Dynamiczny ekonomiczny używany do 32 tyś

20 Kwi 2017, 10:51

Witam serdecznie, Poszukuję samochodu do dojazdu do pracy dziennie około 35 KM głównie poza miastem oraz raz na dwa / trzy miesiące trasa tyś KM. Niestety mój mąż jest zagorzałym przeciwnikiem diesla więc w grę wchodzi jedynie benzyna lub opcja benzyna +gaz. Samochód w wersji sedan lub hatchback ( osobiście preferuję większe samochody ale na jakiś kompromis trzeba pójść ). Pojemność silnika 1.6-2.0 najbardziej by mi odpowiadał chyba 1.8. Ogólnie rozglądam się za samochodami pokroju :
Opel Astra
Honda Civic
Mazda 3
Mitsubishi Lancer
Renault Megan
Chevrolet Cruz
Pytanie tylko czy opłaca się kupować instalację gazową jak samochód jest parkowany pod blokiem i zanim się rozgrzeje to już będę w połowie drogi a koszty serwisu i napraw są dużo wyższe.
Jak dla mnie jedyny warunek jaki samochód musi spełniać być niezawodne i przyjemnie się prowadzić.
Będę wdzięczna za opinię i porady
Pozdrawiam
Tequs88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 01 2000
Auto: Nie mam

20 Kwi 2017, 10:58

W lato na LPG przełącza się prawie, że od razu.
W zimę przełączy się tak po mniej więcej 4-5 kilometrach, więc nadal masz 30 kilometrów do pracy.

Opłaca się jak najbardziej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 11:24

Myślałam że trochę dłużej to trwa dziękuję za odpowiedź ;)
Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 15:48

Taka Honda Civic np
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nr VIN
SHHFK27809U011718
Czy ktoś mógł by proszę sprawdzić ten samochód ?
Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 16:02

Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę z polskiego rynku, ale są auta, które mają zaznaczoną opcję "bezwypadkowy" ... a są powypadkowe.
A ta Honda nie ma nawet zaznaczonej opcji "bezwypadkowy".
W oczy rzucają się nierówne szpary na masce - porównaj lewą i prawą stronę:
https://img38.otomoto.pl/images_otomoto ... rev001.jpg
Do tego grill z przodu nie od tej wersji. I alufelgi ktoś zakosił, te to jakieś wtórniki (czasami dostają przy wypadku i "handlarz" załatwia jakieś inne).
Także polecałbym sprawdzić dokładnie ten egzemplarz.
tomekdk

20 Kwi 2017, 16:07

No właśnie rozmawiałam z sprzedającym i niby maska i zderzak były robione samochód sprowadzony z Francji ogólnie to chyba lepiej sobie odpuścić ten egzemplarz ?
Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 16:34

A interesują Cię powypadkowe auta? ;)
Jak nie, to odpuścić będziesz musiała większość aut, niestety taki rynek.
tomekdk

20 Kwi 2017, 16:49

Jeżeli to była tylko mała stłuczka to nic wielkiego sama miałam kilka razy malowany swój samochód i klepany bo to człowiek wpadł w poślizg i się zatrzymał na samochodzie sąsiada itp
Jeżeli nie były to jakieś znaczące uszkodzenia to uważam że można rozważyć zakup takiego samochodu.
Przepraszam że tak truję ale jest to nasz pierwszy zakup samochodu i stąd ta niepewność.

Civic z LPG na co zwrócić najbardziej uwagę przy instalacjach gazowych ?

lub Lancer

Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 19:21

No, ale to chcesz wierzyć handlarzowi na słowo? - tak nie, uwierz mi, takie wałki jakie są "odwalane", to ... czasami lepiej o tym nie wiedzieć. Powie, że rysa była, a auto ze skasowanym przodem, itp. ... jak nie ma zdjęć sprzed - to nie ma w ogóle tematu, a i potrafią auta odpicować do zdjęć "sprzed", żeby wyglądały na lekko uszkodzone.
Także lepiej skupić się na aucie, które nie miało żadnej ingerencji, dzięki czemu niwelujesz ryzyko zakupu jakiegoś powypadkowego auta. Ale sprawdzić i tak trzeba, bo np. maska, błotnik z przodu mogą być wymienione na nowe i ktoś nie w temacie nawet nie zauważy, że coś było robione. Jednym słowem - polski rynek to jedno wielkie pole minowe, trzeba po prostu do niego podejść z wykrywaczem min.
Polecałbym Tobie skorzystanie z usług osoby, która się zna w tym temacie - są osoby, które dysponują miernikiem grubości lakieru, komputerem diagnostycznym i za 150-200zł sprawdzą czy auto było niebite, w jakim stanie technicznym się znajduje, czy nie ma błędów.
Ewentualnie miernik grubości lakieru:
http://www.mierniki-lakieru.pl/
i sprawdzić samemu.

Powyższa Honda to oferta na zasadzie ... gdzie jest haczyk? Bo ta cena ... cena jest taka, że gdyby jakiś niemiecki salon z używanymi kupił to auto i ... importował do Niemiec i sprzedawał na tamtejszym rynku, to by nieźle zarobił.

Ten Lancer:
jest z Danii. Zobacz sobie w moją stopkę - auta z Danii można bardzo fajnie prześwietlić. Przebieg by się zgadzał:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 3A9U003581
Auto w styczniu 2017 przechodziło badanie techniczne. Wymeldowane w styczniu 2017. Ostatni właściciel jeździł nim od listopada 2012 roku, właśnie do stycznia 2017.
W systemie nie odnotowano szkody na aucie, a przechodziło badanie techniczne w styczniu.
Także można by dać szansę.
tomekdk

20 Kwi 2017, 19:37

Miernik grubości lakieru zabieram jutro i jedziemy oglądać samochody. Co do takiego wynajętego doradcy fajna sprawa ale musiała bym mieć już konkretnie wybrane modele a póki co błądzę na oślep.
Z tego co czytałam Lancer ma twarde dosyć zawieszenie więc nie wiem czy mi będzie odpowiadać.
Wcześniej jeździłam Astra, insygnia, touran i byłam bardzo zadowolona z komfortu prowadzenia i jazdy.
Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 19:39

Jak chcesz miękko to raczej we Francuzy celuj.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 19:52

Niestety Citroen i Peugeot odpadają na starcie
Pozostaje Renault jedynie w takim razie które mają dosyć specyficzną deskę
Powiem szczerze im bardziej się zagłębiam w temat zakupu nowego kółka tym bardziej jestem zdezorientowana
Tequs88
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 20:09

Mi taki środek by pasował :D
niki0410
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: seat toledo 2M