Mazda 323F 1.6 czy Focus 1.6 ???

27 Cze 2010, 19:29

Bardzo się waham przy wyborze autka, odrzuciłem już kilka i zostały mi dwa focus i mazda 323F BJ. Co byscie wybrali mazde czy focusa ??? chodzi mi o taka mazde: [link do oferty na Allegro wygasł]
piotrek84
Nowicjusz

27 Cze 2010, 21:09

Zależy ile masz funduszy na auto ale z tej dwójki wybrałbym madzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Cze 2010, 21:19

użytkuję taką mazdę i jestem bardzo zadowolony , chociaż zrobiłem nią 5k km narazie :) , spalanie w granicach 6l/100km jazdą mieszaną :)
@edit
nie widziałem ze ty chcesz 1.6 bena , polecam 2.0 silnik Diesla :) , taki własnie uzytkuje
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

27 Cze 2010, 21:33

wiechuuu napisał(a):użytkuję taką mazdę i jestem bardzo zadowolony , chociaż zrobiłem nią 5k km narazie :) , spalanie w granicach 6l/100km jazdą mieszaną :)
@edit
nie widziałem ze ty chcesz 1.6 bena , polecam 2.0 silnik Diesla :) , taki własnie uzytkuje

jeżdzę często krótkie odcinki np. 5 km i stoi troszkę także dla diesla to chyba męczarnia ... ciekawe jak taka benzyna się zbiera ...
piotrek84
Nowicjusz

27 Cze 2010, 22:37

tego Ci nie powiem , ale też czasem mi się zdarzają odcinki po 3-4 km ... np do dziewczyny , no ale jak już wsiadam w samochód to staram się robić przynajmniej te 10-15km , a w ogóle ile tych funduszy masz , łatwiej będzie Ci doradzić co chcesz kupić :)

Patrząc że chciałeś kupić taką mazde za 13k , hm to może golf IV 1.6 ( tanie części zamienne ) ewentualnie wolisz coś oszczędnego m np. Clio 02-03r ? myślę że się zmieścisz w tej cenie :)
wiechuuu
Początkujący

27 Cze 2010, 22:56

wiechuuu napisał(a):tego Ci nie powiem , ale też czasem mi się zdarzają odcinki po 3-4 km ... np do dziewczyny , no ale jak już wsiadam w samochód to staram się robić przynajmniej te 10-15km , a w ogóle ile tych funduszy masz , łatwiej będzie Ci doradzić co chcesz kupić :)

Patrząc że chciałeś kupić taką mazde za 13k , hm to może golf IV 1.6 ( tanie części zamienne ) ewentualnie wolisz coś oszczędnego m np. Clio 02-03r ? myślę że się zmieścisz w tej cenie :)

myslę, żeby wydac max 17 000 na samochód. Golf... hmm... wydaje mi się, że jest doś oklepany, ale w sumie focus też dużo ludzi nim jeździ. Mazda fajna, ale większość jest sprowadzany a kupić od handlarza dobry egzemplarz to pewnie jak rosyjska ruletka.
piotrek84
Nowicjusz

27 Cze 2010, 23:18

Opel Vectra B hatchback,za te pieniądze znajdziesz z koncówki produkcji i to napewno w bdb stanie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez Barol, 27 Cze 2010, 23:20, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2010, 23:20

hm w sumie prawda , kupiłem moja mazde 323f na giełdzie , to komis na giełdzie był w gliwicach w CIEMO , nie znam sie zabardzo na mechanice , wiem jedynie to co na gołe oko widać , mam ją 2 miechy i sie nic nie stało "odklepac" , a za to golfów , focusów , passatów , audic jezdzi masa , mazd jak narazie nie , ale mysle ze to kwestia czasu , ja bym raczej patrzał za tym zeby kupic dobre auto a nie patrzec na to czy jezdzi ich duzo po polskich dziurach

Wracajac do twojego zakupu to np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] takie clio , szwagierka jezdzi takim juz 1,5roku i procz zepsutego lusterka nic sie nie stąło ( lusterko tak o przestało sie ruszać w gore i dół ) kosz lusterka to 100zł ... a jak 1.2 silnik 16v to bardzo dobrze sie zbiera i jest w miare oszczedny , w sumie zaraz poleca komentarze ze francuza nie kupuj , ale jak wolisz :)
wiechuuu
Początkujący

27 Cze 2010, 23:24

Sporo już poczytałem i stwierdzam, że teraz to już chyba nie ma rozgraniczenia czy to auto francuskie czy japońskie czy niemieckie, w każdym coś się tam co jakis czas psuje. No cudów chyba nie ma. Wydaje mi się, że najbardziej rozsądnym wyborem dla mnie będzie focus mk1 z silnikiem 1.6, byleby tylko przyzwyczaić się do jego wnętrza bo deske to ma bardzo innowacyjną.
piotrek84
Nowicjusz

27 Cze 2010, 23:28

Mi sie tam środek w Focusie podoba ale wiadomo kwestia gustu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Cze 2010, 23:32

barol91 napisał(a):Mi sie tam środek w Focusie podoba ale wiadomo kwestia gustu.

muszę się przejechać focusem i wtedy pewnie stwierdzę czy mi pasuje czy nie.
Dzięki za odpowiedzi , lece spać :)
piotrek84
Nowicjusz

28 Cze 2010, 13:35

Ten ciekawie wygląda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

28 Cze 2010, 14:58

barol91 napisał(a):Ten ciekawie wygląda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

no ladny rzeczywiście :) ale czy ta cena nie za niska, taki wypas w takiej cenie ... hmm i to jeszcze w komisie, przecież muszą też zarobić, no chyba ze w niemczech takie tanie są te samochody :) Ogolnie w środku piekny nie jest ale najgorszy też nie, można się przyzwyczaić pewnie :)
piotrek84
Nowicjusz

28 Cze 2010, 15:07

No ale też pamiętajmy że auto jest sprowadzone a więc do ceny dojdą jeszcze opłaty rejestracyjne.
Barol
Awatar użytkownika

28 Cze 2010, 17:58

barol91 napisał(a):No ale też pamiętajmy że auto jest sprowadzone a więc do ceny dojdą jeszcze opłaty rejestracyjne.

hmm.... z tego co widzę to już jest zarejestrowany ;) a myślicie, że sporo ludzi kręci liczniki czy raczej era krecenia liczników skonczyła sie juz ?
piotrek84
Nowicjusz