Dymek z wlewu oleju?

18 Lut 2008, 16:39

Witam,

Byłem dzisiaj na jednym z komisów i przymierzałem się do kupna Seata Leona 1,9TDI. I mam do Was pytanko... słyszałem że przed kupnem należy odkręcić korek wlewu oleju bądź też wyciągnąć bagnet i w tym momemncie nie powinien wydostawać się dym z silnika. Wykonałem tę czynność, ale... po jeździ próbnej jak już silnik był rozgrzany (dodam, że na zawnątrz była temp. -3 - 0 st C). z bagnetu jak i wlewu oleju wydostawał się dymek, właściwie para, wyglądało to mniej więcej tak jakby letnią herbatę za okno wystawić. I teraz się zastanawiam czy to defekt silnika czy dymek wynikał z różnicy temperatur silnik rozgrzany a na zewnątrz mróz. Jak zatkałem otwór po bagnecie palcem na chwile, to palec miałem czysty. Dodam że autko ma przejechane 150 tys. km przebieg udokumentowany ks. serw. Proszę o odpowiedź. A przy okazji może ktoś sie orientuje czy jakieś wersje Leonów miały fabrycznie obniżane zawieszenie?
glsite
Nowicjusz

• 18 Lut 2008, 18:11

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.Jak coś jest gorące to paruje...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Lexus UX - nowe wersje specjalne
      Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...