Hatchback/Sedan do 10k

22 Wrz 2017, 20:12

Hej. Powoli zaczynam rozglądać się za samochodem, który służył będzie głównie do dojazdu do pracy - jakieś 30km w jedną stronę.

Głównym kryterium są koszty eksploatacji - chciałbym założyć instalację gazową, dobrze byłoby gdyby auto było w miarę mało awaryjne oraz ewentualne części zamienne były w rozsądnej cenie. Podstawowe rzeczy chciałbym robić samodzielnie.

Jeśli chodzi o osiągi, to nie wymagam nie wiadomo jakiego potwora, jednak miło byłoby nie jeździć kartoflem. Do tej pory jeździłem Astrą J 1.6CDTI 110KM i Avensisem 2.0 124KM, jak na moją jazdę były to auta wręcz na wyrost.

Co do wyposażenia to: klima, elektryczne szyby, fajnie gdyby była regulowana kierownica, ale nie jest to wymóg konieczny.

Wybrałem już kilka swoich typów, byłyby to: Fiat Stilo 1.4-1.8, Seat Ibiza III/Leon/Toledo, Astra II, Vectra, Skoda Fabia (chociaż nie jestem pewien, czy nie byłby to zbyt mułowaty samochód) lub Octavia

Co sądzicie o tych typach? Może rozglądać się nad czymś zupełnie innym?
leo123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2012
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Avensis
Silnik: 2.0 124KM
Paliwo: Diesel

23 Wrz 2017, 02:35

Każdy z tych modeli ma swoje bolączki,ale generalnie typy masz dobre.
Możesz jeszcze rozejrzeć się za np. Hondą Civic/Accord, Peugeot 406, Volvo S40, Audi A3, VW Bora.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...