Dynamiczne autko: Saab 9-3 czy BMW E46 ? Które lepsze?

05 Lut 2015, 11:50

Z jednej strony chcesz kupić mocne E46, a z drugiej martwisz się spalaniem...Nie można mieć wszystkiego :)
Skoro już trafiłeś na bmw-klub.pl przejrzyj sobie wątek "Chcę kupić. E46 porady opinie pytania" (bardzo cenna lektura), a potem odpowiedz sobie na pytanie czy stać Cię na utrzymanie tego auta na "odpowiednim" poziomie (tzn. najlepiej takim, w jakim znajdują się auta tych forumowiczów).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2015, 11:58

Tzn martwię - nie martwię. Nie o to do końca chodzi, raczej o to że ktoś coś pisze - bo mu się tak wydaje niż ma w tym doświadczenie - apropo tego spalania.
Zdaję sobie sprawę że są to dość duże silniki i lubią trochę spalić, w końcu nie szukam samochodu na codzienne dojazdy do pracy robiąc 50km+ dziennie. Jeden z forumowiczów po prostu pisał na pierwszej stronie że na trasie te silniki mogą być oszczędniejsze niż 1.0. To pewnie racja - ale biorąc pod uwagę jak ktoś piłuje takie 1.0 na maxa jadąc 150 km/h (czy ile to tam jest w stanie pojechać ale wtedy takie 1.0 to może i ponad 10l/100km spalić) a takie 328 czy 330 jadące tą predkością dość spokojnie i nie na najwyższych obrotach. Jednak nie wydaje mi się żeby zejście do 7 l było realne czytając opinie użytkowników BMW, chyba że po instalacji gazowej.

Powiem tak. Jestem w stanie więcej zapłacić za taką normalną eksploatację w weekendy / w tygodniu sporadycznie. Jednak na dłuższe trasy na wakacje itp trochę liczyłem że to spalanie bedzie trochę mniejsze niż na forum bmw klub piszą.
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Lut 2015, 15:24

Przecież facet napisał, że sam jak jechał 120 km/h to 7.9 spalanie w E46 330i. Ja w lżejszym 2.8 E36 osiągnąłem 7, może 7.2, ale jadąc 90 - 110 km/h. :) Normalna jazda w trasie szybsza to licz przynajmniej te 8. LPG i nie bedziesz sie spinal, czy Ci spali w trasie 9, czy 10 gazu... :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Lut 2015, 15:32

Tak też właśnie myślę żeby z czasem lpg wsadzić :) to chyba najlepsze rozwiązanie. Oczywiście wielu miłośników marki mówi że to zakrawa o pomstę do nieba..
Ale ja nie widzę w tym nic nadzwyczaj upokarzającego. Dobrej klasy instalacja i mamy osiągi praktycznie te same a płacimy za benzynę prawie 2 razy taniej - więc czemu nie?

Z resztą zawsze można wyłączyć chwilowo lpg i cieszyć się zabawą i jazdą na benzynce, a w trasy włączać :) chociaż nie wiem czy to wskazane taki rodzaj użytkowania, nie znam się na lpg.
Avenged
Nowicjusz

05 Lut 2015, 15:41

Na pocieszenie napiszę Ci, że ja o takim spalaniu w swoim A3 1.8T mogłem jedynie pomarzyć, a miałem zaledwie 150KM :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2015, 19:06

Chłop jeździ tigrą fwd, która waży tysiąc kilo z torbą kosmetyków z bagażniku i pudernicą w schowku, a chce BMW 1500 kg rwd 3.0 i najlepiej, żeby jeszcze mniej paliło... :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...

05 Lut 2015, 19:32

No i po co taki komentarz ;) ? Wszystko wyjaśniłem wyżej, wszystko już wiem w tym temacie.
Masz bmw to od razu upoważnia Cie, żeby czuć się lepszym kpić z innych i wyrażać to w taki sposób?
A że oprócz zabawy autem myślę też rozsądnie o lpg żeby jadąc na wakacje nie wydać fortuny bez sensownej na benzynę.. to coś złego?

...
Avenged
Nowicjusz