Dynamiczny samochód do ~30000zł

14 Sty 2018, 19:31

Obecnie jestem użytkownikiem Toyoty Yaris II w dieslu. Z auta jestem zadowolony, ale wobec częstszych przejazdów autostradami i drogami ekspresowymi chciałbym samochód który będzie sobie radził przy wyższych prędkościach.

Budżet do 30k. Może być minimalnie nadciągnięty
Zakładany przebieg roczny: 20-30 kkm
Segment: C i D
Preferowane marki: Brak, nie odrzucam żadnych z góry

Wymagania:
1) Silnik: DIESEL lub B+G
Dynamiczny o przyspieszeniu 0-100 poniżej 10s. Preferuje silniki które są elastyczne, dobrze ciągną już od dołu i do przyspieszania nie wymagają kręcenia do czerwonego pola. Silnik musi sobie dobrze radzić przy dłuższych odcinkach przy prędkościach autostradowych 120-160 km/h przy akceptowalnym spalaniu.
Miałem okazję przyjechać się Octavią 2.0 TSI 240KM i wrażenie z jazdy fenomenalne.
2)Spalanie - wiadomo, że zależy dużo od stylu jazdy, ale chciałbym żeby przy spokojnej jeździe drogami krajowymi zamykało się w 6l, a przy dynamicznej jeżdzie w 10l. W przypadku gazu max 15l
3)Zawieszenie i układ kierowniczy: Raczej sztywniejsze pozwalające na dobre wyczucie samochodu, kierownica reagująca na małe ruchy
4)Skrzynia biegów - manual lub szybki automat na poziomie DSG
5)Wyposażenie: to co musi być koniecznie: klimatyzacja automatyczna, tempomat, podgrzewane lusterka, łączność Bluetooth
6)Komfort i ilość miejsca - pod względem miejsca nie mam dużych wymagań, głównie podróżuje autem sam. Ważne jest dla mnie wyciszenie przy prędkościach autostradowych które w Yarisie jest tragiczne
7) Zdaję sobie sprawę z typowych problemów diesla: egr, turbina, dpf i sprzęgło, ale chciałbym auto które poza częściami ekspolatacyjnymi psuje się możliwie najmniej

Z tego co przeglądałem w internecie najbardziej podoba mi się alfa 159 (Giulietta mimo, że nowsza nie podoba mi się wcale) i większość aut innych marek po 2015r.
Dobrym wyborem jest to auto z silnikiem 2.0 JTDm 170KM lub 2.4JTDm 210KM?
Jestem otwarty na propozycje alternatywne

Temat założyłem na forum ogólnym gdyż chcę otrzymać obiektywnie opinie.
crixus937
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Yaris II
Silnik: 1,4 D4D 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Sty 2018, 21:05

crixus937 napisał(a):Miałem okazję przyjechać się Octavią 2.0 TSI 240KM i wrażenie z jazdy fenomenalne.

Nie było takiego silnika w octavii
Wrażenia po ujrzeniu rachunku po serwisie silnika tsi również.

Najciekawszą
crixus937 napisał(a):Spalanie - wiadomo, że zależy dużo od stylu jazdy, ale chciałbym żeby przy spokojnej jeździe drogami krajowymi zamykało się w 6l, a przy dynamicznej jeżdzie w 10l. W przypadku gazu max 15l

Lepiej sobie załóż ten gaz;P

crixus937 napisał(a):Z tego co przeglądałem w internecie najbardziej podoba mi się alfa 159 (Giulietta mimo, że nowsza nie podoba mi się wcale) i większość aut innych marek po 2015r.
Dobrym wyborem jest to auto z silnikiem 2.0 JTDm 170KM lub 2.4JTDm 210KM?
Jestem otwarty na propozycje alternatywne

Spoko opcja

Popatrz też na nomdeo 4, c5 a przede wszystkim lagune 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2018, 21:35

Invi napisał(a):Nie było takiego silnika w octavii
prawdopodobnie chodzi o poliftowego RSa (235 lub 245 KM)

Wymagania dot. zużycia paliwa masz z kosmosu, ale 2.4 JTDm to dobra opcja :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2018, 23:14

Invi napisał(a):Nie było takiego silnika w octavii

Mój błąd, Octavia RS 2017 230KM

mike napisał(a):Wymagania dot. zużycia paliwa masz z kosmosu,

Zdaję sobie sprawę, że przy dynamicznej jeździe spalanie będzie przekraczać 10l i to mi nie przeszkadza.
Natomiast gdy będę jechał spokojnie i eko chciałbym relatywnie niskie spalanie.
Mam pracę na obrzeżu miasta, więc ruch w miejskich korkach jest sporadyczny
crixus937
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Yaris II
Silnik: 1,4 D4D 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...