REKLAMA
Cześć,
tak jak w temacie. Szukam rozsądnej opcji na dojazdy do pracy. Trasa głównie po ekspresówkach, (ok 80km w jedną stronę), dodatkowo 2/3 razy w tygodniu jazda wokół komina po mieście oraz raz na 2 tygodnie trasa około 250km w jedną stronę (200 po ekspresówkach). Ogólnie ok 30-35k km rocznie.
Obecny XCeed w wersji 204km (manual), jest fajny ale czas na przesiadkę na coś innego. Bardziej w kierunku liftback / sedan. Ewentualnie crossover. Chciałbym aby nowe auto było podobne albo lepsze jeśli chodzi o kwestie dynamiki, ale spalało ciutkę mniej (obecnie XCeed średnia około 10.5l/100km).
Dlatego myślałem przede wszystkim o dieslu albo hybrydzie mającej od 2 do 4 lat z przebiegiem do powiedzmy 70k km.
Pod uwagę biorę:
Toyota Camry 2021/2022 albo Lexus IS300h (2020 o ile pamiętam)
Diesel z grupy VAG (na pierwszym miejscu jest dla mnie Superb III z 2.0TDI 200km albo Passat 2.0 TDI 190km albo biturbo z 240km, jakoś odrzuciłem opcję z Audi, nie wiem ale jakoś mam wrażenie że Superb w tej cenie więcej zaoferuje)
Pytanie:
1/ Czy jeszcze jakieś auto brać pod uwagę?
2/ Jak się mają hybrydy na tle tych diesli?
3/ Jak z dynamiką jazdy w skrzyniach CVT? Czy jest rzeczywiście tak straszna na autostradach?
4/ Jak z awaryjnością wyżej wymienionych?
Dzięki wielkie z góry za podpowiedzi