Dynamiczne, bezusterkowe auto do 7000zł

26 Paź 2014, 20:38

Witam. W niedługim czasie planuję zakupić swój pierwszy samochód. Ważne żeby był to pojazd dynamiczny, w miarę przestronny czyli sedan, ale może być też coupe. Bez gazu. Kwota jaką mogę przeznaczyć to tak do 7000 tysi. Ale jeśli będzie coś wartego uwagi - dołożę (nie za dużo :) ). Rocznik nie jest dla mnie istotny. Moje typy:

Audi 80 B3/B4
Audi A4 B5
Audi A6 C4
Honda Accord V

I mam jeszcze jedno pytanie. Ile naprawdę trzeba dać za zadbanego Mercedesa 190 lub jego następce (klasa C)? I co sądzicie o Saab-ach i Volvo (w moim budżecie)?
Mysterio
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Paź 2014, 20:46

Na 190-tke styknie 7k. Zerknij na BMW e30, Forda Sierre. Albo e34, scorpio :ok:
A6 C4 najlepiej w granicach 10k szukać :yes:
A4 B5 odpuść, nie ten budżet a nie warto dopłacać.
Accord V okej :ok: Może Carina?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Paź 2014, 20:53

Nie za bardzo lubię Toyoty (ot taki kaprys :wink: , ale też ze względu na powód niektórych akcji serwisowych przeprowadzonych ongiś). A Sierra i Scorpio nie będą rdzewieć? W końcu Fordy... No i jakie silniki najlepsze do 190-ki, W202 i Accorda?
Mysterio
Nowicjusz

26 Paź 2014, 21:03

1.8 w C-klasie jest najczęściej spotykany, ma łańcuch rozrządu, ale lepsze osiągi masz w 2.0 lub 2.2, które dużo więcej nie palą, niestety są rzadziej spotykane w ogłoszeniach.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Paź 2014, 21:15

Mysterio napisał(a):A Sierra i Scorpio nie będą rdzewieć?
A C-klasa, 190 i Accord nie rdzewieją? :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

26 Paź 2014, 21:21

No to jest bardzo prawdopodobne :wink: . Ale z tego co widziałem na własne oczy Ford jest "mistrzem" blacharsko-lakierniczym, zwłaszcza jeśli chodzi o zderzaki.
Więc może zapytam inaczej. Które z nich rdzewieje najmniej? No i jak stoi sprawa z Volvo i Saab-ami?
Mysterio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik RB26DETT - Nissan
    Konstrukcją zbliżoną do słynnego silnika 2JZ Toyoty jest motor RB26DETT Nissana. To również rzędowa szóstka z aluminiową głowicą i żeliwnym blokiem wyposażona w dwie turbosprężarki. Silnik Nissana miał co prawda ...

26 Paź 2014, 21:30

Mysterio napisał(a):Ale z tego co widziałem na własne oczy Ford jest mistrzem blacharsko-lakierniczym, zwłaszcza jeśli chodzi o zderzaki.
Zderzak fakt nie spełniają funkcji estetycznej bo często pękają, nawet pod wpływek kopniaka.. Ale spełniają funkcję bezpieczeństwa bo wszystko idzie na plastik i siedzącą pod nim piankę. Nic się nie odkształca i nie idzie dalej, więc blacha pozostaje okej przy lekkiej stłuczce :yes:
Jak się dba to się ma, tu fajna Sierka
[link do Otomoto wygasł]
Dwa Scorpiony
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Oczywiście w Scorpio trzeba troszkę pogrzebać i części do tanich nie należą.
Koniu
Forumowicz VIP

27 Paź 2014, 07:15

A może VW Passat B4? Za 5000zł znajdziesz już bardzo ładny egzemplarz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2014, 10:51

Passat przebieg x3. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Paź 2014, 13:26

Możliwe,ale przynajmniej jeżeli nie jest pokolizyjny lub powypadkowy to nie bezie aż tak bardzo rdzewiał mimo swoich lat. Poza tym nie wiem czy słowo "bezawaryjny" o czym pisze autor w wymaganiach jest w ogóle na miejscu,takiego samochodu po prostu nie ma,zawsze prędzej czy później coś wyskoczy.
KIMCarSerwis
Nowicjusz

Auto: BMW A6