Dynamiczne autko: Saab 9-3 czy BMW E46 ? Które lepsze?

16 Wrz 2014, 10:16

Witam.

Planuję zmienić swoje wysłużone już autko jakim jest opel tigra i chcę tym razem coś z mocniejszym silnikiem i większą mocą. Auto nie bedzie służyło do jazdy na codzień (do pracy mam dosłownie kilkadziesiąt metrów) a raczej na weekendy ew jakies sporadyczne wyjazdy w tygodniu no i w trasy (1-2 razy na miesiąc ok 280 km) a także na wakacyjne wyjazdy. Tak więc spalanie nie jest aż tak pierwszorzędną sprawą - byle by nie było jakieś kosmiczne znowu ;) typu 20l/100km.

Od dłuzszego czasu przeglądam różne marki samochodów, wieloma autami już jeździłem, i jak na razie te 2 są na podium w moim potencjalnym wyborze. Saab bardziej ze względu na wyróżniający się styl i charakter oraz fajne jednostki benzynowe, a BMW za dobrą i sprawdzoną markę.

2 razy jechałem jako pasażer BMW e46 dieslem dość słabym, więc nie wiem jak spisują się silniki 2.3 oraz 2.5 benzynowe - czy są dość dynamiczne i mają zadowalające osiągi?

Jak jest z Saabem - czy są dość problematyczne w naprawach i rzeczywiście części takie drogie jak pisza? Czy wymagają fachowców, speców od saaba? Oraz jak to teraz wygląda z dostępem części po upadku firmy?
Czy ktoś z forum posiada wersję 2.0 T 210 KM?

Oba autka podobają mi się :) choć przyznam że gdybym miał większy zasób pieniężny to pomyślał bym nad piękną alfą romeo 159, ale na te autka trzeba już więcej wydać trochę.

Mój budżej to tak do 20 tys zł, ew mogę trochę dołożyć jak będzie trzeba.

Proszę o opinie o tych autkach które lepsze i będzie lepoiej się spisywać w eksploatacji, mniej awaryjne. Ewentualnie może jeszcze jakieś inne propozycje autka o sportowym charakterze i zapasem mocy?

Chcę auto dynamiczne, które nie będzie miało problemów z wyprzedzaniem na trasie oraz będzie dawało frajdę z jazdy, przy przyspieszaniu.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)
Avenged
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 320d
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

16 Wrz 2014, 12:45

Ale o czym tu dyskutować, przecież Saab to technicznie opel vectra...

Bierz E46 z R6 pod maską od 2.2 wzwyż.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Wrz 2014, 13:08

Hm, no fakt - właściwie bazuje na vectrze te saab.. no i wykonanie w środku nie zachwyca niestety..

A apropo BMW - czym się tak z grubsza różnią jednostki 320ci od 323ci , oraz 325 od 328 ? Moce mają zbliżone do siebie, jedynie moment obrotowy w tych 323 i 328 są większe ale jak to się przekłada na realia? Czy faktycxznie jest różnica odczuwalna?

320i/Ci 2171 R6 24 125 (170)/ 6100 210/ 3500 M54 B22 - 2000–2007 Sedan/Kombi/Coupe/Cabrio
323i/Ci 2494 R6 24 125 (170)/ 5500 245/ 3500 M52TU B25 - 1998–2000 Sedan/Coupe/Cabrio

325i/Ci/ti/xi 2494 R6 24 141 (192)/ 6000 245/ 3500 M54 B25 2000–2007 Sedan/Kombi/Coupe/Cabrio/Compact
328i/Ci 2793 R6 24 142 (193)/ 5500 280/ 3500 M52TU B28 1998–2000 Sedan/Kombi/Coupe

Jak jest z elastycznością tych silników e46, czy dosyć dobrze zbierają się od dołu? Czy raczej trzeba rozkręcić powyżej 4 tys obrotów?

Swego czasu chorowałem na toyotę celicę VII - ale niesrtety zniechęcił mnie tam moment obr. silnika.. i mimo że mają 143 / i 192 km mocy to trzeba je rozkręcić powyżej 7 tys. żeby autko zaczęło jechać.. a z dołu zamulają :/..

Wiem że to specyfika tych japońskich silniczków wolnossąsych i niektórzy lubią wkręcać auta na wyższe obroty - tak samo w mojej tigrze, dopiero powyżej 4/5 tys auto jakoś tam się zbiera, ale poniżej to jest zamuła totalna..

Dlatego chciałbym mieć w miarę jakąś elastyczność - a jednocześnie unikając turbo diesli. Po prostu nie znoszę tego dizlowskiego terkotu ;]..

W Saabie jest turbo - a w BMW?
Avenged
Nowicjusz

16 Wrz 2014, 16:15

W BMW masz wolnossące tłuste konie dostępne od początku do końca. Różnica jest odczuwalna odnośnie tego co pytałeś, czyli 2.8 jedzie wyraźnie lepiej od 2.5 mimo podobnej mocy maksymalnej. Przy czym spalanie pozostaje na podobnym poziomie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Wrz 2014, 19:00

Avenged napisał(a):Jak jest z elastycznością tych silników e46, czy dosyć dobrze zbierają się od dołu? Czy raczej trzeba rozkręcić powyżej 4 tys obrotów?

Wiesz no... Zależy do czego porównujemy...

Avenged napisał(a):Swego czasu chorowałem na toyotę celicę VII - ale niesrtety zniechęcił mnie tam moment obr. silnika..

Jedzie z dołu dużo lepiej. Nie ma co porównywać.

Generalnie co do "pytania" w tytule tematu... BMW i tyle, nie ma co porównywać :no:.

Weź po prostu przejedź się np. E46 328i i zobaczysz czy Ci pasuję :wink:. Skąd jesteś?

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

16 Wrz 2014, 19:24

Vermin napisał(a):Jedzie z dołu dużo lepiej. Nie ma co porównywać.

ale że bmw czy celica :D ?

Ja jestem z Poznania, ale pracuję w Bydgoszczy (w weekendy jestem w Poznaniu, w dni robocze Bydgoszcz). Także faktycznie musiałbym się przejechać taką beemwicą ;)..

A spalanie 328 jak się kształtuje mniej więcej? Tak w cyklu miejskim / mieszanym / na trasie ?
Avenged
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...

16 Wrz 2014, 20:39

No BMW oczywiście lepiej idzie, od dołu też.

Jeżeli chodzi o spalanie to zależy od nogi i warunków miejskich, ale ja jak jeździłem swoim E36 328i delikatnie nie stojąc w korkach to robiłem po mieście 10.6 od odbicia do odbicia na jednym dystrybutorze. Natomiast jak wstawiasz i stoisz w korkach to i 14 się pojawi.

Trasa jak jechałem za fiatem około 100 km/h to 7 litrów. Jak jechałem już ponad 100 ciągle prawie to z 8, a jak jechałem 180 autostradą i więcej momentami do tego dużo przyspieszeń na maksa to i 12 wyszło.

Przyjmij bezpiecznie w miarę 12 miasto normalna jazda i 8 trasa normalna.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Wrz 2014, 21:23

Avenged napisał(a):ale że bmw czy celica :D ?

Ja jestem z Poznania, ale pracuję w Bydgoszczy (w weekendy jestem w Poznaniu, w dni robocze Bydgoszcz). Także faktycznie musiałbym się przejechać taką beemwicą ;)..

A spalanie 328 jak się kształtuje mniej więcej? Tak w cyklu miejskim / mieszanym / na trasie ?

Oczywiście że chodziło mi o BMW :ok:. O rejon pytałem z ciekawości żeby na "jakby co" był na pierwszej stronie w celach porządkowych :wink:.

Na resztę oczywiście odpowiedział Ci jiGsaw :wink:. Ponowie propozycję (wiem że już wiesz :mrgreen:) -> przejedź się zadbaną E46 328i.

Vermin
Stały forumowicz

16 Wrz 2014, 22:10

jiGsaw napisał(a):No BMW oczywiście lepiej idzie, od dołu też.

Jeżeli chodzi o spalanie to zależy od nogi i warunków miejskich, ale ja jak jeździłem swoim E36 328i delikatnie nie stojąc w korkach to robiłem po mieście 10.6 od odbicia do odbicia na jednym dystrybutorze. Natomiast jak wstawiasz i stoisz w korkach to i 14 się pojawi.

Trasa jak jechałem za fiatem około 100 km/h to 7 litrów. Jak jechałem już ponad 100 ciągle prawie to z 8, a jak jechałem 180 autostradą i więcej momentami do tego dużo przyspieszeń na maksa to i 12 wyszło.

Przyjmij bezpiecznie w miarę 12 miasto normalna jazda i 8 trasa normalna.

7 litrów na trasie tylko przy takiej pojemności :O ? Jak to możliwe?
Moja tigra mi tyle na trasie paliła średnio, 6,5 to było najmniej przy jeździe 120 km/h stałej na autostradzie..

Poważnie tylko 7 litrów?
Jeżeli tak no to by była rewelacja. To nawet gazu bym nie montował ;).. chyba że po to , żeby na wakacje zredukować koszty ew.

W takim razje coraz baardziej skłaniam się do tego auta ;) chociaż nie jest jakoś bardzo wyróżniające się - gdyż jeździ ich dość sporo, ale to też w takim razie zaleta, że sprawdzone i dobre auta to są.

No i teraz kwestia, że znając życie, w Polsce takie bmw z takimi silnikami najczęściej są kupowane przez osoby, które lubią poszaleć = nie oszczędzają ich aż tak bardzo, + do tego drogi takie jakie mamy w Polsce i pewnie może być ciężko spotkać zadbany egzemplarz.

Więc dlatego pewnie bym wolał przejechać sie za granicę w celu znalezienia takiego zadbanego egzemplarza ;).

W najbliższym czasie postaram się znaleźć kogoś, kto sprzedaje w mojej okolicy takie autko, żeby się przejechać, i zobaczyć jak się to cacko prowadzi :) :)

Bo generalnie mało widzę dla siebie takich aut tego typu- które by spełniały tego typu wytyczne, aby były dość trwałe, dobrze wykonane, dynamiczne i przy tym fajnie wyglądające :).. JEśli chodzi o japońskie auta - to mazda RX8 wygląda super, no ale to zabawka zbyt egzotyczna ze względu na nietypowy i paliwożerny silnik.. Subaru Impreza trochę nie na moją kieszeń, Toyota celica, to tak jak wyżej wspomniałem, volvo mi nie podchodzą także no nie widzę alternatywy lepszej :P
Avenged
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 18:50

Avenged napisał(a):7 litrów na trasie tylko przy takiej pojemności :O ? Jak to możliwe?
Moja tigra mi tyle na trasie paliła średnio, 6,5 to było najmniej przy jeździe 120 km/h stałej na autostradzie..

Duży silnik -> Lepsza linia -> dłuższe przełożenia -> niższe obroty, przy wyższych prędkościach -> mniejszy tak jakby "wysiłek" dla silnika (wysiłek to nie do końca dobre słowo ale da się zrozumieć :wink:). Na trasie np. 3.0 R6 spali 2X mniej niż np. 1.0 R3. To mit że mały silnik mniej pali -> wszystko zależy. Potem ludzie kupują np. 1.2 w mieszczuchu i jadą tym w trasę :o z myślą takie 4.4 V8 musi palić ze 3 razy tyle co mój! A tu lipa bo się okazuję że 1.2 w np.Hodzie Jazz łyknie na trasie 8 litrów, a 4.4 V8 z BMW 7 (E38) 11 litrów. Jeśli jeszcze na LPG w tej BMW to w ogóle spalanie nie istnieje. Co więcej BMW 7 waży prawie 2X tyle co ten Jazz. Gdyby ta Honda Jazz z 1.2 ważyła tyle co to BMW serii 7 4.4 V8 to spaliłaby więcej od niego przez -> mały silnik, który trzeba by było kręcić w kosmos. Tyle z ciekawostek na temat spalania. Mały silnik jest dobry tylko do miasta... I to głównie w korkach...

Avenged napisał(a):No i teraz kwestia, że znając życie, w Polsce takie bmw z takimi silnikami najczęściej są kupowane przez osoby, które lubią poszaleć = nie oszczędzają ich aż tak bardzo, + do tego drogi takie jakie mamy w Polsce i pewnie może być ciężko spotkać zadbany egzemplarz.

A gdy kupowałeś Tigrę to jak myślałeś? To popularny samochód dla tzw. "młodych gniewnych". Co więcej taka Tigra jeździ po tych samych drogach co BMW. Więc bez przesady :wink:...

Avenged napisał(a):Więc dlatego pewnie bym wolał przejechać sie za granicę w celu znalezienia takiego zadbanego egzemplarza ;).

No jak wolisz... Tylko nie wiem czy jest sens aż tak utrudniać sobie życie. Jeśli masz wysoki budżet, chcesz znaleźć perłę i masz kogoś kto by Ci w "jakiś sposób" PROFESJONALNIE pomógł w tym wyjeździe to proszę bardzo. Ale obejrzeć parę droższych sztuk w PL raczej nie zaszkodzi, hmm???

Avenged napisał(a):W najbliższym czasie postaram się znaleźć kogoś, kto sprzedaje w mojej okolicy takie autko, żeby się przejechać, i zobaczyć jak się to cacko prowadzi :) :)

Rewelacyjny pomysł :ok:. Nie ma co się czaić. Znajdź jakąś "drogą" to przejedziesz się samochodem jak najbliżej przybliżonym do tzw. pełnej sprawności (chodzi mi o stan jak najbardziej zbliżony do tego jak wyjechała z gabryki, w sensie że jak najlepszy no :mrgreen:). Przejedź się czymś z większym R6 :wink:.

Avenged napisał(a):Bo generalnie mało widzę dla siebie takich aut tego typu- które by spełniały tego typu wytyczne, aby były dość trwałe, dobrze wykonane, dynamiczne i przy tym fajnie wyglądające :).. JEśli chodzi o japońskie auta - to mazda RX8 wygląda super, no ale to zabawka zbyt egzotyczna ze względu na nietypowy i paliwożerny silnik.. Subaru Impreza trochę nie na moją kieszeń, Toyota celica, to tak jak wyżej wspomniałem, volvo mi nie podchodzą także no nie widzę alternatywy lepszej :P

Nie wiem czy będzie sens szukania tej alternatywy bo możesz się zakochać już w E46. Leć się przejechać :ok:. Pogadamy jak wrócisz :yes:.

Vermin
Stały forumowicz

23 Wrz 2014, 08:54

Witam, jeszcze nie miałem kiedy się przejechać, w tym tygodniu postaram się dorwac kogoś, kto ma takie mocne e46, ale rozmawiałem ze znajomym, który ma e46 cabrio 2.5 i mówi że średnio mu spala 15,5 l benzynki :/... więc trochę to odbiega od tego co tu wyczytałem na forum w tematach..

Jeżeli przy spokojnej jeździe takie 2.8 miało by spalać 15 litrów, 20 przy dynamicznej no to trochę to dużo nawet na auto, które nie będzie eksploatowane codziennie .. (chodzi o spalanie średnie w miescie)
Chyba że przerobienie na gaz - i teraz kwestia, jak to jest z tą sekwencją gazową, czy w kazdej chwili można to łatwo wyłączyć , żeby sobie pojechać dynamiczniej na normalnej, samej benzynie, a jak potem będę chciał oszczędniej pojechać - włączyć sekwencję gazową ?
Pytam, bo nie miałem nigdy auta z gazem, ani nikt w rodzinie mojej najbliższej nie miał, jedynie znajomi.
Avenged
Nowicjusz

23 Wrz 2014, 09:29

:lol: :lol: To albo Twój kolega nonstop jeździ z pedałem w podłodze i kręci do odcinki albo dużo stoi w korkach albo musi zajrzeć pod maskę i zrobić poważny serwis, bo jego silnik umiera. Komputer, na dzień dobry sondy i przepływka pewnie do wymiany... :oops: Jeszcze jest opcja, że często pali gumę i dodał to do średniego spalania .

20 w mieście to pali V8 5.0 M5 400 koni mojego kolegi i to wcale nie przy delikatnej jeździe. A 15 w mieście to pali 3.5 litra M30 silnik z lat 60'...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Wrz 2014, 11:11

Avenged napisał(a):który ma e46 cabrio 2.5 i mówi że średnio mu spala 15,5 l benzynki :/... więc trochę to odbiega od tego co tu wyczytałem na forum w tematach..

To ma rozjechane auto albo jeździ delikatnie mówiąc ostro z przewagą głupio :shock:

Ostatnio robiłem tak dla fanu pomiar spalania baaaardzo mocnego 4x4 2,0t tylko miasto i ostra jazda bez przeginania wyszło mi 16,2l w/g tankowania pod korek.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Wrz 2014, 12:29

Dla sprostowania - SAAB 9-3 II bazuje na tej samej płycie, co Opel Vectra, Fiat Croma i amerykański Caddilac BLS. Sama płyta pochodzi z USA.

BMW nie jeździłem, SAABem 9-3 tak. Z silnikiem 1.9 TiD - to fiatowski JTD. Mój miał 160 koni mocy. Autko jest dobrze wyciszone, sam JTD ma bardzo wysoką kulturę pracy i zapewnia autku więcej niż odpowiednią elastyczność. Wyprzedzanie w trasie to przyjemność, ładnie przyspiesza i łatwo daje się chipować - jak ktoś chce więcej mocy. Na trasy SAAB z tym silnikiem jest o wiele lepszy od 99% benzyn jakimi jeździłem. Systemy wspomagające dają spokojnie radę nawet w trudnych warunkach.

Minusem - układ kierownicy (gorszy niż w mojej obecnej 156). Więcej nie ma.
zarathos
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9 JTD 8v
Rok produkcji: 2001

23 Wrz 2014, 13:25

Avenged napisał(a):rozmawiałem ze znajomym, który ma e46 cabrio 2.5 i mówi że średnio mu spala 15,5 l benzynki :/

Po pierwsze Twój kolega ma najcięższą wersję nadwozia spośród wszystkich E46...

Ale średnio 15,5 l to i tak zdecydowanie za dużo jak na spokojną jazdę nawet po mieście, więc albo pie***li głupoty albo ma coś zdrowo skopane w tym samochodzie.

To jest za dużo nawet na E46 330i fl Cabrio w full wersji...

Vermin
Stały forumowicz