REKLAMA
Cześć,
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem i całą pomoc. Przechodząc do rzeczy: szukam auta używanego, a jako że nie jestem wielkim znawcą motoryzacji wolałbym pojazd z polskiego salony posiadający historię w ASO lub faktury z jakiegoś możliwego do sprawdzenia warsztatu. Cudów nie oczekuję, spodziewam się, że 5 - 7 letnie auto to nie jest nówka sztuka i swoje przypadłości może mieć. Chcę jednak uniknąć szpachli (już wolę widzieć tę rysę i samemu naprawić), trytek, kleju i czego to jeszcze ludzie nie wymyślą "żeby chwilę pojeździło".
Co mnie dla mnie najważniejsze (wg kolejności):
1) Wnętrze & wygląd. Nie jestem fanem konkretnej marki. Nie nęci mnie "premium" czy gwiazda na masce dla samej definicji. Mam jednak swój gust i niektóre auta nie przejdą, mimo że punkty 2&3 spełniają wyśmienicie. Nie chcę auta, które będzie bezawaryjne, tanie w eksploatacji, ale bez "fun'u". Wiem, że to może mało racjonalne, ale sama jazda i auto to dla mnie coś więcej niż przejechanie z punktu A do B. Przykłady aut, które mi się podobają: Volvo s60, Mercedes C W204 (środkowa konsola słaba), Mondeo MK4 & MK5 (wersje z ekranem, miliard przycisków nie bardzo), Peugot 508 (po liftingu)
2) Niezawodność. Jak najmniej w warsztacie
3) Koszty eksploatacji (jak już w warsztacie będę to wolę zachować swoje obie nerki)
4) Dynamika jazdy - nie jestem rajdowcem, ale nie lubię mulenia. Do aut, które mnie interesują uważam, że 150km to rozsądne minimum.
5) Spalanie, a raczej koszty paliwa (bo gaz więcej pali, ale taniej)
6) Paliwo - szczerze, raczej wolałbym benzynę + LPG, ale z tego co czytam w większości interesujących mnie aut lepiej wypadają diesle. Tutaj liczę na Wasze rady co do motoru.
Auta, które mnie interesują (jestem otwarty na nowe propozycje):
1) Volvo s60 2.0D 163 km lub benzyna T3 150km i większe
2) Peugot 508, po liftingu w 2014 roku, 2.0 HDi 150km
3) Skoda Superb 2.0 Tdi 170km
4) Mercedes C W204 Avantgarde 2.0CDi 170km
5) Audi A4 B8 2.0Tdi 140km +
Auto wykorzystywane przeze mnie na dojazdy do pracy i jakieś zakupy (około 15 km dziennie) plus do tego średnio co 2 tygodnie trasa +/- 500 km
Dzięki!