Zakup samochodu do 15000pln

04 Lut 2015, 17:51

Witam serdecznie,
zakładam temat ponieważ poszukuję porady na temat zakupu samochodu.
Auto potrzebuję do rozwozu zamówionych towarów do klientów. Najlepiej aby z tyłu dało się wymontować kanapę albo ją złożyć ( pozyskać w ten sposób jak najwięcej miejsca).
Interesują mnie samochody z jakimiś raczej małymi silnikami, aby koszty na paliwo zminimalizować. Do tego chciałbym coś w miarę niezawodnego aby nie musiało co tydzień odwiedzać mechanika. Przewidywany przebieg miesięczny to koło 2000-3000km
Cena to maksymalnie 15000pln. Leasing/kredyt nie wchodzą na razie w grę dlatego szukam czegoś używanego.
Moje typy:
1. Fiat Panda 1.1 lpg
2. Dacia Sandero/Logan lpg
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

04 Lut 2015, 18:04

ble napisał(a):1. Fiat Panda 1.1 lpg
2. Dacia Sandero/Logan lpg

3000 km miesięcznie w takich małych autach :shock: lepiej coś brać z segmentu minimum C, lub D jak np. mazda 6 kombi LPG, Opel astra G lub H kombi LPG. W nich przynajmniej tak się człowiek nie męczy na takich trasach.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2015, 18:08

Audi A4 B5 1.9 TDI bardzo małe spalanie i mało awaryjne auto
michu23231
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

04 Lut 2015, 18:12

Krzychu już formułkę wypisał :lol:
michu23231 napisał(a):Audi A4 B5 1.9 TDI bardzo małe spalanie i mało awaryjne auto

Mało awaryjne ?
A zawias ?

Opel Astra H 1.8 125KM
Opel Vectra C 1.8
BMW E46 R6 320i 2.0, 2.2 323i 2,5 i 328i 2,8
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

04 Lut 2015, 19:25

Moim zdaniem, jeśli masz coś nim wozić, to dobrą opcją były by auta typu Citroen Berlingo, Fiat Doblo, Opel Combo, VW Caddy. Renault Kangoo.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

04 Lut 2015, 23:00

pkc - o widzisz o takich nie pomyślałem.
Ale znowu nic nie wiem na temat takich "dostawczaków"

a4 b5 odpada, ma swoje lata a kupić przyzwoity egzemplarz pewnie też będzie ciężko.
Diesla raczej nie chce. Zwłaszcza z turbo - ja tym autem nie będę jeździł a osoba która będzie jeździć raczej nie będzie się przejmowała chociażby odczekaniem chwili po zatrzymaniu się.

Vectra c - znam, odpada.
mazdy 6 nie znam. Wiem tylko że nadkola rdzewieją ;)
Astra H - nie wiem po ile chodzą więc się nie wypowiem.
Z tych które podaliście najbardziej odpowiadała by AStra G - części tanie i w miarę ok auto.

Zaznaczę tylko że nie ja będę jeździł autem więc komfort jest obojętny. Ma być po prostu tanio ;)

BMW E46 R6 320i 2.0, 2.2 323i 2,5 i 328i 2,8 - odpadaaa to na pewno. Ja chce jak najniższe spalanie mieć a nie tylni napęd i 150 czy 200km ;) pozatym serwis/części droższe na pewno od pandy czy wymienianej przez kolegó astry H

A jak dacia wypada bo to mnie ciekawi - taka troche egzotyka dla mnie ;)
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 200 od dzidy
    Moja skrzynka pęka w szwach od zapytań nt. mojego samochodu (ponad 300 wiadomości priv już), więc pomyślałem, że spróbuję przybliżyć to co mam i dokumentować jak się sprawuje (lysy30 mnie pilnuje w tym względzie :D). ...

05 Lut 2015, 07:01

DamianCAR napisał(a):BMW E46 R6 320i 2.0, 2.2 323i 2,5 i 328i 2,8

Śmiejesz się z Krzycha, że wszędzie wkleja swoje wyuczone formułki, a następnie koledze, który szuka ekonomicznego auta do rozwożenia towaru polecasz ciasną trójkę z 6-cylindrowym silnikiem... :D
Podobnie jak pkc rozważałbym jakiegoś dostawczaka albo obszerne kombi.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Lut 2015, 12:22

Może volvo v70?
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

05 Lut 2015, 13:58

Dacia nie będzie miała podłogi :mrgreen: To namiastka samochodu, więc daj sobie spokój.
Jak chcesz coś ekonomicznego to szukaj segment C z silnikiem 1.8 + LPG, w ogólnym rozrachunku na trasie spali tyle co 1.1, nie męczy się człowiek, nie wydajesz pieniędzy w błoto a i się więcej przewiezie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lut 2015, 18:40

łysy30 napisał(a):Śmiejesz się z Krzycha, że wszędzie wkleja swoje wyuczone formułki, a następnie koledze, który szuka ekonomicznego auta do rozwożenia towaru polecasz ciasną trójkę z 6-cylindrowym silnikiem... :D

Autor zastanawia się nad Fiatem Pandą :lol:
A więc uwierz mi że w E46 nie będzie ciasno :)
Do E46 można zawsze założyć LPG.
I wcale dużo LPG nie spali.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 19:02

ludzie tu chodzi o towary, a nie przyjemności z jazdy ;) Auto ma być użytkowe i takie kombi-vany jak Berlingo to idealne rozwiązanie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Lut 2015, 19:18

dzida napisał(a):ludzie tu chodzi o towary, a nie przyjemności z jazdy ;) Auto ma być użytkowe i takie kombi-vany jak Berlingo to idealne rozwiązanie

Spokojnie :D
W takim razie co powiesz na Opla Merive 1.8 + LPG ?
(pytanie do autora)
Omijał bym silnik 1.4 90KM.
W Astrze jeszcze jakoś tam daje rade ale Meriva z tym silnikiem to zawalidroga.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 19:34

ble napisał(a):pkc - o widzisz o takich nie pomyślałem.
Ale znowu nic nie wiem na temat takich "dostawczaków"

Praktycznie wszystkie wymienione samochody, to proste konstrukcje, do których części są powszechnie dostępne i są tanie. Nie psują się też jakoś specjalnie, a jeśli nawet, naprawy są tanie.
W Berlingo/Partnerze często pada linka sprzęgła i czasem elektronika da o sobie znać, ale generalnie całkiem dobre auta. Być może po zakupie była by potrzebna regeneracja tylnej belki.
Kangoo też dobry samochód, to samą z belko co w przypadku wyżej. Znajomy mechanik od lat ma takie auto do wożenia części itp i jest bardzo zadowolony. W wersjach osobowych jedynie irytujące są plastiki, a właściwie ich brak- sporo gołej blachy. Uwaga na diesle 1.5Dci
Fiat Doblo ponoć ma prawie pancerne zawieszenie, ale dość kapryśną elektronikę, ale ogólnie myślę, ze taż warto się zainteresować. Chociaż w tym wieku, mimo tego pancernego zawieszenia, ni tak pewnie będzie trzeba zajrzeć w tylne resory. Najobszerniejsze wnętrze z tych wszystkich.
Opel Combo nie wiem za wiele o tym samochodzie, ale z opinii jakie słyszałem też całkiem ok. Nie jestem pewny, ale chyba Noisy coś gdzieś pisał, ze miał taki samochód, więc on może coś powie :)
VW Caddy mamy takie dwa auta w rodzinnej firmie i sprawują się bardzo dobrze, ale raczej ciężko będzie coś godnego uwagi kupić w tych pieniądzach, a jeśli już to wersje bez podstawowego wyposażenia.

Moim zdaniem tego typu auto będzie najlepsze do wożenia towarów, a przy tym całkiem wygodnie podróżują w nich 4 dorosłe osoby.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

05 Lut 2015, 20:43

pkc napisał(a):Opel Combo nie wiem za wiele o tym samochodzie, ale z opinii jakie słyszałem też całkiem ok. Nie jestem pewny, ale chyba Noisy coś gdzieś pisał, ze miał taki samochód, więc on może coś powie
Combolot to 1.7 DTI, jedzie w miare na pusto, z załadunkiem nie wiem. Silnik trwały i mało pali :ok:

Ode mnie w takim razie jeszcze Transit Connect
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra