Dymienie, zmiana oleju??

17 Kwi 2019, 22:21

Polo silnik 1.2 2001 8,5roku LPG
Auto bierze mi olej jakieś 0,5-0,7 l na 1000km,ale to nie jest problem,problem jest ponieważ kopci na biało czy szaro zwłaszcza przy dodawaniu gazu(np miasto jak jadę na uczelnię spod swiatel)
Jak mogę temu zaradzic,nie chce remontu silnika jak auto jest warte jakieś niecałe 3tys.
A to listopada musi jeszcze byc,później może iść nawet na złom.
Czy zmiana oleju na bardziej lepki no 20w50 coś da? Obecnie leje minerał 15w40 pozdro
Agresor2901
Nowicjusz

18 Kwi 2019, 11:14

Agresor2901 napisał(a):problem jest ponieważ kopci na biało czy szaro zwłaszcza przy dodawaniu gazu(np miasto jak jadę na uczelnię spod swiatel)
Kolor tu jest ważny biały czy bardziej w szary(czarny)? Powiedz jeszcze czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego?
Agresor2901 napisał(a):A to listopada musi jeszcze byc,później może iść nawet na złom.Czy zmiana oleju na bardziej lepki no 20w50 coś da? Obecnie leje minerał 15w40
W takiej sytuacji kiedy kopci na czarno (przy przepalaniu oleju bardziej powinno być na niebiesko) myślę że zmiana oleju nie pomoże, możesz spróbować wlać Moto Doktora wyjdzie taniej niż podmiana oleju a efekt powinien być lepszy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Kwi 2019, 12:43

Nie,na czarno nie, szary też źle napisalem jest on biały i śmierdzi spalanym olejem.
A ten wynalazek Moto doktor to jakiej firmy
Agresor2901
Nowicjusz

18 Kwi 2019, 12:56

Agresor2901 napisał(a):A ten wynalazek Moto doktor to jakiej firmy
Z tym poczekaj jeszcze.

Poziom oleju rozumiem że masz w normie i dolewając nie przekraczasz maksa?
Agresor2901 napisał(a):Obecnie leje minerał 15w40
Długo jeździsz na takim oleju? Wcześniej jeździłeś na innym np. półsyntentku?

Musisz wiedzieć że niewłaściwy olej też może powodować efekt dymienia. Przy zalecanym oleju jego pobór może być taki sam ale może nie dymić. Oczywiście różnie bywa ale sama jakość oleju ma tu duże znaczenie.

Sprawdź w pierwszej kolejności odmę czy nie jest zapchana.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dzieckiem na wakacje - podróż w samochodzie
    Wyjazd na rodzinne wakacje często oznacza pokonanie setek kilometrów samochodem, aby dotrzeć do celu. Przejechanie kilku godzin w aucie bywa trudne i męczące, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, w szczególności ...