Dym spod maski/Uciekający płyn. Fiat Punto 2 1.2 60km

28 Mar 2017, 19:05

Witam! Dziś napotkała mnie dość nieciekawa sytuacja. Wracając z zakupów moim Fiatem Punto 1.2 60 km, po zaparkowaniu auta, zaczął się wydobywać dym spod maski, a za autem ciągnęły się ślady jakiegoś płynu/oleju. Dodatkowo spod auta, ciurkiem leciał owy płyn. Zlokalizowałem usterkę i już wiem skąd leci. Tylko mam problem z tym, że nie wiem co to jest i ile może kosztować naprawa. Na zdjęciu oznaczyłem tą część. Jest ona z plastiku, i stało się tak, że pękła mi końcówka i została w wężu. Przez co wąż jest całkowicie odłączony od tej cześci. Wszystko zobaczycie na zdjęciu. (zdj. poglądowe!)
Zdjęcie
PilarUS
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Kwi 2017, 20:06

PilarUS napisał(a): Na zdjęciu oznaczyłem tą część. Jest ona z plastiku, i stało się tak, że pękła mi końcówka i została w wężu
To jest element plastikowy z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego. Zerknij sobie tu [link do oferty na Allegro wygasł] to chyba dokładnie ten element z czujnikiem do twojego silnika.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Kwi 2017, 19:28

Dzięki wielkie za odpowiedź. Doszedłem do tego ale zapomniałem wspomnieć. Cała obudowa już wymieniona, auto śmiga jak należy. Ale dostęp do dolnej śruby to porażka... Pozdrawiam :)
PilarUS
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...