Dylematy świeżo upieczonego kierowcy

Jaka marka samochodu by była dla mnie najlepsza

Ankieta zakończyła się 24 Sie 2010, 11:23

Renault
0
Brak głosów
BMW
1
7%
Peugeot
0
Brak głosów
Opel
1
7%
VW
3
21%
Seat
1
7%
Fiat
1
7%
Mazda
2
14%
Honda
5
36%
Inne
0
Brak głosów
Razem głosów : 14

09 Sie 2010, 11:23

Witam wszystkich forumowiczów.
To mój pierwszy post.
Zacznę od tego, że nigdy nie interesowałem się na tyle motoryzacją aby w tym decydującym momencie życia podjąć właściwą decyzję.Moje zainteresowanie ograniczało się do tego jak samochód wygląda a nie to co ma w środku.Z pewnością moją ulubioną grą samochodową była seria need for speed a w szczególności III odsłona tej gry.
Prawo jazdy mam od 2 lat jednak nie jeżdżę zbyt wiele.
Przejechałem może ( nie wliczając kursu ) ok. 1000 km.
Woziłem się Renault Megane Classic a ostatnimi czasy zdarzał się dłuższe trasy Peugeotem 407.Z doświadczenia wiem, że meganke prowadziło mi się przyjemnie, ale to zawieszenie...
Rodzice jeździli z tłumikiem średnio raz na pól roku.Rozrusznik także często siadał i trzeba było czasem na pych i do warsztatu.Na komfort jazdy nie narzekałem.Pole widzenia przyzwoite.
Peugeot 407 to inna bajka.Szybkie, mocne, przyczepne ale ciężkie i długaśne autko.
Wizualnie autko bomba.Moc i przyczepność bez zastrzeżeń.Ale ten skr#%#& jest taki długi, że ciężko nim parkować na parkingu pod marketem a co dopiero na mieście.
Pole widzenia moim zdaniem beznadziejne.Mocno obudowany kokpit i ta szyba...
Po zaparkowaniu pod marketem przeważnie i tak ciut wystaje.

Tym jeździłem i z tym mam jako takie doświadczenie.
Teraz powiem czego szukam i jakich rad potrzebuję od was drodzy forumowicze.

Szukam ekonomicznego autka na gaz.Najlepiej aby nie psuło się zbyt często a jak już to takie części, które nie kosztują tyle co połowa auta.
Cechy jakie chciałbym aby posiadało moje pierwsze autko to także bezpieczeństwo.
Nie chodzi tu tylko o mnie ale także o osoby, które będą ze mną podróżować.
Nie chciałbym mieć nikogo na sumieniu tylko dlatego, że wybrałem, ładniej wyglądające autko lub tańsze.
Nawiasem mówiąc nie jeżdżę szybko.Jako początkujący kierowca nie przekraczam prędkości dozwolonej.

Autko raczej w stylu hatchback niż sedan ale z braku laku...to i sedanowi naleje do baku.

Przewidywany budżet na zakup auta: do 8000 zł.
Niekoniecznie musi to być cena maksymalna.
Jeżeli są autka dobre i tańsze to także proszę o rady.

Liczę na waszą pomoc, doświadczenie.
Z pewnością znacie strony, na których np. można sprawdzić uczciwość sprzedawcy (np. po tablicy rejestracyjnej auta), i inne potrzebne aby bezpiecznie kupić autko.
Proszę także o takie linki.

Pozdrawiam serdecznie!
gizmo1987
Nowicjusz

Miejscowość: KRK

09 Sie 2010, 11:37

gizmo1987 napisał(a):Przejechałem może ( nie wliczając kursu ) ok. 1000 km.

Peugeot 407 to inna bajka.Szybkie, mocne, przyczepne ale ciężkie i długaśne autko.
Wizualnie autko bomba.Moc i przyczepność bez zastrzeżeń.Ale ten skr#%#& jest taki długi, że ciężko nim parkować na parkingu pod marketem a co dopiero na mieście.
Pole widzenia moim zdaniem beznadziejne.Mocno obudowany kokpit i ta szyba...
Po zaparkowaniu pod marketem przeważnie i tak ciut wystaje.

!

Ty po prostu jezdzic nie umiesz :razz: Musisz jezdzic jak najwiecej to takie szczegoly jak dlugosc auta czy widocznosc zejda na dalszy plan. sorry ale 1000km w 2 lata to wiecej potrafia dzieci 18 letnie swiezo po kursie- a glownie dlatego ze jezdza caly czas.
Podaj choc 2-3 auta ktore podobaja Ci sie wizualnie to wtedy wyelminujemy te wadliwe i podamy podobne do Twoich typow. I stara prawa: kieruj sie
GŁÓWNIE stanem(przy tym budzecie to niemal koniecznosc).
Z mojej strony 323f(do 1998)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Sie 2010, 11:59

JerzyB333 napisał(a):Ty po prostu jezdzic nie umiesz :razz: Musisz jezdzic jak najwiecej to takie szczegoly jak dlugosc auta czy widocznosc zejda na dalszy plan. sorry ale 1000km w 2 lata to wiecej potrafia dzieci 18 letnie swiezo po kursie- a glownie dlatego ze jezdza caly czas.
Podaj choc 2-3 auta ktore podobaja Ci sie wizualnie to wtedy wyelminujemy te wadliwe i podamy podobne do Twoich typow. I stara prawa: kieruj sie
GŁÓWNIE stanem(przy tym budzecie to niemal koniecznosc).
Z mojej strony 323f(do 1998)

Aby jeździć trzeba mieć auto.Nie należę do szczęściarzy, którzy dostają od rodziców auto w prezencie.18-latkowie o których wspomniałeś przeważnie dostają trochę $ wsparcia ze strony rodziny.Ja takiego wsparcia finansowego nie mam.Pracuję oraz studiuję zaocznie.Mam sporo wydatków a nigdy nie miałem kieszonkowego.
Sporo znaczy, bilet miesięczny, jakieś ubrania, dodatek do budżetu domowego, telefon, rozrywka, książki czyt. prawie wszystko.To nie jest moja wina, że nie miałem takiej możliwości aby w wieku 18 lat jeździć ile się da...
Z renault nie miałem takich problemów z parkowaniem.407 nie mam aż takiej wprawy.Zaparkować zawsze zaparkuję, ale nie lubię parkować tym autem bo nie lubię parkować na styk.Gdybym tego nie potrafił i zarysował ojcu autko to broń mnie Panie Boże ;).To że muszę jeździć jak najwięcej to dokładnie wiem, bo inaczej bym tu nie napisał.Jeździć umiem bo inaczej bym nie dostał prawa jazdy.Nie mam po prostu doświadczenia.
Czekam na rady co do auta a nie co do mojego doświadczenia.Bo to nie jest, żadne odkrycie.
Podobają mi się auta typu Peugeot 206,VW Golf,Polo,Honda Civic.
gizmo1987
Nowicjusz

Miejscowość: KRK

09 Sie 2010, 12:14

Polo 1.4d w kombi. Jak dostaniesz w dobrym stanie to będziesz jeździł prawie jak za darmo. Dasz za niego 3,5 koła, włożysz co trzeba, a i widoczność jest niezła. Największą wadą tego pojazdu jest to, że... nie jedzie! Wyprzedzenie kogoś jadącego 80km/h wymaga dużej przestrzeni, krótko mówiąc, auto do miasta - spala tam 6l ropy na 100.

A jeśli chcesz coś większego i dającego frajdę to przejedź się BMW i sprawdź czy Ci się podoba, tylko pamiętaj o tym, że tylny napęd wybacza mniej błędów na drodze ;).
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Sie 2010, 15:59

gizmo1987 napisał(a):.Jeździć umiem bo inaczej bym nie dostał prawa jazdy.Nie mam po prostu doświadczenia.

Roznie z tym bywa :razz: To ze zdales egzamin nie oznacza ze umiesz jezdzic. no i brak doswiadczenia zdecydowanie w tym parkowaniu bedzie Ci przeszkadzac

Z tych co podales- wybralbym na Twoim miejscu POLO 6N. Jak kolega wyzej. Kup jakiegos za 4-5 tysiecy. Doprowadz go do nalezytego stanu(kolo 2 tys). Spraw sobie na allegro gwintowe zawieszenie i jakies fajne bbs'y(felgi) pomaluj rotory na jakis jaskrawy kolor i zakonserwuj lakier na aucie. Masz niezawodne, pasujace stylem do mlodej osoby a nie emeryta auto, ktore cieszy oko. ze swietna widocznoscia cos w tym stylu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uploaded with

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

niezle co :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

09 Sie 2010, 22:25

Szukaj Ty lepiej jakieś Hondy bądź Mazdy. Albo VW bo jak w coś przydzwonisz to i części łatwo dostępne i tanie.
gizmo1987 napisał(a):Ale ten skr#%#& jest taki długi, że ciężko nim parkować na parkingu pod marketem a co dopiero na mieście.

To postaw sobie przed domem jakieś pachołki i ćwicz :grin: . Bo chyba nie chciałbyś komuś w mieście przećwiczyć samochodu :mrgreen: .
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez nerwów, to tylko upał
    Wysokie temperatury i bezchmurne niebo to wymarzona pogoda na wakacje, lecz w czasie podróży samochodem może dla wielu kierowców stanowić wyzwanie. Klimatyzacja w aucie znacznie poprawia komfort jazdy, ale z ...

11 Sie 2010, 17:30

kolego ty chyba długiego auta nie widziałeś, przecież peugeot 407 nie jest tak olbrzymi
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Sie 2010, 19:12

ja bym polecil 206 poniewaz lepiej wyglada od wszystkich wedlug mnie VW jest prze reklamowany jezdzi ich masa no i za te 8 tys mozesz wyrwac peugota ok.2000 rok i co do ekonomicznosci jest nawet silnik 1.1 benzyna
moj wuja ma 206 juz prawie 3 lata i jedyne co to zmiana oleji/filtrow/paska/opon tak na biezaco
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław