Samochód do 10 tysięcy zł - dla początkującego kierowcy.

17 Sie 2014, 15:45

Witam,

Po dwóch latach od zdobycia prawka planuje kupić samochód. Niestety przez te dwa lata prawie w ogóle nie prowadziłem samochodu. Dlatego szukam auta, który będzie w sam raz dla osoby początkującej, zaczynającej swą przygodę jeżdżenia za kierownicą. Auto ma być do miasta (Warszawa), gdzie z reguły będę jeździł do pracy (Ponad 30 km w obydwie strony - od krańca Warszawy do drugiego krańca) a także na jakieś wyjazdy jak nad morze czy w góry (Zakopane, Tatry słowackie) a może gdzieś dalej zagranicę.
Oczywiście nie szukam tytana mocy a także idealnego auta, bo aby znaleźć auto nie bite a także z małym przebiegiem w tej cenie to graniczy z cudem zapewne ;) Po prostu ma jeździć ;)
Zależy mi głównie na silniku opartym na benzynie, z małą mocą silnika.

Zastanawiałem się nad Seatem Ibiza II FL z silnikiem 1.4 benzyna. Ceny na serwisach aukcyjnych są od 7 do 10 tysi. Czy to dobry wybór? na co uważać przy wyborze tego auta?
kedar1985
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 2012
Auto: Nie mam

27 Paź 2014, 12:19

Na początek polecam yarisa, super się jeździ wygodnie i jest się pewnym każdego ruchu, jest ich duzo na rynku wiec wybieraj w opcjach, modelach itp :D
marido
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18- 4- 0
Auto: skoda fabia

27 Paź 2014, 13:05

Jak ci się seat podoba to czemu nie - porzadny samochodzik. Benzyna 1.4, moze az taki ci nie potrzebny? Może lepiej coś ekonomiczniejszego?
pikaczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi tt
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Paź 2014, 13:32

Silnik 1.4 to moim zdaniem muł,a poza tym szukałbym czegoś z benzyną plus lpg z racji tego,że i tak w mieście wyniesie Cię to ekonomicznie a piszesz,że auto ma być też na wypady nieco dłuższe i dalsze wiec szkoda męczyć typowo miejską Yariskę czy Puga 206 bo to tzw "pudełka" raczej nie na trasy. Kwota 10 tyś jest na sam samochód czy auto plus pakiet startowy?
KIMCarSerwis
Nowicjusz

Auto: BMW A6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaka jest polska motoryzacja czyli "Made in Poland"
    W jakiej kondycji jest polska motoryzacja i czy w ogóle jeszcze istnieje? Wbrew dosyć powszechnym, pesymistycznym opiniom - ma się całkiem nieźle. O inwestycjach, poczynionych w ostatnich latach można napisać książkę. ...