Dylemat

29 Cze 2010, 00:09

Witam,

Zastanawiam sie nad zakupem jednego z ponizszych aut:

- Golf IV '98-2000
- Alfa 147 2002
- Audi A3 98-2000
- Seat Leon 2002-3

Auto glownie do pracy (10 min drogi) i z powrotem, ale chce tez spokojnie gdzies pojechac nim na wakacje jesli zajdzie potrzeba i nie martwic sie ze zawali gdzies na wygwizdowiu smilies/smile.gif Zastanawiam sie nad Dieslem lub LPG, jednak znajomy stwierdzil ze na taka odleglosc to diesel nawet sie nie 'rozkreci'.

Druga kwestia to fakt iz najprawdopodobniej bede je sprzedawal za 3-4 lata max
Z tego co slyszalem to G IV jest swietny, ogolnie malo pali, czesci tanie, itp. ale 'chodliwy'.
Afla natomiast jest piekna, z gracją, ogolnie 'ohhh, ahhh', ale ponoc z kosztami eksploatacji nei jest za wesolo. Ponadto kumpel twierdzi ze srednio 1 na 3 miesiace jest z nia na serwisie (alfa 156 2000r).
Co do audi to tez sytuacja jak z G IV, ale ponoc z kosztami czesci jest kiepsko.
Na koniec Leon, co do ktorego nie mam zadnych informacji szczegolnych. Nikt mi go tez nigdy nie polecal jakos specjalnie.

Jesli ktos bedzie w stanie rozwiac moje watpiowsci co do tego dylematu to z gory dziekuje.
Pozdrawiam
kalimero7
Nowicjusz

Miejscowość: Ślaskie

29 Cze 2010, 07:38

Widzę, że Twoje otoczenie to sami specjaliści z dziedziny motoryzacji :lol: :lol: :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Cze 2010, 07:53

Zdecydowanie (widząc Twoje obawy co co części,serwisów itp) polecam auto z grupy VW skoro tylko te które wymieniłeś wchodzą w grę. Tylko takiego Golfa z 98 w dobrym naprawdę stanie ,będzie trzeba trochę poszukac.
Jeśli pasuje Tobie wizualnie Leon,to dlaczego nie..? Przecież mechanika w Leonie jest z VW.
Zerknij w recenzje tych aut na stronie autocentrum. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

29 Cze 2010, 09:39

Tak zgadza sie, glownie patrze przez pryzmat czesci, poniewaz nie sa to auta mlode i nie oszukuje sie ze jakos uda mi sie te 3-4 lata bez wiekszej naprawy przejsc.
Z tego co poczytałem na autocentrum (dzieki za podpowiedź) to w dużym skrócie, Leon pali jak smok, a Golf, jego bezawaryjność jest mitem (bralem pod uwage opinie z przebiegiem 17000+) i jedzie na opini wczesniejszych braci.
kalimero7
Nowicjusz

29 Cze 2010, 09:46

A3, Leon i Golf to bliźniacze konstrukcje dlatego żaden z nich nie może palić mniej/więcej od pozostałych a i ceny części są takie same (bo to w większości po prostu te same części).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

29 Cze 2010, 10:17

A3, Leon i Golf to bliźniacze konstrukcje dlatego żaden z nich nie może palić mniej/więcej od pozostałych

W takim razie zachecam do przeczytania 'lektury' na autocentrum odnosnie spalania :)
Wiaze sie to najprawdopodobniej z tym ze Leon moze sie pochwalic osiagami i przyjemna moca
kalimero7
Nowicjusz

29 Cze 2010, 10:18

Podpisuję się pod tym co wyżej napisał Kubuch. Reszta zależy tylko od stopnia zużycia silnika, im bardziej będzie zużyty tym więcej spali bez względu czy to będzie Leon, A3 czy Golf.
Na Twoim miejscu rozejrzałbym się za Octavią, Astrą II (tutaj będzie zadbany, młody samochód za te pieniądze), Focusem bądź Almerą.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2010, 10:33

Octavia...za duza jak dla mnie ;P to raczej dla rodziny, a ja 24 na karku i do tego kawaler :D Almera nie podoba mi sie w zaden sposob, sasiad ma, nie narzeka ale tez fajerwerkow nie ma. Astra II hmmm tutaj skrajnie odmienne opinie czytalem, ciezko cos mi powiedziec, ale wyglad na pewno bardziej 'na czasie'. W przypadku focusa to ze swoim obecnym citroenem jezdzac po mechanikach, zawsze odradzali francuzy i fordy.
kalimero7
Nowicjusz

29 Cze 2010, 11:23

kalimero7 napisał(a):Octavia...za duza jak dla mnie

To Cię zaskoczę bo Octawia to też bliźniak Golfa, Leona i A3... Ma od nich tylko większy bagażnik. Co do autocentrum - nie brałbym go za wyrocznię ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

29 Cze 2010, 11:44

U mnie na Twoim miejscu kolejnośc poszukiwań powinna wyglądac następująco...
1.Astra II z 1,7 DTI lub benzyna 1,6 -8v-75KM i w perspektywie do tego silnika lpg.
2.Octavia 1,6 -101 KM i do tego w przyszłości sekwencja...
3.Fiat Bravo z 1,9 Jtd.
:smile:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Cze 2010, 11:56

kalimero7 napisał(a):W przypadku focusa to ze swoim obecnym citroenem jezdzac po mechanikach, zawsze odradzali francuzy i fordy.

Pisałem w innym temacie, napiszę i tutaj. W firmie niecały rok temu poszedł Focus kombi 8 letni, 2.0 TDCI, rocznie przejeżdżał mniej więcej 83-85 tyś km bez większych problemów. W chwili sprzedaży na zegarze miał niecałe 450 tyś i jeździł jak zawsze. Narzekać nie można było na niego, kto musiał, siadał i jechał.
W szczególności miło wspominam zawieszenie.
Ale czytając Twoje posty sprowadzę Cię nieco na ziemię. Nie ma auta idealnego.
Nie zapominaj, że kupujesz auto używane, które jednak będzie miało troszkę kilometrów za sobą. W tych pieniądzach jeśli zależy Ci na tym, aby jednak jakiś kompromis pomiędzy kosztami eksploatacji a osiągami zachować to polecam Astrę II, Octavię, która silniki jak i płytę podłogową dzieli z A3/Leonem/Golfem, lub wspomnianą wyżej przeze mnie Almerkę. To solidna konstrukcja. Silnik 1.8 w benzynce dość sobie radzi. Może jeszcze Mazda 323F?

EDIT:
Co do samego autocentrum to poczytać warto, dowiedzieć się z jakimi usterkami dany samochód się boryka ale za decydujący głos przy wyborze - zapomnij. Wszystko zależy od tego w jakim stanie samochód się kupi. A jak ktoś kupi po najniższej znalezionej cenie to później pisze bzdury chociażby po autocentrum.pl. Zawsze mówię, lepiej kupić dwa lata starsze a zadbane, pewne niż dwa młodsze, ze skręconym licznikiem, po klepaniu. Tutaj często mówią, że jeździ się stanem a nie rokiem. Ja również się do tego przyłączam.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2010, 12:06

A tak wogóle to ile masz funduszy na auto??A ja Ci zaproponuje takie maszyny :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Cze 2010, 12:10

To Cię zaskoczę bo Octawia to też bliźniak Golfa, Leona i A3... Ma od nich tylko większy bagażnik. Co do autocentrum - nie brałbym go za wyrocznię ;)

Zgodze się z tym ze jest podobny ale jednak w zdecydowanej wiekszosci przypadkow Octavia kojarzy sie z autem rodzinnym (wyglad)Poza tym jesli mialbym brac octavie to juz chyba bym wolal passata poszukac.
Domniemam ze nic nie jest jakas konkretna wyrocznia ale jakas srednia wychodzi.
Chyba ze jest jakis portal/ranking faktycznie wiarygodny, jesli tak to prosze o linka :)

..aby jednak jakiś kompromis pomiędzy kosztami eksploatacji a osiągami zachować to polecam Astrę II, Octavię, która silniki jak i płytę podłogową dzieli z A3/Leonem/Golfem..

Co forum to obyczaj :D tutaj widze kierunek w strone Opla, a na innym w strone Seata czy Toyoty. Jedno jest pewne A3 zazwyczaj nikt nie polecal, zreszta o Aflie oprocz tego ze ma "dusze" i jest piekna tez nie. Golf popadl w nielaske.
Wujek w grecji ma Astre II od kilku ladnych lat, chyba musze z nim pogadac na temat tego modelu :)
Choc przyznam ze nieco napalilem sie na tego leona, fajna moc i osiagi (patrzac na gaz lub ON to nawet nie tak drogo wychodzi spalanie).

Mazda raczej nie w moim guscie, podoba mi sie MX 5 ale akurat ten rocznik ktory jest za 25k wiec odpada :/

A tak wogóle to ile masz funduszy na auto??

w 14 - 15 chce sie zamknac z oplatami raczej , chyba ze faktycznie bedzie jakas fajna sztuka okazyjnie to mozna sie tez zaporzyczyc nieco, ale to naprawde musi byc cos.
kalimero7
Nowicjusz

29 Cze 2010, 12:23

O Leonie zwłaszcza W TDI za 15 tyś zapomnij.
A co do tego forum to tutaj kierunek mają co niektórzy w stronę BMW i tylko BMW.
A3 i Golf IV są już tak oklepane, że szkoda mówić. Mam wrażenie czy zachowujesz się nieco jak kobieta w ciąży ? :razz:
Rozumiem, że kupując auto za tą kwotę można trochę kierować się wyglądem ale radziłbym zwrócić uwagę przede wszystkim na stan samochodu.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2010, 12:37

Luknij na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012