Dynamiczny i ekonomiczny diesel od 8000 do 13000 ?

13 Wrz 2009, 23:38

Witam!

Mam mały problem z wyborem samochodu.. Na kupno samochodu chcę przeznaczyć maksymalnie 13 tysięcy, dobrze jednak by było gdyby auto było tańsze.. wiadomo żeby części były tanie, a zarazem żeby autko było bezawaryjne..

Rozglądałem się za seatem ibizą II FL 1.9 TDI 110KM... autko to pali średnio 5l/100km jest też dynamiczne i bardzo ładne, jednak nie jestem pewien czy mi wystarczy kapuchy na ten zakup.. Prosiłbym więc o wasze propozycje.. diesel'a najlepiej żeby nie palił powyżej 8l, żeby miał też jakąś rozsądną moc (bez zamulania).

A co myślicie o Peugeot 406 2.0 HDI ? Czy części do peugeot są drogie?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

/edit

Przejrzałem przed chwilą allegro i wyłoniłem kilka modeli
Co sądzicie o:

peugeot 206 1.9 HDI
peugeot 406 2.0 HDI
honda accord 2.0 TDI
opel vectra/astra 2.0 DTI
fiat bravo 1.9 jtd
fiat punto 1.9 jtd

Mile widziane wasze propozycje :)

Dzięki !
heroin
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Wrz 2009, 08:11

Szybko i w miarę tanio to Fiatem Bravo z 1,9 Jtd.
Bezawaryjnie to takim autem jak poniżej
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Poza tym spokojnie można iść w 406 ale konieczne jest wzorowe oglądnięcie stanu silnika HDi,gdyż ta zaawansowana technologicznie konstrukcja i naprawy jej to większe koszty. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Wrz 2009, 11:24

Peugeot 406 2.0 HDI to przede wszystkim trwały diesel. Francuzi mogą pierzyć zawieszenie, elektrykę, ale akurat robią fajne, dobre diesle.
406-tka to tez przestronne auto, więc jeżeli lubisz komfort to jest coś dla Ciebie. Ceny części będą jednak droższe, bo do Peugeotów części generalnie nie są tanie, a do klasy średniej tym bardziej.

206-tką jeździłem i dla mnie to był koszmar. Ładna stylistyka i nic więcej.

Fiat Bravo nie taki straszny jak go malują, a z silnikiem 1.9 JTD to już poezja. Bardzo dobry silnik, 105 KM w tak lekkim nadwoziu wyczynia cuda. Za 12 tys. znajdziesz rocznik 2001 (najmłodszy) z full wyposażeniem. Za niższe kwoty starsze roczniki.

Na zadbaną Ibizę II FL może zabraknąć Ci kasy. Jeszcze w benzynie to tak, ale w dieslu? Ciężka sprawa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2009, 11:44

dodaj jeszcze do tego ubezpieczenie, rejestracje wymianę filtrów i oleju oraz rozrząd, więc to dodatkowe 2 tyś na których nie warto oszczędzać
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

14 Wrz 2009, 15:18

No własnie ibiza mi się bardzo podoba jednak trudno będzie dostać ją w tym przedziale cenowym na jaki mnie stać.. podoba mi się wizualnie 206, no ale dużo osób odradza..

a co myślicie o astrze II / vectrze II ?
heroin
Nowicjusz

14 Wrz 2009, 17:57

Astra II jest dosyć twarda w zawieszeniu, przez co ma obniżony komfort (ale znowu bez przesady ;)). Silniki ISUZU. 1.7 Diesel nie ma szału, bo w najmocniejszej wersji ma raptem 82 KM, ale ładnie wchodzi na obroty. Max prędkość to raczej w okolicach 160 km/h.
Za to silniki cieszą się trwałością.

Auta powinny być zabezpieczone przed korozją, ale oglądaj uważnie, również otwórz klapkę wlewu paliwa, jeżeli jest mocno skorodowany w tym miejscu - nie bierz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...

14 Wrz 2009, 19:26

Znalazłem dwa moim zdaniem fajne autka na otomoto, które prawdopodobnie pojadę obejrzeć.. co o nich sądzicie? czy są wygodne? awaryjność? trwałość?

206 1.9 HDI

Bravo 1.9 JTD

206 ma nakulane 200tys, czy na długo mi starczy 206 z takim przebiegiem?
heroin
Nowicjusz

14 Wrz 2009, 20:29

heroin napisał(a):206 ma nakulane 200tys, czy na długo mi starczy 206 z takim przebiegiem?

Jeżeli to prawdziwe 200 tyś to dopiero połowa jego życia. Co do samej 206 to diabelnie awaryjne auto :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

14 Wrz 2009, 20:53

z tą awaryjnością 206 to chyba zależy jaki egzemplarz się trafi szwagierka ma 206 2,0 HDI już 2 lata i śmiga jak ta lala nic w nim nie robiła tylko leje i jeździ silnik piękny cichy i bardzo dynamiczny
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

14 Wrz 2009, 22:36

zastanawiam sie takze nad fordem scorpio II co o nim myslicie?
heroin
Nowicjusz

15 Wrz 2009, 06:49

Wygodne auto o dużym apetycie na paliwo...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Wrz 2009, 17:50

Byłem dzisiaj u znajomego mechanika no i trochę mi nabruździł.. jestem kompletnie zmieszany o.O całkowicie mi odradził kupowanie diesel'a, powiedział, że co chwile na warsztacie ma jakieś diesel'e i się nie opłaca kupować używanego z nakulanymi 200tys. Powiedział diesel owszem, ale od nowości pojeździć, a jak siana nie ma to z używanymi dać sobie spokój..

No i teraz nie wiem co zrobić, czy benzyniaka kupić? Jeśli tak to myślę nad Golfem IV i Audi A3, mechanik powiedział, że są najtrwalsze i najmniej awaryjne.. co o tym sądzicie?
heroin
Nowicjusz

15 Wrz 2009, 20:38

heroin napisał(a):się nie opłaca kupować używanego z nakulanymi 200tys. Powiedział diesel owszem, ale od nowości pojeździć, a jak siana nie ma to z używanymi dać sobie spokój..

Znaffca z tego mechanika... Prawidłowo eksploatowany diesel z przebiegiem 200 tyś km ma przed sobą przynajmniej drugie tyle. Te co u niego na warsztacie stoją mają 200 kkm na blacie a realnie pewnie z 500 i dlatego więcej stoją jak jeżdżą ale to trzeba wiedzieć co się kupuje...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Wrz 2009, 20:53

No własnie trzeba wiedzieć a bardzo czesto są cofane liczniki.. a jak ja mam to sprawdzic?
heroin
Nowicjusz

15 Wrz 2009, 21:12

Wystarczy obejrzeć samochód i przejechać się nim...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika