Dylemat przy kupnie auta - 27tys

06 Mar 2021, 00:15

Hej :D
Od 2 miesięcy rozglądam się za autem, niestety bezskutecznie... na początku był pomysł, żeby kupić astrę h 2.0t, niestety większość to trupy, a jak ktoś ma coś dobrego to ceny z kosmosu. Teraz zwiększyłem budżet do 27tys i postanowiłem poszukać czegoś nowszego czyli astry j 1.4t. Widziałem już kilka egzemplarzy, szukam raczej czegoś z jakimś lepszym wyposażeniem, ale ogólnie jest ciężko, bo albo bieda wersje, albo ulepy. Planuję kupić czujnik lakieru, bo po tym co widziałem przy jednym egzemplarzu to ręce opadają...

Ogólnie to będzie to moje pierwsze auto i jest to dla mnie sporo kasy, bo jestem młody i chciałbym dobrze zainwestować te pieniądze, mogę trochę dorzucić do budżetu 1,2tys itp.

Chcę jakiś w miarę świeży samochód, który posłuży mi przez kilka lat. Coś z benzyną, która będzie paliła rozsądne ilości paliwa, ale też będzie w miarę dynamicznie tak żeby kogoś wyprzedzić, oczywiście nie oczekuję cudów. Rocznie robię przebiegi ok.10tys, raczej są to głównie krótkie trasy, ale zdarza mi się jechać gdzieś dalej np.100km, no i kilka razy w roku jakaś grubsza trasa. Ogólnie to wielkość takiej astry mi odpowiada.

No i teraz pytanie do Was, co kupić? Ta astra to dobry pomysł? Czy może skupić się na czymś innym? Bo sam już nie wiem w co zainwestować... :o Bo jednak to już nie jest młode auto, no a trzeba 30tys wyłożyć, ale no chyba nic lepszego nie ma. Co polecicie?

Z góry dziękuję za pomoc! :D
Pinkyy
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra J
Silnik: 1.4 turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Mar 2021, 14:36

Szukałbym e60 3.0 lift
iskupaut
Nowicjusz

06 Mar 2021, 14:49

Pinkyy napisał(a):Bo jednak to już nie jest młode auto, no a trzeba 30tys wyłożyć, ale no chyba nic lepszego nie ma. Co polecicie?

A jak było nowe to kosztowało 70. I co z tego?

Chcesz mlodsze to będzie mniejsze. Skodę citigo kupisz pewnie 2017. Coś za coś

Zerknij na focusa 1.6/105 albo 125
Fiata bravo 1.4T
Volvo s40/v50
Civic
może megane

Jak chcesz mlodsze to schodzisz segment niżej i np. punto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Mar 2021, 16:05

Kilka razy piszesz że to dużo kasy, chciałbyś dobrze zainwestować... Auto to zawsze strata, pytanie tylko jak duża. Jeśli to dla Ciebie dużo pieniędzy to kup coś troszkę słabszego/starszego do max 25k a resztę zostaw na potencjalne usterki. Jw napisał invi: focus, bravo dobre opcje ;)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

07 Mar 2021, 15:40

To chyba w takim razie zostanę przy tym oplu. :roll: Tylko jaki silnik brać? Bo np. diesle są dużo tańsze, ale wszystkie chyba mają dpf'a, więc odpadają.

1.4t 140km będzie spoko, żeby raz w roku skoczyć gdzieś na wakacje 1000km w jedną strone? Czy może 1.6t 180km? Żeby też nie paliło za dużo.

No i będzie jakaś duża różnica między 1.4t 140km, a 1.4t 120km? Czy tylko mapa się różnią? Bo nie wiem czy też brać go pod uwagę.

W focusie siedziałem, ale opel nie jest tak plastikowy w środku.
Pinkyy
Nowicjusz

07 Mar 2021, 21:56

W jakiej wersji wyposażenia we Focusie siedziałeś? To tak z ciekawości pytam.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy Toyota planuje następcę MR2?
    Toyota od dawna zapowiada, że jej gama sportowych samochodów będzie składała się z trzech modeli. Obecnie na rynku jest oferowana Toyota GT86, a jeszcze w tym roku do pierwszych odbiorców trafi nowa Supra. Na ...

07 Mar 2021, 22:31

Szczerze to nie wiem, ale ogólnie mówię o materiałach we wnętrzu, siedzeniach, kokpicie itp itd. Opel wydaje się bardziej "premium".
Pinkyy
Nowicjusz