Falują obroty potrafi zgasnąc Mazda Premacy 1,8 benzyna

01 Mar 2016, 14:48

Witam chcialabym sie spytac co moze sie dziac w samochodzie nierowno pracuje samochod i z tlumika wylatuje duzo wody , silniczek krokowy dobry, przepustnica dobra, czujniki dobre, zawor erg dobry ,filtry wymienione kable swiece , zawory wyregulowane , wtryski wporzadku , cisnienie dobre, czujniki posprawdzane ,przeplywomierz w porzadku, tylko jak sie dobrze przysluchac to jak by gdzieś ssal powietrze swiszcze brak mi juz pomyslu co moze sie jeszcze dziac w tym samochodzie jak stoi na wolnych obrotach to faluje lub gasnie ale jak jade z rozpedu i zrzuce na luz to wtedy wszystko ok sprawnie chodzi ale tylko stane to zaczyna wariowac , pomyslow juz brak co zrobic by rowno chodzil ??????????? proszę pomozcie....
mona677
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 07 1977
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Mazda Premacy
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2016, 23:18

mona677 napisał(a): tylko jak sie dobrze przysluchac to jak by gdzieś ssal powietrze swiszcze

A więc wygląda na to, że łapie jakieś lewe powietrze. Pooglądaj dokładnie wszystkie wężyki z podciśnia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Mar 2016, 11:10

Witam,
najprawdopodobniej uszkodzona jest uszczelka pod kolektorem ssącym. Miałem to samo. Podczas jazdy wszystko było OK, ale jak tylko stałem w korku obroty falowały i często samochód gasł. Po wymianie uszczelki wszystko wróciło do normy. Od razu wymieniłem także uszczelkę pod przepustnicą. Myślę, że jak wymienisz te rzeczy to wszystko wróci do normy. Pozdrawiam.
Xyno
Obserwowany

Silnik: 1,9 100KM

20 Mar 2016, 15:27

Witam sprawdzimy uszczelki powymieniamy no mam nadzieje że to to bo już ręce załamuje co moze być nie tak .....
mona677
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 07 1977
Przebieg/rok: 18tys. km
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna

19 Kwi 2019, 09:42

Witam,

W moim przypadku była nierówna praca ciepłego silnika (na zimnym było ok) – obroty falowały, potrafił zgasnąć i "prykał" z wydechu. Problemy były tylko na obrotach jałowych, w trakcie jazdy nie znajdowałem żadnych złych objawów.

U mnie pomogła wymiana uszczelek: pod kolektorem dolotowym i pod przepustnicą (wymieniłem od razu obie, stąd nie wiem, która puszczała lewe powietrze). Warto od razu kupić obie, po zdjęciu przepustnicy raczej pewne, że się rozsypie, a koszt niewielki. Po wymianie silnik chodzi prawidłowo i równo na wolnych obrotach – różnica rzekłbym kolosalna.

Pozdrawiam i dziękuję za celną poradę :D
woocash7
Obserwowany

Silnik: 1.8 100KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...