Mercedes w204 czy peugeot 508

17 Maj 2019, 21:19

Witam. Czy ktoś testował te auta.
Zastanawiam się nad Mercedesem klasy C w204 z silnikiem 2.1 170 km
Czy
Peugeot 508 2.0 HDI 163 km
Jak z cenami utrzymania, awaryjnoscia, wygoda, przyspieszeniem ?
Co polecacie ?
snajper4101
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 130 km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Maj 2019, 10:38

Biorąc te dwa modele pod uwagę musisz wiedzieć że Peugeot będzie tracił szybciej na wartości. Silnik w obu modelach są godne polecenia i tu dużej różnicy nie będzie jeżeli chodzi o przyspieszenie ale oszczędniejszy wydaje się być HDi w Peugeocie.
Ogólnie 508 ma sporo zalet i moim zdaniem to nie docenione auto ale są też wady w których najczęściej wymienia się problemy z elektryką. Mi osobiście lepiej podobała mi się jazda właśnie tym modelem. Mercedes trochę inaczej się prowadzi no i ma tylny napęd :) dla jednych do wada a innych zaleta, skręt w mercedesie też pozwala na szybsze wymanewrowanie na parkingu niż w opisywanym Peugeocie.

Mając określony budżet warto przyjrzeć się tej 508 bo pewnie kupisz model młodszy od W204 i jeżeli znajdziesz zadbany egzemplarz to moim zdaniem warto się poważnie nad nim zastanowić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...