Dynamiczne auto do 20-22k

18 Maj 2019, 01:38

Witam,
Po mocno nieudanej dwuletniej przygodzie z Citroenem C4 1.6 16v 2005r. szukam nowszego autka, a przede wszystkim pewniejszego. Liczba rzeczy, która posypała się w Citroenie mocno mnie zraziła do całego koncernu PSA, wiec te auta odpadają(obejrzałem łącznie 30 egzemplarzy C4 i ten był najlepszym jaki znalazłem).

Poszukuje auta głównie:
-niezawodnego
-dość dynamicznego
-preferowana benzyna
-2010r
-fajnie jakby był dobrze wyciszony
-segment C lub D

Jeżeli chodzi o dynamikę, to nie oczekuje może auta 200KM+, ale takiego, które poradzi sobie tez w trasie. Powiedzmy, ze dynamika Mondeo MK5 1.5ecoboost 160km byłaby już ok - czyli niskie 9s.
Autem jeżdżę głównie sam po mieście, a bagażnika praktycznie nie otwieram, wiec nie są to dla mnie istotne elementy.

Jeżeli chodzi o auta na które patrzyłem to w oko wpadł mi głównie Mitsubishi Lancer, głównie ze względu na niezawodność, brak problemów z korozja oraz ładny dla mnie wyglad.
W zasadzie byłbym gotowy szukać już konkretnego egzemplarza, ale przeraża mnie fatalna dynamika tego auta o której dużo można usłyszeć.
Z innych aut, które rozważam jest jeszcze Volvo S40 2gen oraz Ford Mondeo Mk4 (głównie ze względu na komfort)
Czy jest coś jeszcze wartego do rozważenia przy tych wymaganiach, czy jednak Lancer będzie najrozsądniejszym wyborem?
xSannti
Nowicjusz

Auto: Mazda 323F BJ
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

18 Maj 2019, 20:46

Witam,
Odświeżam temat, ze względu na brak odpowiedzi.
xSannti
Nowicjusz

18 Maj 2019, 20:50

Nierealne wymagania, stąd brak odpowiedzi :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Maj 2019, 21:01

Czy ja wiem czy takie nierealne, jestem gotowy na parę ustępstw oczywiście, tak samo jak i na dołożenie trochę gotówki.
Lancer jest w zasadzie autem, który całkiem nieźle się wpisuje w moje oczekiwania.
xSannti
Nowicjusz

18 Maj 2019, 21:07

Dokładnie, wymagania vs. budżet to 2 różne światy.

Poza tym kto Tobie powiedział, że Lancer "nie koroduje"? :shock:
I jak się wpisuje w Twoje oczekiwania, skoro sam piszesz, że ledwo jedzie?

A kolejną sprawą jest taka, że ktokolwiek zna się na samochodach nigdy by nie kupił C4 I ... co nie znaczy, że np. C4 II to złe auto, bo akurat ma dobre opinie.
Tak samo gdybyś kupił felerny model BMW czy Audi to byś się obrażał na całą grupę? - to w dzisiejszych czasach jest głupota, bo każdemu koncernowi może zdarzyć się felerny model/silnik, dlatego trzeba patrzeć na opinie odnośnie danej marki/modelu/silnika i wybierać te, które nie mają zdiagnozowanych usterek / podwyższonego ryzyka.
tomekdk

18 Maj 2019, 21:32

Dynamiczny, min 2010r, segment C/D i 20k... to się nie uda - połowę swoich wymagań musiałbyś skreślić, bo naprawdę nie ma czego polecić. Musiałbyś mieć bliżej 30k, a najlepiej więcej, bo ma być "dynamiczny"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...

18 Maj 2019, 22:59

O korozji Lancera nie słyszałem przyznam szczerze - jedynie o korodującym końcowym tłumiku.
To nie do końca tak, że po jednym aucie się zraziłem do całej grupy.
Pracuje akurat w branży, gdzie mam okazję pojeździć nowymi autami, w tym tymi z grupy PSA - od Peugeot 301 po DS7 oraz "w rodzinie" mam Citroena C5 3gen, który również nie zachwyca. Nie są to auta, które mi leżą.
Rocznik jest "ogólny", wiadomo że chciałbym mieć jak najświeższe auto, ale nie pogardzę dobrym autem z rocznika 2007.
Dynamika - również nie poszukuję V6 i wyższych pojemnośc, ani auta do wyścigów, chodzi mi o auto, które dobrze się zbierze przy potrzebie wyprzedzenia ciężarówki.

Rozglądałem się jeszcze za Golfem VI, ale niestety opinie o silnikach TSI z tej generacji mnie mocno zniechęciły, chociaż doładowany silnik z chęcią bym przyjął.

Ogólnie może napiszę jakie auta jeszcze miałem w głowie przed napisaniem tego wątku.
Subaru Impreza GH
BMW 1 E87 (tutaj akurat dość regularnie jeżdżę aktualną generację, ale obawiam się o awaryjność pierwszej.
Audi A3 8p - tutaj nie za bardzo wiem, za jakim silnikiem miałbym się rozejrzeć.
xSannti
Nowicjusz

19 Maj 2019, 00:26

A ja bym nieco podciągnął budżet pod 25k
i szukał Astrę J 1,4 turbo 120 (+ ewentualnie jakiś chip)
Octavia II 1,4 tsi 122 + chip
jakoś już te auta pojadą

do tego np Fiat bravo II 1,4 t-jet 120 / jak się uda to 150 koni

te auta w roczniku +/- 2010 powinny być do znalezienia za okolice 25k
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

19 Maj 2019, 13:31

Dzięki wielkie, za Astrą i Octavią się rozejrzę na pewno.
A co z tymi moimi propozycjami jak BMW 1, Impreza, A3?
Warto się w ogóle rozglądać za tymi autami?
xSannti
Nowicjusz

19 Maj 2019, 18:45

Wg mnie A3 lepiej odpuścić bo ciężko będzie o coś zdrowego z mocniejszym silnikiem za 22k z 2010
Pionek
Stały forumowicz

19 Maj 2019, 20:36

Pionek napisał(a):Octavia II 1,4 tsi 122
za 25k kupi już paskową? Bo łańcuchowej za dopłatą bym nie wziął...
xSannti napisał(a):BMW 1
nie warto
xSannti napisał(a):Impreza
ta Lanosowa? Jak dla mnie cywilnych wersji nie warto - wnętrze jak chińska mini wieża, wygląd kwestia gustu, może wyróżnia się technicznie, ale podnosi to koszta eksploatacji.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Maj 2019, 20:51

mike napisał(a):za 25k kupi już paskową? Bo łańcuchowej za dopłatą bym nie wziął...

A ja bym wziął bo co za różnica? koszt niewiele więcej jak do Passata B5 1,9 tdi a cena auta 3x większa i tego się nie robi codziennie.
Zwykły silnik na turbinie nie jakieś kompresory które się rozsypują.
Natomiast paskowy to raczej 3 generacja i budżet min. 30..kilka tys wg mnie.
Lepiej kupić mk2 122 konie zdrową i zadbaną.
Pionek
Stały forumowicz