REKLAMA
Obecnie jestem użytkownikiem Toyoty Yaris II w dieslu. Z auta jestem zadowolony, ale wobec częstszych przejazdów autostradami i drogami ekspresowymi chciałbym samochód który będzie sobie radził przy wyższych prędkościach.
Budżet do 30k. Może być minimalnie nadciągnięty
Zakładany przebieg roczny: 20-30 kkm
Segment: C i D
Preferowane marki: Brak, nie odrzucam żadnych z góry
Wymagania:
1) Silnik: DIESEL lub B+G
Dynamiczny o przyspieszeniu 0-100 poniżej 10s. Preferuje silniki które są elastyczne, dobrze ciągną już od dołu i do przyspieszania nie wymagają kręcenia do czerwonego pola. Silnik musi sobie dobrze radzić przy dłuższych odcinkach przy prędkościach autostradowych 120-160 km/h przy akceptowalnym spalaniu.
Miałem okazję przyjechać się Octavią 2.0 TSI 240KM i wrażenie z jazdy fenomenalne.
2)Spalanie - wiadomo, że zależy dużo od stylu jazdy, ale chciałbym żeby przy spokojnej jeździe drogami krajowymi zamykało się w 6l, a przy dynamicznej jeżdzie w 10l. W przypadku gazu max 15l
3)Zawieszenie i układ kierowniczy: Raczej sztywniejsze pozwalające na dobre wyczucie samochodu, kierownica reagująca na małe ruchy
4)Skrzynia biegów - manual lub szybki automat na poziomie DSG
5)Wyposażenie: to co musi być koniecznie: klimatyzacja automatyczna, tempomat, podgrzewane lusterka, łączność Bluetooth
6)Komfort i ilość miejsca - pod względem miejsca nie mam dużych wymagań, głównie podróżuje autem sam. Ważne jest dla mnie wyciszenie przy prędkościach autostradowych które w Yarisie jest tragiczne
7) Zdaję sobie sprawę z typowych problemów diesla: egr, turbina, dpf i sprzęgło, ale chciałbym auto które poza częściami ekspolatacyjnymi psuje się możliwie najmniej
Z tego co przeglądałem w internecie najbardziej podoba mi się alfa 159 (Giulietta mimo, że nowsza nie podoba mi się wcale) i większość aut innych marek po 2015r.
Dobrym wyborem jest to auto z silnikiem 2.0 JTDm 170KM lub 2.4JTDm 210KM?
Jestem otwarty na propozycje alternatywne
Temat założyłem na forum ogólnym gdyż chcę otrzymać obiektywnie opinie.