Dynamiczna benzyna w autmacie pod lpg do ok 40tyś

21 Wrz 2017, 14:05

Witam Serdecznie,

Obecnie użytkuje Audi a6c5 2.4 quattro automat. Z samochodu jestem zadowolony, ale brakuje trochę mocy :) To co szukam to automat, lepsze przyśpieszenie mniej niż 8s do 100 , benzyna z możliwością założenia lpg dzięki czemu spalanie nie będzie miało znaczenia. Nadwozie sedna, kombi, suv. Fajnie jakby samochód był dobrze wyciszony.

To co znalazłem to :
Audi a8d3 4.2 MPI ale dużo czytam o sporych kosztach etc co mocno zniechęca i czy jak już wymienię to co najważniejsze to mam dalej się martwić?

Honda Legend tu niewiele wiem.

Porsche Cayenne I
ale jak z montażem gazu?

Infiniti
lub może Hybryda tylko pytanie jak eksploatacja w tym wieku.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi i pozycję.
automobile234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Honda HR-V
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2017, 19:50

Różnica w kosztach między a6 a a8 na pewno będzie odczuwalna.
Cayenne zresztą podobnie
Legend spoko

Lex fajny ale ciekawi mnie ta wymiana baterii (z jednej strony spoko bo masz nową ale najstarsze priusy jeżdżą jeszcze na fabrycznych)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Wrz 2017, 22:17

W tym budżecie z takim rozsądkiem wybierałbym pomiędzy honda legend a lexusem gs. Bateriami bym się nie przejmował, ale warto dodać że dzięki tej hybrydzie spalanie będzie na prawdę satysfakcjonujące patrząc na moc i wagę tego auta.

Musisz zadać sobie pytanie czy na inne auta Cię będzie stać bo kupić to jedno a eksploatować to drugie, sam miałem dylemat w podobnym budżecie ale zazwyczaj człowiek wybiera rozsądkiem.
Druga sprawa takie auta ciężko kupić z normalną historią dlatego też wybrałbym GS'a do którego sam w nie długim czasie będę robił podejście.
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

22 Wrz 2017, 08:25

A co z BMW?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Wrz 2017, 08:51

Czyli baterią się nie przyjmować, ale jaki jest koszt nowej baterii czy regeneracji?
Co do utrzymania samochodu to się nie martwię. Samochód ma sprawiać frajdę z jazdy, dlatego chcę, aby było możliwie wygodne i szybkie.

BMW sam nie wiem jakie silniki, a i w środku średnio mi się podobają.
automobile234
Nowicjusz

22 Wrz 2017, 09:20

Ja bym się nie przejmował jednakże przed kupnem najlepiej sprawdzić stan układu HSD.
Często jest też tak że właściciele tych aut wykupują co roku gwarancje właśnie na baterie bo nie ma co ukrywać że jeśli doszłoby do wymiany to koszta są duże zapewne coś około 10k jednakże mało jest ogólnie problemów z nimi bo na forach tego typu problemy praktycznie nie występują.
Toyota/Lexus śmiało można powiedzieć że mają najlepsze hybrydy i widać już po priusach że większych problemów nie było i często użytkownicy jeszcze nie wymieniali żadnych baterii.

Po za tym auto na prawdę godne zainteresowania, w tej cenie okazuje się jedną z lepszych opcji.
GS to jest auto po prostu do połykania kilometrów duże,dobrze wyciszone,z dobrymi osiągami, świetnie wykończonei i co najważniejsze jak widzę je na żywo to się nie zestarzały :)
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Złość i agresja - niebezpieczni kierowcy na drodze
    Agresja, wulgarne gesty, utarczki słowne czy nawet fizyczna przemoc wobec innych uczestników ruchu to objawy syndromu "wściekłego kierowcy", zwanego przez psychologów także Mad Maxem1. Złość i agresja przenosi ...
    King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...

22 Wrz 2017, 10:21

Ja bym dorzucił Volvo S80 II-generacji (jest na płycie podłogowej Mondeo 4-generacji, co trochę obniża koszty eksploatacji), do tego dość udane silniki benzynowe (np. 2.5T R5), które bez problemu przerobisz na LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Wrz 2017, 10:18

Volvo chętnie się przyjże bo nie brałem go pod uwagę. Co do GS w hybrydzie to sądziłem, że będzie większy bagażnik.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
automobile234
Nowicjusz