01 Lip 2012, 11:24
Witam. Zdaję sobie sprawę z faktu, że takich tematów jest pełno, jednak po przejrzeniu znacznej ich części nie znalazłem satysfakcjonujących wskazówek. Otóż chcę zakupić moje pierwsze auto. zależy mi na dość dobrej dynamice, nie ma to być auto stricte sportowe jednak przydałoby się około 100KM, oczywiście wszystko zależne jest od masy samochodu. Kolejny dość istotny aspekt to koszty eksploatacji, a więc awaryjność im mniejsza tym lepiej tyczy się to jednak tych poważniejszych usterek, gdyż te drobne powinienem być w stanie naprawić samemu. Interesują mnie głownie samochody z segmentu Ci D, więc zapewniające całkiem przyzwoitą wygodę podróżowania. Co do silników to maksymalnie 2.0 (kwestia kosztów ubezpieczenia), benzyna lub benzyna + LPG, z tym że docelowo w wypadku kupna auta z silnikiem benzynowym będę przerabiał je na gaz, więc potrzebuję takich silników, które w miarę dobrze LPG zniosą. Kwota jaką dysponuję to 8 tys. na samochód z LPG i 6 -7 tys. na benzynowy. A i oczywiście jeszcze kwestia spalania, tak do 11 - 12 litrów gazu.