Dylemat z pierwszym autem do 8 tysięcy.

02 Lut 2014, 15:57

Witam wszystkich! Jak widzicie jestem na tym forum nowy, ale to też za sprawą, że jestem nowo upieczonym kierowcą, więc też wcześniej zbyt na kupno auta się nie napalałem. Jednak teraz sytuacja się trochę zmieniła, więc uznałem, że założę własny temat. Też z powodu takiego, że w innych tematach o zakupie auta w tej samej kwocie mało się mówi o modelach, które mnie interesują. Tyle słowem wstępu, a ja przechodzę do rzeczy.
Po co mi autko?
Otóż, tak. Mieszkam ponad 20 km od miasta, w którym bywam codziennie z racji szkoły. Jednak same wypady autem do szkoły będą zależne od spalania, chociaż 2 razy w tygodniu jazda taka czeka mnie na pewno, gdyż z powodu godzin nie pasuje mi wtedy żadna z publicznych komunikacji.Do tego w weekendy będą się zdarzały wypady od 50 do 300 kilometrów, więc jak widać samochodzik powinien być praktyczny i ekonomiczny.
Jaka cena?
Budżet jaki chcę przeznaczyć na pierwszy pojazd musi zamknąć się w 7500-8000zł, ale im taniej tym lepiej. Idealnym kompromisem byłyby okolice 6500 zł.
Rodzaj silnika?
Diesel mnie nie przekonuje, więc zostaje benzynka. Nie ukrywam, że ważne jest dla mnie to czy motor w danym aucie zniesie ewentualne założenie gazu, ale jakby kupić już zagazowane, to też by było bardzo dobrze.
Moc?
Z racji ewentualnego zagazowania sprzętu, bądź już zgazowanego silnik musi mieć minimum 70 KM (okolice 80-85 byłyby idealne), żeby chociaż trochę to się zbierało.
Rocznik?
Nie wiem czy dobrze robię, ale nie jestem z tych, którzy by ładowali się w "pełnoletnie" auto, bądź nawet 14-15 letnie. Chciałbym coś z rocznika 2003-2004. Auta z końcówki 2002 też zniosę.
Jakie modele mnie interesują?
Przeglądam już autka co najmniej od miesiąca i następujące modele by mnie najbardziej interesowały. Podaje w kolejności od naj :D
-Ford Fiesta MK6 5 drzwiowy
-Skoda Fabia tak samo 5 drzwi, może być też w KOMBI
-Renault Thalia po FL
-Clio II FL 5 drzwiowe

Chciałbym usłyszeć opinię na temat tych aut od Was, bo już wiele publikacji na temat tych aut przeczytałem, no i muszę przyznać, że z tego co wywnioskowałem wszystkie są godne uwagi. A i jeszcze bym zapomniał, mógłby być Yarisek z tym, że w tych pieniądzach ciężko dostać model godny uwagi. Jeśli macie jeszcze jakieś własne propozycje to piszcie, z tym, że nie przekraczajcie w propozycjach tytułowego budżetu :)

Liczę na Waszą pomoc!
jezyk10
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 01 2014
Auto: Niebawem kupię :)

02 Lut 2014, 17:44

Na Fiesta Mk6 minimum 8000 i tak będzie 3 drzwiowa i do poprawek. Fabia tak samo do poprawek. Co do roczników to rocznikiem się nie jeździ tylko stanem a za te 8000 to auto będzie max z okolic 2002 roku a najczęściej z 98-00.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lut 2014, 17:44

Na Fiesta Mk6 minimum 8000 i tak będzie 3 drzwiowa i do poprawek. Fabia tak samo do poprawek. Co do roczników to rocznikiem się nie jeździ tylko stanem a za te 8000 to auto będzie max z okolic 2002 roku a najczęściej z 98-00.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lut 2014, 20:04

Wszędzie wszyscy piszą, że rocznikiem się nie jeździ, jednak często młodsze auto=mniejszy przebieg. Fabianki można znaleźć po 8000 i na pierwszy rzut oka prezentują się nieźle. A co z Thalia? Przekonuje mnie ta furka do siebie i to bardzo. Co o niej myślicie? Mówię o roczniku 2002-2004
jezyk10
Nowicjusz

02 Lut 2014, 20:15

Fabie znajdziesz ale ze słabym silnikiem, z pierwszych lat produkcji i do poprawek.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lut 2014, 23:11

A gdybyśmy do tej kwoty dorzucili tysiąc złotych, to wtedy za czym się rozglądać?
jezyk10
Nowicjusz

02 Lut 2014, 23:26

W sumie duże masz wymagania, ale jak chcesz jeździć rocznikiem to może albea?
NP.: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wolałbym taką albee, niż clio czy thalię. ;)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Lut 2014, 23:31

Albea to fajna propozycja :) Często można salonową wyrwać. Tak samo Palio tylko tutaj uwaga na auta z flot
Koniu
Forumowicz VIP

02 Lut 2014, 23:35

Duże wymagania? 8)
Ekonomiczne i praktyczne do 8 tysięcy :) No chyba, że chodzi o wiek, to faktycznie nie przekonują mnie auta starsze niż te 10-11 lat. A ta Albeea jakoś mi nie podchodzi, ale jakbym znalazł jakąś w fajnym stanie to czemu nie.
A co z Fiestą? Liczmy, że będę miał te 9 tysięcy to czy warto kupić to autko?
jezyk10
Nowicjusz

02 Lut 2014, 23:50

jezyk10 napisał(a):Duże wymagania? 8)... ... No chyba, że chodzi o wiek,

no tak o to chodzi ;) Podałem Ci albee bo to auto bardzo podobne do thalii, a mówisz, ze ona Ci się podoba.
Co do fordów to (nie wiem czy fiesta również) ale nie lubią gazu, a benzyna będzie trochę palić. I ogólnie fiesta taka damska trochę jest :D bez obrazy dla nikogo :)
Artur093
Początkujący

Prawo jazdy: 10 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Lut 2014, 00:04

Jak dla mnie te auta oprócz bryły podobne do siebie nie są. Podobne to jest Punto II FL z Albeą i Clio z Thalią. Styl Fiata mi się nie podoba, a Renie według mnie najgorsze nie są. Także jeśli chodzi o wiek to zostańmy przy wersji, że nie chcę auta starszego niż 12 lat, a stylistyka Fiata do mnie nie przemawia.
"Uroda" Fiesty to kwestia dyskusyjna, jak dla mnie sprytne autko i do miasta i w trasę, a wygląd po prostu może być. Fajne by było jakby ktoś się wypowiedział o zagazowywaniu Fiesty. Chociaż ta Thalia wydaje mi się być lepszym wyborem ze względów finansowych (wiem, że z Albeą jest podobnie, ale wygląd za cholerę do mnie nie trafia)... Co prawda urodą nie grzeszy, ale widywałem gorsze brzydactwa. Poza tym to pierwsze autko, od czegoś trzeba zacząć :D

Jakie jeszcze auta w tej cenie można polecić? Podawajcie nawet te starsze roczniki, przynajmniej będę miał rozeznanie.

Pozdrawiam
jezyk10
Nowicjusz

03 Lut 2014, 02:24

jezyk10 napisał(a): mógłby być Yarisek z tym, że w tych pieniądzach ciężko dostać model godny uwagi.

To skoro Yarisek za drogi to kup sobie e11 za 8k będzie w idealnym stanie, z małym przebiegiem.
Pewnie napiszesz że wygląd jest nie ok. tylko mając tak małe pieniądze starałbym się wybrać coś co się nie psuje i mało pali... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lut 2014, 15:12

Artur093 napisał(a):Co do fordów to (nie wiem czy fiesta również) ale nie lubią gazu

Fiesta również :)
Ogólnie w Fordach wypalają się gniazda zaworów i nie polecam pakować tam gazu. Chyba że masz zamiar kupić auto na dwa lata i nie zrobisz więcej niż 40-50 tysięcy kilometrów
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 17:05

Przemyślałem wszystko i dochodzę do wniosku, że im taniej tym lepiej. Nie chcę wydawać 10 czy 15 tysięcy na pierwszy samochód, bo nie tylko autem człowiek żyje :) Już chyba nawet rocznik przestał mieć większe znaczenie. Oglądałem dzisiaj E11 i całkiem fajne autko, a była do wzięcia za 5900 z przebiegiem 160k. Tylko nie spojrzałem, który rocznik. Wertuję dalej OtoMoto i jak coś znajdę to wrzucę, a i koledze taty, który handluje autkami zleciliśmy szukanie czegoś co będziecie jeździło i zamknie się w 6.5 tysiącach. Jak znajdę dobrze wyglądającą i utrzymaną Thalie to biorę bez zastanowienia. E11 też przepatrzę. Za jakimi jeszcze furkami się rozglądać?
szybki napisał(a):Pewnie napiszesz że wygląd jest nie ok. tylko mając tak małe pieniądze starałbym się wybrać coś co się nie psuje i mało pali... :D

Właśnie taką postawę przyjąłem :)
jezyk10
Nowicjusz

03 Lut 2014, 17:12

ja do 8 tysi to bym brał Peugeota 206 tylko 5d z silnikiem 2.0 hdi i cisnął go aż koła odpadną :)
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot