sposób, aby uzyskać większą moc silnika. W starych silnikach
VW na pompie wystarczyło w odpowiednim miejscu dołączyć rezystor (kiedyś miałem takie coś
w golfie, przyrost był rzeczywiście mocno odczuwalny). W nowych, z tego co widzę, to już nie jest takie łatwe.

Boxy dla silników Common Rail w 95% konstrukcji działają na zasadzie podnoszenia ciśnienia paliwa. Oszukują wskazanie czujnika ciśnienia paliwa i cały wzrost mocy uzyskany jest ze zwiększonego ciśnienia paliwa. Powoduje to jednak mocne obciążenie pompy wysokiego ciśnienia paliwa i skrócenie jej żywotności. Może również pojawić się wspomniany przez Ciebie klekot. Czasami takie zabawy kończą się wymianą pompy i wtrysków.
Dlatego podnoszenie ciśnienia paliwa nie jest zbyt dobre.

Znalazłem coś takiego w Gekocars
Ich Power Box działa bezpośrednio na wtryskiwaczach.
Zobacz wątek na forum OCP.
Wątek dotyczy tego samego silnika tylko wersji 105KM.
Myślę, że warto zastanowić się nad tym rozwiązaniem.
To chyba jedyny box do silnika 1,6Tdi, który naprawdę działa.

Patrzyłem na stronę producenta i dla silnika 1.6Tdi 75KM ich Geko-Box daje tyle:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

nowakjan
Obserwowany

Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6TDI
Paliwo: Diesel