Auto w teren do 13-14 tyś.

01 Lut 2014, 19:46

Witam wszystkich jestem nowy na forum i przychodzę tutaj z pewnym problemem. Potrzebne jest mi auto, do lekkiego terenu tj. łąki, pola, lasy. Nie mówię tutaj o jeździe offroadowej, auto ma być do pracy, a praca wymagała będzie wjechania właśnie w taki teren. Może żeby było bardziej przejrzyście wypiszę w punktach wszystko.

Kwota: 13 tyś, ale jeśli trafi się coś naprawdę rewelacyjnego to powiedzmy do max 15.

Warunki które musi spełniać auto:

- Silnik benzynowy, najlepiej a żeby dało się założyć gaz ( wiadomo, oszczędność, aczkolwiek nie wiem czy w autach takich pseudo terenowych zakłada się tego typu instalacje?)
- Napęd 4x4
- Klimatyzacja - warunek konieczny

Właściwie z takich must be, to te dwa punkty.

Do tej pory brałem pod uwagę dwa auta Suzuki Jimny oraz Mitsubishi Pajero Pinin. Chodzi mi własnie o auto tych rozmiarów w podobnym stylu, czy 3 czy 5 drzwiowe bez znaczenia, w zasadzie 3 drzwiowe wersje są mniejsze i nawet to i lepiej. Auto ma służyć tylko do pracy, do jazdy codziennej jest drugie auto. Macie może jakieś jeszcze propozycje?

Powiem szczerze, że Jimny był by extra, ale za takie pieniądze nie znajde auta w dobrym stanie z klimatyzacją. Jeśli chodzi o Pajero to wszystko było by pięknie, bo auto naprawdę ładne, w większości była klima, jest napęd 4x4 ale niestety montowane tam były silniki GLI do których nijak założyć gaz, a 1.8 łyknie trochę paliwa.

Czekam na propozycję i z góry dziękuje
matiuss
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Lut 2014, 19:49

A ja zaproponuje Land Rovera Freelandera. Tylko tutaj lepiej diesla.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lut 2014, 19:53

Dziękuje za tak szybką odpowiedź, co do Freelandera, nie ukrywam lekkiej awersji do anglików, nigdy żadnego nie użytkowałem ale jakaś opinia krąży o nich nie za dobra. No i niestety ten diesel, powiem szczerze że wolał bym uniknąć samochodu z silnikiem diesla.

Ale jeśli byś mógł przedstawić mi jakoś tego freelandera? czy to auto godne polecenia? Możesz powiedzieć o nim coś więcej?
matiuss
Nowicjusz

01 Lut 2014, 20:00

Auto jest jak najbardziej godne polecenia i lepsze niż Jimmy które tak naprawdę nie wiadomo czym jest. Jeżeli chcesz więcej wiedzieć napisz do użytkownika kirin88. Użytkował takiego.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lut 2014, 20:51

Jeśli do pracy to tylko Łada Niva :) Wszędzie wjedzie, prosta technika, napęd z tymi wszystkimi blokadami itp. Nie wiem tylko co z klimą. Ale tu jest ciekawy egzemplarz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lut 2014, 21:01

Suzuki Vitara. We freelandera nie wchodź sypie się. Przeniesienie napędu, korozja, w benzynowych 1.8 uszczelki pod głowicą to norma. Tym bardziej jak z lpg bedzie.
Alternatywnie Honda CR-V ale z niej taka niby terenówka.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

02 Lut 2014, 16:34

Dzięki za podpowiedź odnośnie Vitary, rozejrzę się. W tym suzuki gaz wchodzi w grę czy nie bardzo? jak jest z napędami w tym aucie?
matiuss
Nowicjusz

03 Lut 2014, 09:49

Auto jest na ramie daje rade. Dosc trwałe. Silniki 2.0 nadają sie pod LPG. Poczytaj tu http://lpg-forum.pl/ mniejsze 1.6 tez, ale spalanie bedzie podobne. Mały budżet masz na terenówkę.
Wiecej info o terenówkach i konkretnych modelach znajdziesz tu http://www.forum4x4.pl/
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

03 Lut 2014, 10:30

Jeżeli akceptujesz jimnego to i tak nic nie trafisz bardziej oszczędnego w teren.
Autko bardzo dobrze się zbiera i mało pali. Technicznie to samurai...

Tak naprawdę w tym aucie wystarczy założyc dobre opony i jest gitara.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lut 2014, 19:28

Czesc. Ja mam gaz juz 2 lata zakladalem w stag w bialymstoku. Super sprawa jezdzi bez zarzutu
Arek
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: suzuki grant vitara
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2006