REKLAMA
Witam wszystkich. Myślę o zmianie samochodu, obecnie jeżdżę kompaktową mazdą 3 z silnikiem 2.0, 165km z 2016r i aby dużo na niej nie stracić zaczynam myśleć o sprzedaży. Mazdę mam od nowości, kolejne auto chciałbym kupić 3-4 letnie ale za to może nieco bardziej oryginalne (w sensie nieco wyższej klasy i z lekko sportowym duchem), nie musi być większe od mojej mazdy ale na pewno tak jak ona z dwiema parami drzwi i podobną pojemnością bagażnika Tzn nie może mieć mniej miejsca w środku i w bagażniku niż powiedzmy typowe auto segmentu C (co nie znaczy ze do tego segmentu musi się zaliczać). W grę wchodzi zarówno benzyna jak i diesel, ale na pewno musi być dynamiczne i dawać przyjemność z jazdy, zatem osiągi nie gorsze od mojej mazdy trójki 165KM. Usportowione wersje miejskich kompaktów (np seata czy VW) raczej odpadają, wolałbym coś bardziej ciekawego w wyglądzie. Myślałem trochę o BMW serii 3 , VI generacji z silnikiem powiedzmy 185KM, mocniejsze raczej sa poza moim budżetem jeśli auto ma mieć 3-4 lata i pochodzić z polskiego salonu. Jest tez np mustang VI generacji...
Nie robię rocznie zbyt wielu kilometrów więc niskich kosztów spalania nie traktuję jako priorytet. Natomiast wolałbym nie płacić fortuny podczas przeglądów. W ASO mazdy roczny przegląd to zwykle ok 1500zł i jest to powiedzmy kwota akceptowalna.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i wskazówki.