Dynamiczny samochód 12.000 zł

07 Kwi 2024, 23:29

W skrócie.
Szukasz auta o "lepszych" osiągach, siłą rzeczy pojawiło się tutaj 1.8T, które jest używane zgodnie z przeznaczeniem przez osoby, które dość luźno podchodzą do serwisu, więc po zakupie auta z w.w silnikiem możesz wydać i połowę ceny zakupu... aby odzyskać fabryczną moc. Tyczy się to zresztą wszystkich silników z turbo w tym budżecie, bo w I dekadzie XXI wieku silniki z turbo nie były czymś powszechnym. Musisz więc iść na ustępstwa, czyli kupić auto z jakimś ale.
W przypadku 1.8T nie wiem, czy chciałbym kupić sztukę, której owo "ale" dotyczy silnika, bo większość mechaników, którzy zobaczą vaga z tym silnikiem, w najlepszym wypadku grzecznie odmówi podjęcia się pracy przy nim :ok:

Przedmówcy nie mieli też na myśli zgniłych trupów, tylko auta z defektami estetycznymi, które koniec końców wpływają na cenę zakupu - wgnioty, rysy, schodzący klar, syf w środku... nie wpływa to na pracę silnika, a jedynie na estetykę.

Rozwiązanie - dozbieraj kasy, albo z czegoś zrezygnuj (czyt. sportowe osiagi).

P.S uprzedzam pytanie - nie, Saab nie jest dobrym wyborem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Kwi 2024, 00:15

Kolego Arab96 obejrzałeś tego golfa? Pewnie nie, a oferta już nieaktualna, 1,8T schodzi na pniu i zamiast jechać oglądać auta to tracisz czas...
akurat ten golfik przynajmniej na zdjęciach wyglądał dość spoko, a ofert z 1,8T jest coraz mniej bo te auta wymierają.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2017

08 Kwi 2024, 06:28

Arab96 napisał(a):Nie bardzo rozumiem ale ok.

I tu jest chyba największy Twój problem :D
Arab96 napisał(a):jeśli ktoś wyżej pisał że za mało kasy to takie modele odpuszczam, więc nie wiem o jakim przeznaczeniu mówimy?

Arab96 napisał(a):Nie rozumiem tych porównań do jakiegoś emeryta, trudno żeby taka osoba na mszę kupowała wyścigówkę, to chyba logiczne mi się wydaje.

Ty naprawdę nic nie kumasz :shock:

Ale nic powiedzonka :D

mike napisał(a):mechaników, którzy zobaczą vaga z tym silnikiem, w najlepszym wypadku grzecznie odmówi podjęcia się pracy przy nim
To nie jest tak. U mnie zazwyczaj odsyłamy z kwitkiem loversów BMW typu E46/90 itd.co do 1,8t to zawsze rezerwujemy więcej czasu niż potrzeba na to co właściciel przyprowadził. No i trzeba być na łączach z właścicielem auta.

Ale tutaj i tak problem leży gdzie indziej i nie na polu motoryzacyjnym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Kwi 2024, 07:19

Fajny temat, uśmiałem się.
Dziś do 12k ciężko kupić NORMALNE zadbane auto, a tu dynamiczne, turbo i jeszcze ze zdrową blachą.

1 kwietnia już był panie autorze
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Kwi 2024, 08:29

galakty napisał(a):Fajny temat, uśmiałem się.

Tak jak mocniej to przeanalizujemy to nie ma z czego się śmiać :no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

08 Kwi 2024, 09:48

galakty napisał(a):Fajny temat, uśmiałem się.
Dziś do 12k ciężko kupić NORMALNE zadbane auto, a tu dynamiczne, turbo i jeszcze ze zdrową blachą.

1 kwietnia już był panie autorze

A ile chcesz dać za np. A3 przedlit 98 rok z 1,8T? skoro za 9-11 są spokojnie polifty a w okolicach 15k masz np. Golfa V itd? dużo nowsze auto a nie starocia?
Za 20k to już znajdziesz Audi S3 albo Leona Cuprę, więc nikt poważny nie zainteresuje się takimi autami za więcej niż 10k.
j-teta może ciężko nabyć ale stare 1,8T w autach z przełomu lat 90/2000 to bez problemu.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacja LPG do Toyoty Avensis T27 2.0 Valvematic
    Jaką instalację polecacie do samochodu Toyota Avensis z silnikiem 2.0 benzyna Valvematic 152KM? Jak wyglądałaby cała instalacja i jakich podzespołów by się składała? Na jaki okres jest gwarancja i jakiej wielkości ...

08 Kwi 2024, 14:36

Trevor napisał(a):Kolego Arab96 obejrzałeś tego golfa? Pewnie nie, a oferta już nieaktualna, 1,8T schodzi na pniu i zamiast jechać oglądać auta to tracisz czas...
Niestety nie zdążyłem, może rzeczywiście to był błąd? Czyli taki golf jest ok?

Ale ogólnie takim razie jaki ten samochód szukać? do ok 12 tys, wiadomo jak będzie trzeba dać 500 czy nawet 1000 zł więcej to dam radę.
Coś co jest dynamiczne takie 140-150 koni klasa miejska, kompakt
Ale nie potrzebuje wyścigówki, coś co będzie fajnie się odpychać, z tym że oferta aut które ważą 1,5 tony i mają 100 koni raczej mnie nie przekona.
Nie potrzebuje fiatów, ani grupy vw na siłę, niech to będzie auto które pasuje w tym budżecie.

Jeszcze spotkałem te hondy civic takie żelazka, nie wiem czy to 6 czy 7 generacja? nie te mocne 200 koni ale chyba było 160 tam też, warto na to spojrzeć? czy za mały budżet?
Arab96
Nowicjusz

08 Kwi 2024, 17:27

Za mały budżet na. 150km.. civic Type s... zejdź na ziemię. Za 12k to cokolwiek co mechanicznie bd ok wyglądać i nie będzie mieć dziur w podłodze będzie dobre. Chyba że chcesz kolejne 12k szybko dołożyć w starego gruza
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Rok produkcji: 2012

09 Kwi 2024, 14:02

Trevor napisał(a):A ile chcesz dać za np. A3 przedlit 98 rok z 1,8T?

0 zł bo dzisiaj takich aut się już nie kupuje CHYBA ŻE MASZ SIANO.
Jak nie masz siana na zabawę i modowanie to nie ma racjonalnego sensu.

I tyle w temacie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

09 Kwi 2024, 22:09

Autorze może takie A3 z Twoich stron?
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/a ... Gkr9Y.html

To jest fajna zabawka ale ciężko ze znalazieniem będzie no i nie wiem sumie czy te Peugeoty były trwałe i silniki ok ale na pewno sporo frajdy :mrgreen:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/p ... Gk3mQ.html
Schuler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2007
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Golf VI