Dynamiczny SUV do 70 tys

30 Sie 2021, 12:24

Witam,

Poszukuję rodzinnego suva w kwocie do 70 tys zł, nie starszy niż 10 lat. Wymogiem jest dynamiczny silnik, nie chcę na pewno żadnych małych silników r4 bez turbo - jeździłem np. crv 2.0 i jest to dużo za słabe auto dla mnie. Raczej nie chciałbym diesla z uwagi na koszty układu wtryskowego, dpf i wszystkich drogich pierdół. Może być jakaś większa benzyna pod lpg.
Przebiegi około 15 tys rocznie, trochę miasto, trochę trasa, czasami autostrada 140-180 km/h, wypad zimą w góry też by się przydał dlatego preferuję wyższe auto z napędem 4x4. Koniecznie skrzynia automatyczna.
Myślałem o grand cherokee wk2 3.6 pentastar lub 5.7 hemi. Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?
Ewentualnie infiniti fx35/fx37 ale zastanawiam się jak jest z dostępnością części?
Możecie coś innego polecić w tym budżecie?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 12:26

Myślałem o grand cherokee wk2 3.6 pentastar lub 5.7 hemi. Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?

Pytanie powinno być zadane odwrotnie bo to w przypadku europejskiego "premium" jest się czego bać.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2021, 14:08

Ogólnie mam złe doświadczenia z audi czy bmw, dlatego tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu że dobrze myślę. A ktoś może się wypowiedzieć o tych modelach co podałem?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 15:25

chris83 napisał(a):grand cherokee wk2 3.6 pentastar
Moim zdaniem bardzo dobra opcja pod LPG. Ten silnik ma sporo mocy i przypuszczam że spokojnie Ci wystarczy w takim samochodzie. Ogólnie ma on bardzo dobre opinie patrząc na ilość tych silników jaka została wyprodukowana.
chris83 napisał(a):Jest się czego bać w tych autach w porównaniu do eksploatacji np audi q5 czy bmw x3/x5?
Myślę, że koszty eksploatacji będą niższe w przypadku Jeepa :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2021, 19:17

Dzięki, utwierdziłes mnie w przekonaniu że 3,6 to dobry wybór. A ktoś miał doświadczenia z 5,7 HEMI lub Infiniti?
5,7 sporo wyższe spalanie, LPG droższe w założeniu ale silnik też chyba prosty i bez większych bolączek?
chris83
Nowicjusz

30 Sie 2021, 22:39

chris83 napisał(a):5,7 sporo wyższe spalanie,

Nie tak bardzo jak się może wydawać.
chris83 napisał(a):lub Infiniti?

Serwisowy folklor, silnik ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jazda we mgle
    Jazda we mgle to jak jazda w chmurach, z tą tylko różnicą, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi. Kierowanie samochodem w takich warunkach wpływa negatywnie na percepcję wzrokową , m.in. trudniej ocenić ...

31 Sie 2021, 16:31

szybki napisał(a):Nie tak bardzo jak się może wydawać.

Ok, a wiesz może jak się sprawuje skrzynia w tym jeepie? Bo do 2013 roku jest 5 biegowy automat. Chyba trwały? A jak z działaniem? Od 2014 był montowany 8 biegowy ZF z tego co się orientuje ale na taki rocznik raczej za niski budżet.
chris83
Nowicjusz