Dylemat z autkiem

12 Lut 2011, 15:08

Witajcie,po 4 latach użytkowania mojego Passata b5 1,9tdi nadeszła pora na zmianę samochodu i chcę Was się poradzić...
A więc tak mam na oku Mazdę 323(2001-2003)Mazdę 626(2000-2002) słyszałem opinie że są to samochody bardzo niezawodne i tu właśnie moje pytanie do Was czy warto kupić takie autko???do wydania będę miał ok17tyś z silników preferowałbym diesle ale uwagi odnośnie benzynowych mile widziane oczywiście w sedanie,gdybym źle rozumował odnośnie samochodu to proszę Was o jakieś inne niż Mazda propozycję w miarę niezawodnego sedana z dobrym silnikiem diesla i dobrym zawieszeniem na nasze drogi,najlepiej gdyby autko było od 2000roku,z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi pozdro Wojtek
lockhead
Nowicjusz

Miejscowość: sieradz

12 Lut 2011, 17:02

Mazda 626 dobry wybór, dorzucę od siebie Honde Accord VI, w tej cenie już będzie ona w super stanie. Może BMW E46
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2011, 21:40

Dziękuję Havoc za podpowiedź,jeśli chodzi o Bmw E46 autko bardzo mi się podoba ale wątpię by w tej cenie można by znaleźć sensownego(godnego uwagi) diesla a co do Hondy Accord to czytałem,że diesel nie jest jej najlepszą stroną,ogólnie szukam jakiejś dobrej alternatywy do tych wszystkich passatów,a4,a6 itp może jeszcze ktoś się wypowie w temacie... pozdro dla wszystkich zmotoryzowanych
lockhead
Nowicjusz

13 Lut 2011, 11:07

Ale w benzynie Accord to dobry samochód. No to może Alfa Romeo 156 1.9 JTD, już będzie rocznik ok 2000-2001 w dobrym stanie. Te silniki diesla według opinii uzytkowników to jedne z najlepszych, a awaryjność Alfy podyktowana jest niezbyt udanymi silnikami benzynowymi Fiata. Ale to Alfę kupuje się raczej sercem ;) Volvo S40 z dieslem 1.9 to też bardzo udany samochód. A diesel koniecznie ? Tzn. duże przebiegi robisz ? Bo jeśli poniżej tych 17-20 tys. rocznie to lepiej benzyna lub benzyna + LPG.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2012

13 Lut 2011, 12:47

Diesle Mazdy wcale nie są rewelacyjne. Mazda ma dobre silniki benzynowe, więc ja na Twoim miejscu decydowałbym się na benzyniaka.
Jak najbardziej jednak modele 323, czy 626 są godne polecenia. Jeżeli zadowolony byłeś z Passata, to może nie ma sensu tego zmieniać? Za 17 tys. zł możesz przesiąść się na Seata Leona, albo Fiata Stilo 1.9 JTD.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lut 2011, 14:44

Havoc Alfa ładne auto ale słyszałem,że bardzo awaryjne co do jazdy to dużo kilometrów nie robię ale wolałbym diesla lub czystą :razz: benzynę.Dishman z Passata jestem zadowolony ale jeśli chodzi o zawieszenie to klapa a chciałbym się przesiąść w autko o podobnym komforcie i dobrym silnikiem i zawieszeniem kurde załamałeś mnie że Mazda ma liche diesle i na co tu się zdecydować :shock:
lockhead
Nowicjusz

13 Lut 2011, 15:54

dozbieraj jeszcze kasy i kup B5 fl :D
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Lut 2011, 19:00

Kamyl raczej szukam czegoś innego :wink: może jeszcze coś mi polecicie z trwałym silnikiem i zawieszeniem w sedanie bądź obszernym hetchbecku :wink:
lockhead
Nowicjusz

14 Lut 2011, 00:16

lockhead napisał(a):Dishman z Passata jestem zadowolony ale jeśli chodzi o zawieszenie to klapa a chciałbym się przesiąść w autko o podobnym komforcie i dobrym silnikiem i zawieszeniem kurde załamałeś mnie że Mazda ma liche diesle i na co tu się zdecydować

No to ciężko coś naprawdę porównać z komfortem Passata, bo Passat pod względem prowadzenia jest naprawdę dobry. Czuć jego masę, przez to jest stabilny i elegancko się nim jedzie. Lepiej poczuć się można np. w Citroenie C5, ale nie w tą stronę chyba chcesz iść.

Diesle Mazdy są gorsze niż VW - to bez dwóch zdań. Nie oznacza to, że te silniki są złe, co to to nie, ale nie ma żadnej rewelacji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2011, 09:35

To może Lancia?
Auto bardzo komfortowe i jedne z lepszych silników diesla. Poza tym auto będzie jedno z młodszych w porównaniu do konkurencji za takie pieniądze.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Lut 2011, 10:38

Ford Mondeo TDDI, prowadzenie znacznie lepsze niż w Passacie(swoją drogą to o B6 można powiedzieć, że dobrze się prowadzi bo B5 i B5 FL to miękka i rozlazła klucha która jest co prawda komfortowa ale tylko tyle).
Samochód równie duży i funkcjonalny a nieco młodszy.
Ogólnie to nowocześniejsza konstrukcja i to czuć.
Warto się również rozejrzeć za 406FL HDI i Lancią Lybrą.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2011, 17:31

Fiko7 co do Lanci to jakoś boję się tej marki i nic o niej nie wiem :oops: ,Jasiek Mondeo odpada podobno rdzewieje i raczej awaryjne autko, kurczę już sam nie wiem na co mam patrzeć :roll:
lockhead
Nowicjusz

14 Lut 2011, 17:43

W firmie w której pracowałem było kilkanaście Alf. Były serwisowane i do przebiegu czesto około 300 tys nic sie z autami nie działo, więc jak znajdziesz zadbana Lancie to powinieneś byc zadowolony, a silnik diesla jeden z lepszych na rynku.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

15 Lut 2011, 19:10

Po większym namyśle zdecyduję się na japończyka tzn. mazda 323 1,6 w sedanie z roku 2001-2002 lub honda civic 1,6 w sedanie z lat 2001-2002 jak myślicie dobry wybór? ewentualnie podpowiedzcie które z tych 2 aut byście bardziej polecili/dlaczego?z góry dzięki za podpowiedzi
lockhead
Nowicjusz