Dynamiczny samochód do ~30000zł

14 Sty 2018, 18:31

Obecnie jestem użytkownikiem Toyoty Yaris II w dieslu. Z auta jestem zadowolony, ale wobec częstszych przejazdów autostradami i drogami ekspresowymi chciałbym samochód który będzie sobie radził przy wyższych prędkościach.

Budżet do 30k. Może być minimalnie nadciągnięty
Zakładany przebieg roczny: 20-30 kkm
Segment: C i D
Preferowane marki: Brak, nie odrzucam żadnych z góry

Wymagania:
1) Silnik: DIESEL lub B+G
Dynamiczny o przyspieszeniu 0-100 poniżej 10s. Preferuje silniki które są elastyczne, dobrze ciągną już od dołu i do przyspieszania nie wymagają kręcenia do czerwonego pola. Silnik musi sobie dobrze radzić przy dłuższych odcinkach przy prędkościach autostradowych 120-160 km/h przy akceptowalnym spalaniu.
Miałem okazję przyjechać się Octavią 2.0 TSI 240KM i wrażenie z jazdy fenomenalne.
2)Spalanie - wiadomo, że zależy dużo od stylu jazdy, ale chciałbym żeby przy spokojnej jeździe drogami krajowymi zamykało się w 6l, a przy dynamicznej jeżdzie w 10l. W przypadku gazu max 15l
3)Zawieszenie i układ kierowniczy: Raczej sztywniejsze pozwalające na dobre wyczucie samochodu, kierownica reagująca na małe ruchy
4)Skrzynia biegów - manual lub szybki automat na poziomie DSG
5)Wyposażenie: to co musi być koniecznie: klimatyzacja automatyczna, tempomat, podgrzewane lusterka, łączność Bluetooth
6)Komfort i ilość miejsca - pod względem miejsca nie mam dużych wymagań, głównie podróżuje autem sam. Ważne jest dla mnie wyciszenie przy prędkościach autostradowych które w Yarisie jest tragiczne
7) Zdaję sobie sprawę z typowych problemów diesla: egr, turbina, dpf i sprzęgło, ale chciałbym auto które poza częściami ekspolatacyjnymi psuje się możliwie najmniej

Z tego co przeglądałem w internecie najbardziej podoba mi się alfa 159 (Giulietta mimo, że nowsza nie podoba mi się wcale) i większość aut innych marek po 2015r.
Dobrym wyborem jest to auto z silnikiem 2.0 JTDm 170KM lub 2.4JTDm 210KM?
Jestem otwarty na propozycje alternatywne

Temat założyłem na forum ogólnym gdyż chcę otrzymać obiektywnie opinie.
crixus937
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Yaris II
Silnik: 1,4 D4D 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Sty 2018, 20:05

crixus937 napisał(a):Miałem okazję przyjechać się Octavią 2.0 TSI 240KM i wrażenie z jazdy fenomenalne.

Nie było takiego silnika w octavii
Wrażenia po ujrzeniu rachunku po serwisie silnika tsi również.

Najciekawszą
crixus937 napisał(a):Spalanie - wiadomo, że zależy dużo od stylu jazdy, ale chciałbym żeby przy spokojnej jeździe drogami krajowymi zamykało się w 6l, a przy dynamicznej jeżdzie w 10l. W przypadku gazu max 15l

Lepiej sobie załóż ten gaz;P

crixus937 napisał(a):Z tego co przeglądałem w internecie najbardziej podoba mi się alfa 159 (Giulietta mimo, że nowsza nie podoba mi się wcale) i większość aut innych marek po 2015r.
Dobrym wyborem jest to auto z silnikiem 2.0 JTDm 170KM lub 2.4JTDm 210KM?
Jestem otwarty na propozycje alternatywne

Spoko opcja

Popatrz też na nomdeo 4, c5 a przede wszystkim lagune 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2018, 20:35

Invi napisał(a):Nie było takiego silnika w octavii
prawdopodobnie chodzi o poliftowego RSa (235 lub 245 KM)

Wymagania dot. zużycia paliwa masz z kosmosu, ale 2.4 JTDm to dobra opcja :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2018, 22:14

Invi napisał(a):Nie było takiego silnika w octavii

Mój błąd, Octavia RS 2017 230KM

mike napisał(a):Wymagania dot. zużycia paliwa masz z kosmosu,

Zdaję sobie sprawę, że przy dynamicznej jeździe spalanie będzie przekraczać 10l i to mi nie przeszkadza.
Natomiast gdy będę jechał spokojnie i eko chciałbym relatywnie niskie spalanie.
Mam pracę na obrzeżu miasta, więc ruch w miejskich korkach jest sporadyczny
crixus937
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Yaris II
Silnik: 1,4 D4D 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Modele zasilane LPG poszerzają ofertę Opla ecoFLEX
    Opel poszerza i udoskonala swoją ofertę modeli z napędem LPG. Teraz można złożyć zamówienie na pięciodrzwiową Astrę w wersji hatchback, Astrę Sports Tourer i Merivę, wyposażone w nowy, mocny, a zarazem ekonomiczny ...